I længere tid har borgere i Fredericia udtrykt deres utilfredshed med politiskolens øvelseskørsler i byen. Politiskolen, der ligger i Vejle, udfører ofte øvelseskørsel i forskellige byer i regionen, herunder Fredericia, hvilket ofte resulterer i meget udrykning. Flere borgere har rettet henvendelse til AVISEN omkring, og kritikken er blevet rejst for Politiskolen, som kommer med svaret på, hvorfor der øves i Fredericia.
En civil politibil i fuld fart med udrykning er ikke et særsyn i Fredericia. Og heller ikke, at udrykningen pludselig slukkes hurtigt, selvom der ikke er stoppet nogen køretøjer. Det er et typisk tegn på, at det er Politiskolens elever, der er på øvelse.
Rektor Jan Bjørn fra Politiskolen forklarer, at det er nødvendigt for skolen at variere de steder, hvor øvelseskørslerne finder sted, for at sikre en alsidig og realistisk træning af de studerende.
– Det er ikke sådan, at fordi vi bor i Vejle, så kører vi kun rundt i Vejle hele tiden. Vi kører også til andre byer, siger Jan Bjørn.
Politiskolens aktiviteter i Fredericia og omegn
Da Politiskolen fik en afdeling i Jylland, blev den midlertidigt placeret i Fredericia, mens faciliteterne i Vejle blev opført. Selvom skolen sidenhen er flyttet til Vejle, er øvelseskørslerne fortsat i Fredericia. For mange borgere er det frustrerende, at deres by stadig bruges som træningsområde, hvilket med jævne mellemrum har ført til farlige situationer.
Politiskolen, der har ansvaret for at uddanne fremtidens politibetjente, gennemfører dagligt øvelseskørsler for at forberede de studerende på forskellige scenarier, de kan møde i deres fremtidige job. Dette inkluderer både kørsel i civile og uniformerede biler i forskellige byer og politikredse.
– Man kan ikke sige, at nu har vi lige kørt en tur i Vejle, og nu er vi i Fredericia, og senere kører vi til Kolding. Det er svært at sige præcis, hvor stor en andel af bilerne, der kører i en bestemt by. Jeg kan ikke give et konkret svar på det, siger Jan Bjørn.
Rektoren understreger, at øvelseskørslerne ikke er begrænset til Vejle eller Fredericia, men finder sted i hele Sydøstjyllands Politikreds, samt i Syd- og Sønderjyllands politikreds, på Fyn og nogle gange i Midt- og Vestjyllands politikreds.
– Vi beslutter dagligt, hvor vi kører hen, forklarer Bjørn.
Denne fleksibilitet er nødvendig for at give de studerende en alsidig træning, som afspejler de reelle forhold, de vil møde i deres fremtidige arbejde.
Politiskolens sikkerhedsprincipper
På trods af borgernes bekymringer understreger Jan Bjørn, at sikkerhed altid er en topprioritet under øvelseskørslerne.
– Det er klart, at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå uheld og minimere de gener, vores kørsel måtte medføre. Men vi er nødt til at lære vores studerende at køre under forskellige forhold, fordi det er vigtigt, at de er forberedt på situationer, inden de opstår. Det er noget, de skal lære, og de skal være gode til det, forklarer han.
Han tilføjer, at kørslen altid skal foregå sikkert og forsvarligt, og at det er meget beklageligt, når der sker uheld.
– Vi understreger altid, at kørslen skal foregå sikkert og forsvarligt. Så det er selvfølgelig meget ærgerligt, når der sker uheld, siger rektoren.
En nødvendighed
Mens det er forståeligt, at borgerne føler sig utrygge ved øvelseskørsel i deres by, påpeger Jan Bjørn, at det er et nødvendigt led i uddannelsen af politibetjente.
– Vi kan ikke uddanne betjente uden praktisk erfaring med kørsel under forskellige forhold. De skal være i stand til at reagere hurtigt og korrekt i alle mulige scenarier. Det er en del af deres uddannelse og en del af vores ansvar som uddannelsesinstitution” siger han.
Rektoren nævner, at træningen i forskellige byer og politikredse er afgørende for at sikre, at de studerende bliver bekendt med forskellige veje, trafikmønstre og bymiljøer. Det gør dem bedre forberedt på deres fremtidige job og forbedrer deres evne til at træffe hurtige og sikre beslutninger, når de patruljerer på de danske veje.
En balanceret løsning?
Mens kritikken af politiskolens øvelseskørsler i Fredericia fortsætter, står det klart, at træningen er nødvendig for at forberede fremtidens betjente på de udfordringer, de vil møde. Politiskolen er bevidst om de udfordringer, som øvelseskørslerne kan medføre for lokale borgere, og rektor Jan Bjørn understreger, at de vil fortsætte med at gøre alt for at minimere generne.
Fredericias borgere, som har oplevet uheld og nærvedulykker, håber dog, at der kan findes en løsning, der bedre balancerer skolens træningsbehov med hensynet til byens sikkerhed og tryghed. Det er en kompleks udfordring, men en, der kræver fortsat dialog og gensidig forståelse mellem politiskolen og de lokalsamfund, hvor øvelseskørslerne finder sted.