I sidste uge blev Helene Lykke offentliggjort som folketingskandidat for Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds. Lykke, der er nummer ni på listen, kommer fra Liberal Alliances Fredericia-afdeling, hvor hun også stiller op til det kommende kommunalvalg. Helene Lykke forklarer nu om hendes mærkesager, og hvad hun vil gå til valg på.
Helene Lykke er kendt som LGBT-debattør og har tidligere markeret sig med stærke holdninger på området, men hvad er hendes politiske mærkesager ellers? Dét fortæller hun om, og slår fast, at hun har mange andre mærkesager.
– Jeg kommer fra en familie, hvor de fleste har været selvstændige eller er selvstændige, og dem, der ikke er længere, er ikke fordi de er gået på røven, men fordi guleroden blev for lille, siger Lykke og forklarer, hvordan hendes baggrund har formet hendes syn på det danske samfund.
Lykke mener, at et stærkt velfærdssamfund kræver et økonomisk system, der fremmer initiativ og virksomheder, ikke hæmmer dem. Hun advarer mod de forslag, der stammer fra venstrefløjen om højere skatter og arbejdsafgifter.
– Man kan sige, at Venstrefløjen på den yderste kant vil følge data og indføre top-top-skat yderligere, og arbejdsafgift. De vil jo fuldstændig dræbe alt initiativ. Hvis det sker, hvad vil der så ske med for eksempel Lego-familien? De vil nok sige, at de flytter til et andet land, og så betaler de ikke skat herhjemme, siger hun og tilføjer, at det er vigtigt at forstå de økonomiske konsekvenser af at straffe de erhvervsdrivende.
LGBT og velfærd: Helene Lykkes mærkesager
Som LGBT-debattør har Lykke et særligt fokus på rettighederne for denne gruppe i samfundet, men hun har også stærke holdninger til velfærdssystemet.
– Jeg synes, det skal være nemmere at få fri plejehjem og sådan noget. Der er også noget med hjemmepasning. Der er stadigvæk kommuner i Danmark, hvor de ikke tilbyder det, og så har vi mange kommuner, hvor du kun får 2.500 kroner i tilskud til at passe dit eget barn, i stedet for at sende det i institution. Det kunne man godt pille lidt mere ved, forklarer hun og peger på de udfordringer, mange familier står overfor, når det kommer til valgmuligheder i velfærdssystemet.
Lykke påpeger, at det er nødvendigt at adressere de strukturelle udfordringer i samfundet, især når det gælder økonomi og beskæftigelse. Hun mener, at mange små problemer ikke bliver løst, hvilket skaber en samfundsbyrde, som kunne undgås ved at skabe et system, der fokuserer på at give mennesker muligheder frem for at hæmme dem.
– Vi taber mange økonomiske ressourcer og menneskeligt potentiale, fordi vi dræber initiativet. Folk, der måske har små problemer, men vi får dem ikke løst, og det gør os syge. Det er dyrt, og vi skal lade være med det, siger Lykke.
Byrådsmedlem eller folketingsmedlem?
Et af de spørgsmål, der naturligt opstår, er, hvordan Lykke vil kunne balancere sine opgaver som byrådskandidat og folketingskandidat såfremt, at hun bliver valgt til begge dele.
– Der er også nogle ting, man kan tage videre til Christiansborg fra byrådet. Nogle ting kan man ikke løse kommunalt, og det er noget, jeg brænder for, for eksempel beskæftigelsessystemet. Det er afhængigt af det hele, kan man sige, siger hun og understreger, at hun er klar til at arbejde på begge fronter.
Lykke afslutter med at sige, at hvis hun får et dobbeltmandat, vil hun prioritere det, der kræver mest opmærksomhed:
– Jeg er typen, der vil give det videre til den næste på listen, hvis jeg ikke kan give det den opmærksomhed, det skal have, siger hun og understreger, at hendes primære mål er at gøre en forskel for borgerne, uanset hvilket embede hun indtager.