Der er vedtaget en vision for Kulturkasernen i Fredericia. Det særlige politiske udvalg, der arbejder med det håber, at Kulturkasernen kommer til at blive et mangfoldigt sted.
Udarbejdelsen af visionen har ligget og ventet på sig, da man først skulle have Fredericia Kommunens overordnede vision på plads.
– Visionen, der er lavet, lever op til Fredericia Kommunes vision 2033. Vi skal skabe et kulturested for hele byen og er i gang med det, siger formand for udvalget, Turan Savas, og fortsætter:
– Det vil give byen et stort løft i form af, at mange kulturfællesskaber samles et sted i en historisk bygning, hvor der er meget militærhistorie.
Savas er ikke i tvivl. Kulturkasernen kommer til at sætte Fredericia på landkortet indenfor det kunsteriske felt.
– Det vil være med til at løfte Fredericia højere op i forhold til det kunstneriske, og vi er i gang med at lave samarbejdsaftale, som gør man kan lave atelier Håbet er, at man kan komme rundt og kan samarbejde med lokale kunstnere, og også med erhvervslivet være med til at støtte op om det
Udvalgsformanden peger på, at der i forvejen er flere kreative og spændende tilbud på Kulturkasernen.
. Der er i forvejen meget kreativt, vi har Makerspace, esport og andre virksomheder deroppe, så på den måde skal der åbnes mere op for kulturelle erhverv, forklarer Savas.
Et af de bærende punkter er økonomien. Kommunekassen finansierer det hele pt., men det er ikke nødvendigvis sådan det kommer til at være på sigt.
– Det er egentlig et af de punkter vi arbejder med i udvalget, da vi skal pege på hvordan man laer en bæredygtig økonomi. Kommunen bidrager med 82 millioner kroner, og der er også sat penge af til kunstakademierne, men der skal også findes eksterne midler som fonde. Driften skal også være bæredygtig, og for at skaffe midler kunne det være aktuelt, at noget af bygninger kan afhændes. Vi skal kigge på selve organisationen om det skal være fondsejet eller hvad det skal være på, siger Turan Savas.
Han vil ikke sige, at Kulturkasernen skal være “færdig” om x antal år. I stedet ser han på en løbende udvikling ,hvor der også kan skiftes ud på aktiviteterne.
– Man kan ikke sætte en deadline på, da det vil udvikles løbende. Der sker mange aktivteter deroppe, og med de penge der er afsat, vil det give signal til fondene. Det vil være et levende sted med konstant udvikling, siger Turan Savas.
En af de essentielle ting for Turan Savas og Kulturkaserne udvalget er, at fredericianerne bakker op om stedet.
– Det afgørende er, at man tager ejerskab, og det har udvalget arbejdet med arrangementer og fået lavet rundvisninger, da det var lukket land, da millitæret var der, siger Savas og kommer ind på udvalget:
– Udvalget er sammensat af politikere og erhvervsdrevende. Nogen laver frivillige arrangementer for os, og vi vil sørge for løbende aktivteter og vi arbejder på, at husets beboere laver arrangementer som kan tiltrække folk, siger Savas.
Udvalgsformanden er ikke i tvivl: Kulturkasernen er kommet for at blive, og ambitionerne er store for ham.
– Fremtiden ser lys ud, og det vigtigste er, at man tager ejerskab til huset, og gør man det, vil det være Danmarks bedste Kulturkaserne, slutter Turan Savas.
Kulturkaserne har til huse i Bülows Kasernes historiske bygninger, og danner i dag rammen om masser af kulturelle oplevelser med blandt andet musikalske oplevelser i Spillestedet Eksercerhuset, teater- og musicalproduktion, Lokalhistorisk Arkiv, Bülows Makerspace og Museernes Skoletjeneste. Derudover bliver gården flittigt brugt som stævneplads ved større idrætsarrangementer.