NATUR. Det er ikke kun badeglade turister og vinterbadere, der plasker rundt i Kolding Fjord for tiden. Et uappetitligt udslip af urenset spildevand har ramt flere vandløb nær Rebæk Strand – og nu fraråder Kolding Kommune badning på den ellers populære plet.
Kommunens medarbejdere undersøgte mandag formiddag området og kunne hurtigt konstatere alvorlige konsekvenser for miljøet.
I vandløbene Goldbæk og Skartved Bæk fandt de døde ørreder, smådyr og bakteriebelægninger langs bunden på en strækning på cirka 1,7 kilometer. Indtil videre kan kommunen dog ikke dokumentere, at forureningen også har nået selve Rebæk Strand.
»Der er ingen målinger, som dokumenterer, at der er løbet urenset spildevand ud ved Rebæk Strand, men for at være på den sikre side fraråder vi badning ved stranden, da vi ved, at vinterbadere, m.fl. også hopper i vandet uden for sæsonen. I løbet af de kommende dage får vi taget prøver af vandet, og herefter kommer vi med en ny udmelding,« oplyser ingeniør Per Bruun fra Kolding Kommune.
Kolding Kommune har opsat skilte ved Rebæk Strand, der advarer mod badning. Samtidig er der sat rødt flag op i app’en »Badevand« og på hjemmesiden www.badevand.dk.
Prop af klude og vådservietter
Årsagen til miseren skal findes tæt ved pumpestationen nær rundkørslen ved Idyl/Skamlingsbanken, hvor en kloakledning blev tilstoppet af en massiv prop bestående af klude, vådservietter og andet affald, som borgere har skyllet ud i toiletterne. Affaldet fik spildevandet til at fosse op gennem et brønddæksel og videre ud i de nærliggende vandløb.
»Uheldet viser desværre, at der er brug for den kampagne, vi kører netop nu for at få folk til ikke at bruge toilettet som skraldespand. Når affaldet bliver blandet med bl.a. størknet fedt, som ofte bliver skyllet ud i køkkenvasken, sætter det sig simpelthen som propper i kloakrørene, og det kan desværre have store konsekvenser,« forklarer Tue Knudsen, kommunikationschef hos BlueKolding.
BlueKolding arbejder nu på højtryk med at rydde op efter udslippet og fjerne den jord, der blev ramt af spildevandet. Samtidig undersøger selskabet, om der i fremtiden kan opsættes varslinger, hvis en lignende situation skulle opstå igen.
Badegæster ved Rebæk Strand må derfor væbne sig med tålmodighed lidt endnu. Når det igen vurderes sikkert at bade ved Rebæk Strand, vil kommunen fjerne advarslerne på både app’en og stranden, og informere yderligere via kommunens egne kanaler. Indtil da anbefales det at holde sig væk fra bølgerne ved Rebæk.