Foto: AVISEN

Der er udtrykt bekymring om narko på Erritsø Fællesskole, afdeling Bygaden. Liberal Alliances politiske ordfører, Christian Jørgensen, mener ikke, at der er en entydig løsning på problematikken. Han mener dog ikke, at enkelte tiltag som narkohunde løser det.

Skoleledelsen på Erritsø Fællesskole, afdeling Bygaden meldte ud, at de var bekymrede for narko blandt elever, og sendte derfor en besked ud til forældrene via Aula.

– Jeg synes, at det er en trist ting, når så unge mennesker har et forbrug af narkotika, selvom det er milde former. Det hører under ingen omstændigheder hjemme i folkeskolen, og heller ikke blandt unge generelt, siger Jørgensen.

Hvad man så skal gøre er det næste spørgsmål. Det er ikke bare lige til at løse, hvis man spørger Christian Jørgensen, som mener, at man kan gøre flere ting, men at det ikke bare lige er at knipse med fingrene.

– Det er svært at svare på, hvad man kan gøre, da jeg tror, at problemet basicly er tæt på umuligt at løse. Det bliver symptombehandling. Det er noget med, at lærerne og skoleledelsen skal italesætte det, hvor farligt og vanedannende det kan være. Politiet kan tage ud på skolerne med narkohunde og se, om de kan finde noget, og forældrene kan være opmærksomme på børn og tale med dem, og være opmærksom på, om der ændres adfærd, og om det kan indikere, at man har misbrug. Alle tre ting er symptombehandling – det løser det ikke. Jeg vil håbe, at problemet er relativt begrænset, men det er svært at have sådan et klart billede af, hvor mange elever, der har følt sig fristet og købt noget i frikvarterne og måske endda indtager det i skoletiden, forklarer Jørgensen.

Jørgensen har selv siddet i byrådet tidligere og kender derfor på tæt hold til det rygte Fredericia fik som morfinbyen for år tilbage. Så slemt mener Christian Jørgensen ikke, det står til i dag.

– Fredericia fortjener ikke at stå i et specielt negativt lys i forhold til andre kommuner i kongeriget Danmark. Jeg vil gætte på, at der er skoler og skolemiljøer i de større byer, som er hårdere ramt end os. Lokalpolitikerne, lokalpolitiet og skoleledelsen har et ansvar for deres kommune og skal forholde sig til det. Nu er det poppet op med en konkret episode. Det er dog ikke fair at sige, vi er hårdere ramt end resten af landet. Det er klart, at det er rigtig dårlig omtale at få, og vi skal have en holdning og håndtere det lokalt. Det er et landsproblem, ser jeg det som, siger Jørgensen.

Man har tidligere haft tilbuddet U-turn i Fredericia Kommune, der er et behandlingstilbud til unge mennesker, og det virker forebyggende. Det er dog blevet skåret væk grundet besparelser i Fredericia Kommune. Ifølge Liberal Alliances politiske ordfører, kan det være en mulighed at bringe det tilbage.

– Det er en glimrende idé, og skoleklasserne får besøg af nogen, der har været inde i noget misbrug af den ene eller anden art, og fortæller om konsekvenserne, det har haft for deres liv. Derfor skal man også sætte penge af til forebyggende indsats. Du får mig ikke til at sige, at lokalpolitikere, skoleledelsen eller politiet kan løse dette problem. Det er ikke det samme som at sige, at der ikke skal være fokus og U-turn ikke er en god idé, for det er det. Er der narkohunde på alle skoler og kropsvisitering på alle skolerne, kunne man få det væk fra skolerne, men det løser ikke problemerne, så ville de tage det efter skole i stedet. Vi skal ikke bare bulldoze os igennem det, slutter Christian Jørgensen.