EUC Lillebælt holdt torsdag rejsegilde. Anledningen var, at taget var hejst til tømrenes kommende nye bygning, som fra januar 2024 skal huse både grundforløbet og hovedforløbet på tømrerudannelsen.
Pølsevognen var forbi EUC Lillebælt til rejsegildet, hvor mange var dukket op. De obligatoriske taler blev holdt på dagen, som er en traditionel hyldest til håndværkerne, som laver det store arbejde, der udmønter sig i, at den tekniske skole, beliggende på Teknikervej i Erritsø, lever op til alle krav.
– Det her tillader, at når vi skal holde svendeprøver så skal vi ikke ud og leje lokaler. Her skal hver elev nemlig bruge 20 kvadratmeter, og det får vi plads til nu, siger uddannelsesleder på tømreruddannelsen, John Lyng.
I alt kommer der til at være 20 elever i hver klasse, og fem hovedforløb pr. halve år. Med de nye rammer vil EUC Lillebælt kunne huse 3-4 klasser ad gangen.
– Til jul sidste år havde vi så mange ansøgere at vi måtte afvise nogen. Derfor er det utrolig vigtigt med den her bygning, siger John Lyng.
Det at EUC Lillebælt har fået hovedforløbet tilknyttet tømreruddannelsen er vigtigt for skolen. Samtidig gjorde det, at det blev en nødvendighed med en ny bygning.
– Det er en proces, vi har arbejdet på i lang tid, lige siden Undervisningsministeriet gav os lov til at tilbyde den fulde uddannelse. Vi har mange elever, så vi er glade for at nærme os målet og for at få fine faciliteter og lærere, siger direktør på EUC Lillebælt, Lars Middelboe.
Middelboe havde selv svært ved at forestille sig, at den nye bygning skal være så stor, men det er en nødvendighed understreger han.
– Der bliver to store værktøjsrum, et sliberum og et teknikrum. Ellers varierer det afhængigt af hovedforløb og grundforløb. Det kræver plads, så man ikke slår hinanden med det ene eller det andet. Derfor bliver det så stort, siger Lars Middelboe.
Med en fremtid, hvor der kommer til at mangle faglært arbejdskraft i håndværkerfagene, håber Middelboe at imødekomme det med den nye bygning.
– Det gælder ikke kun tømrerne, men også smedene. Der bliver mangel på arbejdskraft – det kan godt være, folk ikke tror på det, men det gør der. Derfor er vi glade for faciliteterne, så vi kan tiltrække flere unge. Nu er der en gymasietrend, men flere burde tage en håndværksuddannelse, da der er fremtid i det, forklarer Lars Middelboe.
Netop rektoren for Gymnasiet HTX Lillebælt, Lars Hansen, var også til stede til rejsegildet. Han ser stor værdi i den nye tømrerbygning.
– Vi har set frem til det, og det har været en lang proces, men fedt at se noget blomstre op. Det giver unge en uddannelse, og der er brug for netop den arbejdskraft, siger Hansen og fortsætter:
– De unge har hidtil kun kunnet tage grundforløbet, men nu har vi godkendelse til hele hovedforløbet. Nogle af eleverne her går allerede på hovedforløbet, men de kan først tage de nye bygninger i brug, når de kommer på senere.
Det er entreprenøreren CJ A/S, der står for den kommende bygning til tømrene på EUC Lillebælt. I alt kommer tømrerafdelingen på EUC Lillebælt, når bygningen står færdigt, til at rumme 1350 kvadratmeter, hvor der er plads til i alt 260 tømrerlærlinge.