Debatten om kystsikringen ved Erritsø Strand er blusset op, efter at flere borgere har rettet henvendelse til kommunalpolitiker Karsten Byrgesen (løsgænger) med klager over blokeret adgang. Lokale beboere har udtrykt bekymring over, at adgangen til stranden nu er spærret, til trods for at reglerne fra Kystdirektoratet klart fastsætter, at offentligheden skal have fri og uhindret passage ved stranden.

Byrgesen har personligt besøgt området og er ikke i tvivl om, at situationen er alvorlig.

– Flere og flere forsøger at kystsikre deres ejendom, men det kan være en lovmæssig udfordring. Jeg har været ude ved stranden i Erritsø, fordi et antal beboere har kontaktet mig. De er meget irriterede over, at man på begge sider – både ind mod Fredericia og ud mod Snoghøj – simpelthen har spærret stranden totalt. For mig at se ligner det miljøhærværk, siger Byrgesen.

Reglerne er klare

Ved selvsyn har Karsten Byrgesen været ude i området og tale med lokale beboere.

Kystdirektoratet, der er ansvarlig for godkendelse af kystsikringsprojekter, har fastsat klare regler for denne type anlæg. Ifølge en tilladelse fra 2007 til skræntfodsbeskyttelse på Kærmosevej i Erritsø, står det specifikt, at “offentligheden skal sikres fri og uhindret passage langs stranden ved normal vandstand.” Denne regel er ufravigelig og skal respekteres i alle projekter, der etableres i kystnære områder.

Desuden pålægges ejere at vedligeholde kystsikringen i en forsvarlig stand, så den ikke hindrer offentlig adgang eller skaber andre gener. Hvis anlægget ikke opfylder disse krav, kan tilladelsen bortfalde.

Byrgesen er frustreret over, at disse retningslinjer tilsyneladende ikke er blevet fulgt i Erritsø.

– Her er der lavet et byggeri direkte på stranden, noget der bedst kan ligne en militær kystforsvarsstilling. Det ser forfærdeligt ud, det er af dårlig kvalitet, og det hindrer folk i at komme frem og tilbage. Jeg synes, det er skrækkeligt, at man kan gøre det, siger Karsten Byrgesen.

Lokal irritation og principielle spørgsmål

Ifølge Byrgesen har flere borgere udtrykt frustration over den manglende adgang.

– Når man kommer til Erritsø Strand nedenfor Ekkodalen, standser festen. Man kan ikke komme videre. Jeg har selv stået der og set mennesker, der spørger: ‘Hvad foregår der?’ Det er skrækkeligt, siger han.

Han tilføjer, at denne type handlinger ikke blot er et lokalt problem, men et spørgsmål om at opretholde princippet om offentlig adgang til de danske kyster.

– I Danmark har vi omkring 8.700 kilometer strand, og alle har ret til at færdes frit. Der er nogle få undtagelser, men de vedrører grunde fra før 1916. Offentlig adgang er en del af vores kulturarv, og vi skal værne om den, siger Karsten Byrgesen.

Fredericia Kommunes rolle

Karsten Byrgesen er ikke tilfreds med, at Kystdirektoratets skrivelse ikke er overholdt.

Ifølge Byrgesen er det vigtigt, at både Fredericia Kommune og Kystdirektoratet tager affære.

Det her kræver et minimum af tilladelse fra Fredericia Kommune, og man vil aldrig få en tilladelse til noget i den her stil. Kommunen og Kystdirektoratet skal handle og sørge for, at reglerne bliver overholdt. Det her handler om at beskytte vores fælles ressourcer, siger han.

Byrgesen opfordrer til, at kystsikringen bliver fjernet, så stranden kan blive tilgængelig igen. “

– eg synes, at dem, der har lavet det, de skal skynde sig lidt og få det væk, og husk at køre det på genbrugspladsen, siger han med et strejf af humor, men med en alvorlig undertone.

Hvad sker der nu?

Den nuværende situation rejser spørgsmål om, hvordan myndighederne sikrer balancen mellem private interesser og offentlighedens ret til adgang. Kystdirektoratet har tidligere slået fast, at alle ændringer og vedligeholdelsesarbejder på kystsikringsanlæg kræver godkendelse, og at offentlig adgang ikke må hindres. Hvis reglerne ikke overholdes, kan direktoratet kræve anlægget fjernet.

For beboerne i Erritsø og de mange brugere af stranden er spørgsmålet nu, hvordan sagen vil udvikle sig. Byrgesen og flere borgere opfordrer til hurtig handling for at genetablere adgangen til stranden og sikre, at lignende sager ikke opstår andre steder.

– Det her er ikke kun et spørgsmål om lokal irritation, men om principper. Vi har en unik adgang til vores kyster i Danmark, og den skal vi værne om. De, der har etableret denne kystsikring, bør rette op på det straks, så stranden igen kan blive tilgængelig for alle, siger Karsten Byrgesen.

Strandområdet i Erritsø står nu som et eksempel på de udfordringer, der kan opstå, når private og offentlige interesser kolliderer. Det næste skridt afhænger af, hvordan Fredericia Kommune og Kystdirektoratet vælger at håndtere sagen, og om de vil tage de nødvendige skridt for at sikre, at reglerne bliver overholdt, og offentligheden får adgang til stranden igen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her