Budgetforliget i Fredericia er indgået i en usædvanlig konstellation uden om Socialdemokratiet, der sidder på borgmesterposten. De sædvanlige støttepartier, SF og Enhedslisten, er gået med den borgerlige fløj, men hvordan gik det til? Partierne giver her svaret.
At Enhedslisten og SF, der normalt støtter Socialdemokratiet i Fredericia, er gået til den anden fløj, skyldes flere ting. Dels peges der på et forhandlingsklima med Socialdemokratiet, der ikke har været godt, men også flere af de fremlagte spareforslag kunne partierne ikke se sig selv i. Det samme gjaldt de borgerlige partier.
Det hele blev afgjort torsdag, hvor der var indkaldt til forhandlinger med hvert enkelt parti af Socialdemokratiet. Det stod dog hurtigt klart, at der var lang vej til at få enderne til at mødes. I løbet af formiddagen og eftermiddagen havde partierne enkeltvis været inde til første forhandlingsrunde med borgmester Christian Bro, Socialdemokratiets gruppeformand Søren Larsen og Socialdemokratiets politiske ordfører David Gulløv. Efter runde et, så blev der lukket ned for forhandlingerne torsdag fra Socialdemokratiets side, men de var ikke gået som smurt. Derfor var der andre planer fra de øvrige partiers side.
– De budgetforhandlinger, vi blev indbudt til i første runde, kom der ikke ret meget ud af. Vi fik ikke ret meget tilbudt, synes vi. Og derfor endte det også med, at vi begyndte at sondere andre muligheder. Og det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi taler med de borgerlige partier. Men når de borgerlige partier ikke synes, at de bliver imødekommet, så ændrer deres fokus omkring os også lidt, siger Schultz.
Borgmester Christian Bro udtalte fredag morgen, at partierne var udeblevet fra et møde klokken 19:30. Det kan Cecilie Roed Schultz dog ikke helt forstå.
– Vi var til et enkelt forhandlingsmøde i løbet af torsdagen og fik at vide klokken halv 16:30, at nu gik alle hjem, og der ville ikke ske mere den dag. Og så har vi faktisk ikke hørt noget siden. Det gav os jo mulighed for at arbejde med noget andet. Hvis nogen påstår, at han havde inviteret til klokken 19:30, og at der ingen kom, så må han have mistet mit telefonnummer, for vi er ikke blevet inviteret. Så det, han siger, er forkert. Jeg har ikke modtaget nogen invitation. Vi har ikke hørt fra ham siden klokken 16:30 torsdag, siger Schultz.
I stedet peger Cecilie Roed Schultz på Venstres Pernelle Jensen som en nøglespiller i at få Enhedslisten med ombord i det, der blev et flertal mellem de borgerlige partier, SF og Enhedslisten.
– I virkeligheden har Pernelle Jensen fra Venstre og jeg mødt hinanden løbende i løbet af ugen og har sonderet terrænet for at vurdere muligheden for at gøre noget, fordi vi har været dybt bekymrede, både Enhedslisten og Venstre, for børneområdet, men også for flere andre velfærdsområder, hvor der var lagt op til nogle voldsomme besparelser. Så vi var nødt til at finde ud af, hvilke muligheder der kunne være. Enhedslisten havde et udgangspunkt, at vi enten skulle lave vores eget budgetforslag, eller se om der var en mulighed for at lande et fælles forslag sammen med andre. Den mulighed blev så interessant, da vi sammenlignede vores udgangspunkter, hvor vi kunne se, at vi var meget ens, og at der var potentiale, siger Cecilie Roed Schultz.
SF: Det er lidt af et mirakel
Malene Søgaard-Andersen har stået i spidsen for SF’s forhandlinger, da Connie Maybrith Eden er sygemeldt. Det var derfor Søgaard-Andersen, der var til stede på pressemødet, hvor budgetforliget blev præsenteret. Hun forklarer, at spørgsmålet om konstellationen bag forliget er forståeligt.
– Det er da lidt af et mirakel, det kan jeg godt forstå, du tænker. Men altså, hvor skal man starte? Det, vi blev præsenteret for torsdag, da vi sad til forhandling med Socialdemokraterne, oplevede vi ikke som et ønske om at finde et fælles ståsted, men snarere som et ønske om at få kæmpet noget igennem, de allerede havde besluttet sig for. Det kunne vi ikke se os selv i, så derfor havde vi brug for at gå en anden vej. Vi har haft en oplevelse af, at vi har sat os sammen og arbejdet målrettet, siger Malene Søgaard-Andersen.
SF vil dog ikke smække med døren til Socialdemokratiet, men de ser det som en vink med en vognstang til dem.
– Det kommer helt an på, hvordan Christian Bro og Socialdemokratiet ønsker at samarbejde med os. Men jeg tænker, det er en påmindelse om, at man ikke skal tage os for givet, siger Søgaard-Andersen.
Venstre: Forligskredsen var frustrerede
Venstres politiske ordfører, Peder Tind, fortæller, at der har været løbende dialog med forskellige partier, da de ikke kunne se sig selv i de fremlagte spareforslag.
– Jeg tror, at viljen til at løse nogle udfordringer, og det faktum, at der var udsigt til rigtig store besparelser på mange områder, var et ønske for alle partierne om at finde løsninger. Der var et stærkt fundament af de rette værdier og forudsætninger for at løse opgaven. Man holdt ikke fast i sit eget, men spurgte i stedet: Hvordan kan vi løse det i fællesskab?, siger Peder Tind.
Tind peger på, at Socialdemokratiet ville i en anden retning end forligspartierne. Derfor var det naturligt, at de øvrige partier samledes på Sundhedshuset, hvor detaljerne faldt på plads natten til fredag.
– Vi oplevede, at der ikke var den nødvendige vilje til at bevæge sig i den rigtige retning. Den frustration opstod helt naturligt hos alle i forligskredsen. Derfor havde vi behov for at sætte os sammen, og det gjorde vi ud fra den fælles opfattelse, at Socialdemokratiet ikke ønskede at gå en anden vej. Det ønskede vi andre, og derfor opstod det undervejs, siger Tind.
På den måde skete det, at der blev indgået et historisk budgetforlig i Fredericia, uden partiet med borgmesterkæden.