LOKALT. Sidste uge dannede Trelde Næs ved Fredericia rammerne om en særlig slags ferieoplevelse. Det handlede ikke bare om sand mellem tæerne, duften af grillmad eller dovne timer under sommersolen. Nej, der var en ekstra dimension af livsglæde, overskud og et særligt fællesskab, som opstår, når mennesker i lignende situationer mødes. Arrangementet var Heltecamp, et initiativ under Børneulykkesfonden, som hvert år tilbyder kronisk syge børn og deres familier et tiltrængt frirum fra hospitalsgange og behandlingsplaner.
Værtsskabet var lagt i hænderne på campingpladsen DanCamps Trelde Næs, og campingpladsejer Camilla Dvinge var tydeligt stolt af at kunne åbne pladsen for familierne til nogle dage, hvor sygdom kunne træde i baggrunden, og ferieglæden fik lov til at fylde.
»Fra DanCamps Trelde Næs er vi rigtig glade for at kunne byde velkommen til HelteCamp. Vi synes, det passer perfekt ind i vores ambition om at kunne tilbyde både børn og familier og alle feriegæster et rigtig godt ophold,« lød det med begejstring fra Camilla Dvinge, som samtidig understregede, at det i sig selv var en belønning at se børnene løbe rundt, lege og hygge sig.
»Vi vil gerne støtte op om projektet. Vi synes, det er med til at vise, at selvom man måske har et handicap med sig, så kan man stadigvæk godt tage på campingferie. Så når vi ser børnene løbe rundt og lege og være glade her, så er det også en belønning hertil.«
Kernen i Heltecampen er fællesskab. Det ved Hanne, som til hverdag udfolder sig som kreahelt, men som i den forgangne uge havde skiftet kreakittet ud med rollen som campleder sammen med sin heltekollega Dorte. Det at være campleder handler først og fremmest om at se den enkelte familie og skabe et rum, hvor sygdom ikke fylder det hele.
»Jeg er med her, fordi jeg gerne vil være med til at gøre en forskel for kronisk syge børn og deres familier, som er lige præcis det, det går ud på, når man er på Heltecamp,« fortæller Hanne og fortsætter med en naturlig beskedenhed:

»Jeg kunne ikke gøre det alene, så jeg er campleder sammen med min heltekollega Dorte. Derudover er vi så heldige at have seks friske kvinder med som frivillige. De bruger deres ferie og fridage på at være her og gøre en forskel.«
Ugen bød på mange forskellige oplevelser. Blandt andet fik campen besøg af både politi og brandvæsen, som skabte stor begejstring hos både store og små. Et af ugens højdepunkter var imens en hyggelig bagedyst, hvor influenceren og ambassadøren for Legeheltene, Mie Isaksen, deltog og sørgede for masser af smil og god stemning.
For Mie Isaksen er Heltecamp ikke noget nyt. Hun deltog allerede sidste år, og med sin varme og smittende humør er hun blevet en populær gæst blandt både børn og voksne. Hun kommer ikke kun med evner i køkkenet, men også med en ambition om at sprede glæde og gøre en reel forskel for de børn, som dagligt lever med sygdom tæt inde på livet.
»I dag er jeg med her på Heltecamp sammen med heltebørnene og deres familier. Det var jeg også sidste år, og nu igen i år. Jeg er ambassadør for Legeheltene og er egentlig uddannet sygeplejerske, men nu arbejder jeg som influencer på Instagram og TikTok. Derfor synes jeg også, det er vigtigt at bruge mine platforme til at gøre en forskel, samle lidt penge ind og hygge med de børn, der lever med forskellige sygdomme,« fortæller hun.
Men bag alt det, som familierne oplever på campen, ligger der en stor indsats fra frivillige kræfter som Celina, der til daglig læser til sygeplejerske. For hende er Heltecamp en oplagt chance for at få praktisk erfaring med det, hun brænder for, samtidig med at hun mærker glæden ved at gøre en forskel i børnenes hverdag.
»Jeg har valgt at være med til campen, fordi jeg er daglig læser til sygeplejerske og vil rigtig gerne arbejde med børn. Jeg synes egentlig bare, at det kunne være superhyggeligt at komme herud og så se livsglæden i de her børn, når de får lov til at komme væk fra dagligdagen med den her sygdom, som de går og knokler med,« siger Celina, som tilføjer:
»Det er fantastisk at se livsglæden i deres søskende også, hvordan de kan komme herud og lege sammen med familien. Og se den kærlighed, de giver til os frivillige, i og med at vi gerne vil være her og hjælpe dem. Det er også derfor, jeg har valgt at bruge en uge af min sommerferie på det her.«
Netop det sociale aspekt og det at kunne dele oplevelser med andre familier er afgørende for mange af deltagerne. Det gælder også for Alberte, som kort og præcist beskriver, hvad det betyder at være på Heltecamp.
»Jeg er taget på Heltecamp for at møde nogle andre familier, der har sygehusramte børn. Og så bare for at have noget samvær og sammenhold med andre familier og oplevelser sammen med deres børn,« fortæller hun.
En af de ting, der gjorde størst indtryk på campleder Hanne, var da også det sammenhold og den dedikation, som både frivillige og deltagere viste hinanden hele ugen.
»Jeg synes, det er enormt rørende, at der er så mange frivillige, der lægger deres kræfter her. I det daglige hører man så meget om, at der er dårlig tone på sociale medier og den slags. Men her er alle bare for at gøre noget godt for andre. Det er jo både de frivillige og alle vores gæster, der kommer. Det vil jeg bare sige tak for,« lyder hendes afsluttende ord.