Annonce

ÆLDRE. Når Fredericia Kommune på blot fem år har sparet over en femtedel af budgettet på ældreområdet, giver det anledning til spørgsmål. Ikke mindst fordi kommunen fortsat befinder sig relativt højt på listen over kommuner, der bruger flest penge pr. ældre borger. Spørgsmålet melder sig derfor hurtigt, om Fredericia tidligere har været for rundhåndet, eller om besparelserne nu er gået for langt.

Kirsten Hassing Nielsen (C), næstformand i Senior- og Socialudvalget, erkender, at tallene vækker opsigt og skaber bekymring. Hun peger dog på, at en del af forklaringen på det dramatiske fald i udgifter skyldes, at Fredericia tidligere har ligget meget højt på listen over kommuner med dyre ældreplejer.

»Vi er jo også gået fra at have en af de dyreste ældreplejer. Så det er jo en del af forklaringen, at besparelsen alt andet lige virker større, for vi har haft en af de dyreste i landet,« siger Kirsten Hassing Nielsen og fortsætter:

»Men der er ingen tvivl om, at det, jeg er optaget af, det er, at vi bevarer kvaliteten. Hvis der skal laves besparelser – og de besparelser, vi har gennemført de seneste år – så er jeg meget optaget af, hvad det er, vi sparer på, og hvordan vi sparer, sådan at det netop ikke går ud over borgerne.«

Når samtalen falder på kommunens langsigtede udfordringer, henviser hun til det voksende antal ældre borgere, der skaber et stort pres på økonomien, ikke bare i Fredericia, men i alle landets kommuner. Og her er en central del af debatten ifølge hende, hvordan kommunen prioriterer midlerne fra staten, som er afsat til netop at følge den demografiske udvikling.

»Det er jo noget, vi hele tiden får nogle tal og prognoser på fra forvaltningen,« siger Kirsten Hassing Nielsen og tilføjer et konkret eksempel på, hvordan sådanne tal og prognoser tidligere har påvirket kommunens beslutninger:

Annonce

»For nogle år siden havde vi en plan om, at der skulle bygges et nyt plejehjem, fordi der var mange ældre. Det har vi så udskudt, fordi der ikke er den stigning. Det er ét eksempel på det.«

Men prognoser alene er ikke nok, understreger Kirsten Hassing. Hun fremhæver, at en tydelig politisk opfølgning er nødvendig, og at hun vil sikre, at de penge, regeringen har afsat til at følge den demografiske udvikling, bruges rigtigt.

»Det, jeg vil være nysgerrig på, når vi nu genoptager det politiske arbejde efter sommerferien, er netop det her med, at regeringen jo har afsat nogle penge, der skal følge demografien. De midler skal sikre, at vi kan opretholde kvalitet og et godt serviceniveau.«

Hun understreger samtidig, at medarbejdernes trivsel og gode arbejdsvilkår er helt afgørende for kvaliteten af ældreplejen. Det handler ifølge hende ikke mindst om, at personalet rent faktisk får tiden til at løse deres kerneopgaver ude hos borgerne.

»Det handler jo dels om at sikre, at medarbejderne har tid til deres opgaver,« siger hun og henviser til tidligere initiativer fra sit eget parti.

»Det Konservative Folkeparti havde for nogle år siden et forslag om afbureaukratisering, hvor man gik ind og kiggede på, om der var nogle unødige regler eller retningslinjer, som vi ikke behøver at have i Fredericia Kommune. Jo mindre bureaukrati, desto mere tid til borgerne.«

En anden, men lige så vigtig dimension af arbejdsvilkårene handler ifølge hende om arbejdsmiljøet og den ledelsesmæssige indsats. Her har Fredericia Kommune allerede gjort vigtige fremskridt, blandt andet med nedbringelsen af sygefraværet på plejehjemmene. Alligevel erkender hun, at der fortsat ligger udfordringer og venter, især når det handler om medarbejderne i hjemmeplejen.

»Vi er lykkedes rigtig godt med at få sygefraværet ned på plejehjemmene, men inden for hjemmeplejen er vi endnu ikke nået helt så langt. Der håber jeg, at vi kan rykke lidt mere. At få nedbragt sygefravær har været en del af indsatsen for at skabe mere kvalitet. Jo mere genkendelighed, der er, og jo mere det er den samme medarbejder, der kommer hos borgeren, desto højere er kvaliteten.«

Den nye ældrelov ser hun som et vigtigt skridt mod en bedre hverdag for både medarbejdere og ældre borgere. Med lovens større fokus på frihed og fleksibilitet, blandt andet gennem arbejdet med faste teams, kan plejen ifølge hende blive mere værdig og nærværende.

Alligevel erkender hun, at visse områder måske er blevet ramt unødigt hårdt af de seneste års besparelser. Her fremhæver hun især kommunens forebyggende hjemmebesøg som et eksempel på en opgave, der muligvis er blevet overset i processen.

»Forebyggende hjemmebesøg er vigtige for at imødegå ensomhed blandt ældre. Det er et område, jeg vil få fulgt op på, for hvis vi har lavet nogle besparelser, der har haft konsekvenser for borgerne, vil jeg meget gerne vide det,« siger hun og peger samtidig på, at kommunen fortsat bruger alt for mange penge på vikarer.

»Vikarer er næsten dobbelt så dyre som fast personale, og vi har ikke nået langt nok med at få reduceret vikarforbruget. Der har vi stadigvæk en opgave,« siger hun.

Ifølge Hassing er bedre arbejdsmiljø, gode ledere og tydelig politisk retning afgørende for, at kommunen kan skabe stabile, attraktive arbejdspladser, der også kan tiltrække medarbejdere i fremtiden. Hun fremhæver kommunens »spirejob«, hvor unge ansættes på plejehjem, samt musikprojekter som vellykkede eksempler på initiativer, der både styrker kvaliteten i plejen og arbejdsmiljøet.

Hun peger dog samtidig på, at der stadig findes områder, hvor kommunen kan gøre mere for medarbejderne. Et af dem er supervision, som hun gerne så indført som en mere fast del af arbejdet i ældreplejen.

»Medarbejderne i ældreplejen modtager i modsætning til ansatte på andre områder ikke supervision. Det kunne jeg godt tænke mig, at vi fik indført, for det giver kvalitet,« siger hun.

Når udvalget mødes efter sommerferien, vil Kirsten Hassing Nielsen derfor bede forvaltningen nøje redegøre for, hvordan og hvor borgerne eventuelt er blevet ramt hårdt af besparelserne.

»Hvis det viser sig, at vi har sparet for meget, så må vi selvfølgelig reagere på det. Vi skal undgå besparelser, der er tæt på borgerne. Så flest muligt af vores besparelser går på at reducere overflødigt bureaukrati og ting, som ikke direkte berører borgerne,« understreger Kirsten Hassing Nielsen.

Det konservative byrådsmedlem er imens samlet set optimistisk omkring fremtiden:

»Jeg synes, vi er på vej i en god retning, men vi skal holde fast. Vi skal holde momentum i at sikre høj kvalitet og et godt serviceniveau i ældreplejen.«

Annonce