Herslev og vores andre landsbyer skal behandles med respekt og borgerne skal inddrages i deres landsbys udvikling, inden der kommer dramatiske planmæssige udmeldinger, som de via en parykproces – også kaldet en høring – skal forholde sig offentligt til.
Jeg sagde igen nej på borgernes vegne, da sagen var til behandling i det kommunale Tekniske Udvalg d. 25. november 24.
Sagen drejer sig om, at Fredericia kommune i forslaget til den nye kommuneplan vil ”planlægge for, at der kan etableres energiparker indenfor mulighedszonen for vedvarende (solceller, vindmøller) energiparker”. Mulighedszonen omkranser Herslev.
Jeg har i hele forløbet talt imod at der etableres energiparker i vores geografisk set lille kommune. Derfor er jeg er stærkt forundret over, at Kommuneplanen vil ”planlægge for energiparker”. Det er ikke hvor som helst vi taler om. Igen er det Herslev der får en ubehagelig påmindelse om at stå i skyggen af planlægningen og fraværet af en rettidig medinddragelse.
Gennem de sidste år har den skønne perle – Herslev – oplevet nedtur i form af to gange at blive varslet om lukning af børnehaven. En børnehave er med til at give et lokalsamfund liv og nerve. Det er der de nye generationer mødes og trygheden skabes. Det er også der, hvor forældrene får en snak og danner netværk. Etablerer sammenhold. Det er også herfra et lokalsamfund kan vokse og nye familier tiltrækkes og bosætningen atter trives.
Men, når det ledende styringsværk bliver et Excel regneark forsvinder menneskeligheden og udviklingen i et lille lokalsamfund. Det blev der heldigvis – med min indsats – sat en stopper for, men det var lige ved!
Det fører ikke til noget som helst fornuftigt at spærre Herslev inde i et panser af vedvarende energianlæg (VE) og der er ikke brug for det.
Sagen er den, at Fredericia er en af de byer i Danmark der leverer mest energi til samfundet. Vi er faktisk storleverandør af energi (el, brændstof, (brint) og varme). Den grønne brint lader vente på sig, men fabrikken står færdig.
Crossbridge Raffinaderiet producerer 35 procent af det danske forbrug af brændstoffer og Raffinaderiet oplyser på sin hjemmeside, at det ligger i top-3 i verden, hvad angår energieffektivitet.
Raffinaderiet er også Danmarks største leverandør af overskudsvarme til fjernvarme. Det leverer, hvad der svarer til mere en 23.000 almindelige husstandes årlige forbrug af fjernvarme og endeligt beskæftiger de cirka 240 medarbejdere.
Samme forhold kan siges om kraftvarmeværket Ørsted i Skærbæk der leverer enorme mængder af El og varme.
Der kan laves et særskilt debatindlæg om den skade som de enorme VE anlæg vil gøre på vores natur for naturen er udfordret. Derfor nej tak til store VE anlæg i Fredericia og ja tak til at virksomheder og private fortsat opstiller egne VE anlæg og sparer CO2 og energi.
Karsten Byrgesen, Politiker. Byrådsmedlem i Fredericia og Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark.
Ja jeg kan kun gi Byrgersen ret , skammeligt at lukke de små landsbyer inde i vindmøller og solpaneler specielt Herslev . Men som tro socialdemokratisk kommune så er de jo igen fuldstændig ligeglade med borgernes ve og vel ude på landet
Hilsen en glad Herslev borger