Efter mere end 30 år i betonbranchen har Jan Riisager solgt sin virksomhed, Randal Beton, til industrigiganten IBF. Salget markerer ikke blot afslutningen på en epoke, men også begyndelsen på et nyt kapitel for den erfarne erhvervsmand.

Jan Riisager er født med beton i blodet, men blodet er ikke hærdet af den årsag. Han er fuld af livsglæde, mod på alt fra fiskeri, golf, politik og livet, og så er han bare bidt af beton, derfor fortsætter han også i branchen fremadrettet.

– Jeg har altid fundet nicheprodukter i beton spændende. Det er blevet min force, og jeg har været glad for at kunne bidrage med noget unikt til byggeriet, siger han, når han fortæller om, hvad det er, hans arbejde kan og hvad fremtiden stadig vil bringe.

Randal Beton har i årtier været en lille, men markant spiller i betonbranchen. Jan Riisager overtog virksomheden i 2004 fra sine forældre, som i sin tid havde bygget den op. Han fandt hurtigt sin egen vej og begyndte at udvikle specialprodukter, der blev efterspurgt af store elementfabrikker og arkitekter.

– Vi har lavet mange produktioner, der har sat spor i vores samfund. Støbninger til Kongernes Jelling, specielle altaner i ellipseform til et byggeri i København – vi har skabt noget, der ikke bare er standard, forklarer han. – Jeg har altid syntes, at det var sjovt at gøre noget anderledes. Det er en drivkraft for mig.

Overvejelserne bag salget

Nu er virksomheden solgt til IBF. Salget til IBF har ikke været en let beslutning. Riisager understreger, at det ikke kun handlede om økonomi, men også om en erkendelse af, at markedet er blevet mere komplekst.

– Jeg har aldrig været en ørn til lønregnskaber og personalepleje. Det har fyldt meget de seneste år, og jeg har måtte bruge for meget tid på det frem for at udvikle produkter, siger han. – Jeg vil hellere bruge min tid på at skabe noget end på administration.

Samtidig spillede fremtiden for hans ansatte en vigtig rolle.

– Det var afgørende for mig, at mine folk fik mulighed for at komme med over i IBF-koncernen. De har lokationer tæt på Fredericia, og det giver gode muligheder for dem, forklarer han. – Jeg har altid været bevidst om, at jeg har et ansvar for mine medarbejdere.

Jan Riisager har gennem hele sin karriere haft et tæt samarbejde med IBF, en relation der strækker sig helt tilbage til hans fars tid. Da IBF i efteråret 2024 præsenterede en ESG-rapport, blev det et vendepunkt.

– De havde lavet en rapport, der var så gennemarbejdet, at jeg tænkte: Hvordan skal jeg selv nå dertil? Det blev startskuddet til en dialog om, hvad vi kunne gøre sammen, fortæller han. – IBF er virkelig langt fremme på mange områder, men de havde brug for noget ekstra på specialbeton.

IBF er specialister i kloakrør, belægningssten og tagsten, men specialbeton har ikke været deres spidskompetence. Her så Riisager en mulighed for at bringe sin ekspertise i spil.

– Jeg har en viden, de ikke har. De kan noget, jeg ikke kan. Det er et godt match.

En fremtid i IBF-regi

Salget betyder ikke, at Jan Riisager forlader betonbranchen. Han bliver en del af IBF som produktionskoordinator og skal sikre en bedre synergi mellem virksomhedens fabrikker i Aarhus, Holstebro og Fredericia.

– IBF vil gerne være Danmarksmester i specialbeton. De har fabrikker, der laver unikke produkter, men de mangler at få tingene til at hænge bedre sammen. Min opgave bliver at bygge bro mellem dem og sikre, at vi udnytter vores ressourcer bedst muligt, forklarer han. – Jeg ser en stor mulighed for at forbedre produktionen og skabe noget nyt.

Støjkrav satte skub i beslutningen

En anden afgørende faktor bag salget var de skærpede støjkrav fra Fredericia Kommune. Fabrikken, der blev etableret i 1919, er med årene blevet omgivet af byudvikling, og kravene til støjniveauer er blevet mere restriktive.

– Jeg har i flere år forsøgt at reducere vores støj, men det er ikke nok. Produktionen skal flyttes senest i 2026, og jeg har ikke økonomi til at bygge en ny fabrik fra bunden. Da IBF henvendte sig, faldt tingene på plads, siger han. – Man kan ikke være i krig med omgivelserne for evigt.

Selvom beslutningen om at sælge Randal Beton var svær, er Jan Riisager ikke i tvivl om, at det var den rigtige.

– Jeg tror, IBF får en rigtig god medarbejder i mig. De har specialister på hver deres område, og min opgave bliver at samle trådene og sikre, at vi udvikler os sammen. Det ser jeg frem til, siger han. – Jeg har brug for nye udfordringer, og det her giver mig muligheden.

– Nu venter en fremtid, hvor han stadig vil arbejde med beton, men med en ny rolle og i en ny kontekst. -Jeg har altid elsket at skabe noget unikt. Nu får jeg muligheden for at gøre det i en endnu større skala, slutter Jan Riisager.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Følg kommentarer
Notifikation på
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer