Fredericia Kommune har sat gang i en juridisk undersøgelse for at afgøre, om borgmester Christian Bro har brudt sin tavshedspligt i forbindelse med en udtalelse om et skovprojekt i Treldeskoven. Sagen er rejst af De Konservatives gruppeformand, Tommy Rachlitz Nielsen, som ser borgmesterens tidlige kommentarer som problematiske.
Baggrunden for sagen er det nylige samarbejde mellem Den Danske Naturfond og Fredericia Kommune, hvor fonden har købt 200 hektar i Treldeskoven. Offentliggørelsen af projektet var planlagt til torsdag, men allerede om mandagen udtalte borgmesteren, Christian Bro, sig til Fredericia Dagblad med ordene:
– Det udlægges som urørt skov, hvilket faktisk er mere vidtgående end fredning.
Denne kommentar kom inden presseeventen og skabte hurtigt reaktioner, især fra Tommy Rachlitz Nielsen. Han ser udtalelsen som et potentielt brud på tavshedspligten, da Klima-, Energi- og Miljøudvalget netop samme dag havde et lukket punkt om projektet på dagsordenen. Ifølge Rachlitz Nielsen skulle ingen oplysninger om projektet være delt offentligt, før presseeventen torsdag.
Rachlitz: Man må ikke udtale sig før tid”
Rachlitz Nielsen mener, at borgmesteren burde have ventet med at kommentere sagen offentligt og henviser til, at selv han afstod fra at kommentere projektet.
– Selv havde jeg sagt, at jeg ingen kommentar havde og henvist til pressemødet. Jeg mener både, at man ikke burde sige noget, og rent pressemæssigt mener jeg også, at medierne skulle have lov at bringe nyheden på samme tid, siger Rachlitz Nielsen, der mener, at borgmesterens udtalelser forstyrrede den planlagte offentliggørelse og gjorde processen mindre fair.
Han ser det som både en etisk og juridisk problematik, hvor han føler, at pressen skulle have haft lov til at præsentere nyheden som planlagt.
For at få klarhed i sagen har Rachlitz Nielsen bedt kommunens direktion om at undersøge, om borgmesteren har overtrådt tavshedspligten. Fredericia Kommunes juridiske afdeling er nu i gang med en vurdering af, om Bros udtalelser om skovprojektet kan tolkes som et brud på tavshedspligten. Spørgsmålet afhænger af, om borgmesterens kommentarer om den “urørte skov” falder inden for grænsen af tilladte udtalelser, da udvalgets møde om sagen foregik bag lukkede døre.
Tommy Rachlitz Nielsen bemærker, at selvom pressen allerede fredag den 1. november havde modtaget invitationen til torsdagens pressemøde, berettigede det ikke borgmesteren til at udtale sig om projektet inden forløbet var afsluttet. For Rachlitz Nielsen er det afgørende, at informationer om lukkede punkter forbliver fortrolige indtil de offentliggøres formelt.
Borgmesterens vurdering af sagen
Christian Bro selv ser ikke sin udtalelse som et brud på tavshedspligten.
– Jeg udtaler mig kun om selve fredningen, siger Bro og understreger, at han alene har kommenteret fredningsaspektet, som han mener ikke afslører noget fortroligt om selve projektets detaljer. Han har valgt ikke at kommentere yderligere på sagen, mens undersøgelsen står på.
Sagen afventer nu en afgørelse fra kommunens juridiske afdeling, som skal vurdere, hvorvidt borgmesteren har overtrådt sin tavshedspligt. Rachlitz ser frem til at få en afgørelse på sagen, der startede i mandags, men som der i skrivende stund stadig ikke er nyt i.
– Det må være en svær sag så, konkluderer Rachlitz Nielsen og udtrykker, at sagen forhåbentlig kan kaste lys over, hvor grænsen går for politikernes tidlige udtalelser til medierne.