ÆLDRE. Fredericia Kommune er blandt de fem kommuner i Danmark, der har reduceret udgifterne til ældreområdet mest markant over de seneste fem år. En ny analyse fra fagforbundet FOA viser, at kommunen har sparet 21,2 procent siden 2019. Dette vækker bekymring hos flere politikere, ikke mindst hos Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti, der sidder i kommunens Senior- og Socialudvalg.
Tallene fra FOA’s analyse fremhæver, at Fredericia Kommune, trods de betydelige besparelser, stadig bruger relativt mange penge på ældreområdet sammenlignet med nabokommunerne. Alligevel rejser analysen spørgsmål om, hvordan kommunen vil sikre kvaliteten i ældreplejen fremover, og om man har kunnet holde trit med det stigende antal ældre.
Susanne Eilersen har en klar holdning til dette spørgsmål. Da Fredericia Byråd i september 2023 indgik budgetforliget for 2024, var Dansk Folkeparti som det eneste parti ikke med i aftalen. Netop nedskæringer på ældreområdet var afgørende for DF’s beslutning.
»Den største årsag til, at Dansk Folkeparti ikke kunne være med i budgettet, var de store besparelser, som man lagde ind på ældreområdet for 2024,« siger Susanne Eilersen.
Ifølge hende skyldes kommunens store besparelser dels budgetaftalen for 2024, dels at udgifterne på ældreområdet generelt ikke har fulgt med det stigende antal ældre borgere. Resultatet bliver ifølge hende, at pengene bliver færre, når antallet af ældre vokser.
»Når man ikke følger med i demografiudviklingen, bliver der selvfølgelig færre penge til hver enkelt ældre borger. Samtidig har vi haft store udgifter på de specialiserede områder inden for socialområdet, hvilket har medført, at man har flyttet penge væk fra ældreområdet for at dække andre huller. Begge dele er skidt,« understreger hun.
En af de konkrete besparelser, Eilersen peger på, er indførelsen af robotstøvsugere og ændringer i rengøringsordningerne for de ældre. Det er ifølge hende en udvikling, DF er »fuldstændig imod«. Et andet stort problem, der tynger budgetterne, er brugen af vikarer på ældreområdet, som ifølge hende koster næsten dobbelt så meget som fastansat personale.
»At man bruger mange penge på vikarer betyder ikke automatisk bedre pleje for borgerne. Tværtimod. Vi bruger måske stadig en del penge, men spørgsmålet er, om vi bruger pengene fornuftigt. Det er jeg bekymret for,« siger Eilersen.
Hun peger samtidig på, at ældreområdet er presset, ikke blot af kommunale budgetter, men også af statslige rammer, som fastlægger, hvor mange penge kommunerne må bruge. Det er en udfordring, som kommunalpolitikerne i Fredericia – ligesom resten af landet – må tage alvorligt.
»Med den demografiske udvikling, hvor der kommer flere ældre, skal vi nok tænke i nye løsninger. Vi skal ikke være teknologiforskrækkede, men vi skal heller aldrig tvinge ældre til at bruge teknologi. Det må kun ske i samarbejde med borgeren,« understreger Susanne Eilersen.
Med kommunalvalget lige rundt om hjørnet opfordrer FOA’s formand for Social- og Sundhedssektoren, Tanja Nielsen, vælgerne til at være særligt opmærksomme på ældreområdet og de prioriteringer, som kommunens politikere står bag. Hun peger på, at kommunerne generelt har fået midler fra staten til at dække det stigende antal ældre, og derfor finder hun besparelserne »bekymrende«.
Denne bekymring deler Susanne Eilersen. Hun vil nu tage initiativ til, at Senior- og Socialudvalget hurtigst muligt ser nærmere på FOA’s analyse.
»Jeg vil bede forvaltningen fortælle præcis, hvad vi ikke længere gør for den enkelte borger, og hvor serviceniveauet eventuelt er blevet forringet de seneste år,« siger hun.
Selvom Eilersen endnu ikke har oplevet direkte henvendelser fra bekymrede borgere i det seneste halve år, understreger hun, at hendes dør altid er åben.
»Jeg har ikke fået direkte henvendelser om utilfredshed, men hvis nogen har oplevelser – både positive og negative – er de meget velkomne til at tage kontakt til mig,« siger hun.
Susanne Eilersen erkender, at Fredericias ældrepleje er presset efter de seneste års udvikling. Hun frygter, at de virkelige konsekvenser af besparelserne først bliver tydelige nu.
»Jeg er ked af det store hug, man tog i 2024-budgettet. Jeg er bekymret for, at det først for alvor slår igennem nu, og at vi først nu vil se de reelle konsekvenser for de ældre borgere. Derfor vil vi holde et meget vågent øje med udviklingen, og hvis nødvendigt må vi tage sagen op igen,« fastslår hun afsluttende.