Homecook ApS, en virksomhed beliggende på Nordre Ringvej i Fredericia og specialiseret i salg af krydderier og indiske fødevarer, har modtaget et bødeforlæg på 20.000 kr. efter Fødevarestyrelsens kontrolrapport afslørede fejl i mærkningen af allergener på flere af virksomhedens produkter. Rapporten blev opdateret den 3. december 2024 og påpegede flere alvorlige mangler ved allergenmærkningen på produkter, der sælges af Homecook ApS.
Under kontrolbesøget blev det blandt andet konstateret, at produkterne IDLY Chilli Powder og Mango Avakkai Pickle indeholdt ingrediensen “Compounded Asafoetida”, men det fremgik ikke tydeligt, hvilke specifikke ingredienser der indgik i denne sammensætning. Fødevarestyrelsen understreger, at ingredienslisten bør have specificeret de ingredienser, der udgør Compounded Asafoetida, som ifølge den oprindelige sammensætning består af gummi arabikum, hvedemel og Hing Asafoetida.
En anden mangel, der blev påpeget, var allergeninformationens håndtering. Under allergeninformationen for produkterne blev gluten angivet, men der blev ikke præciseret, hvilke ingredienser i Compounded Asafoetida der kunne udgøre en risiko for allergikere.
Homecook ApS har bekræftet, at de undersøger sagen nærmere med producenten af produkterne. Der blev ikke givet yderligere bemærkninger fra virksomheden under kontrollen.
Fødevarestyrelsen bemærkede dog, at flere af Homecooks øvrige produkter, herunder Ginger Garlic Paste og Katta Sambol, blev kontrolleret uden yderligere anmærkninger. Disse produkter var korrekt mærket med de nødvendige obligatoriske oplysninger som ansvarlig virksomhed, ingrediensliste, holdbarhedsangivelse, opbevaringsinstruktioner og næringsdeklaration. Det blev også bekræftet, at mærkningen på disse produkter var i overensstemmelse med kravene om læsbarhed og korrekt tekststørrelse, og at de var mærket på dansk eller et sprog, der kun havde uvæsentlige forskelle i stavemåden.
Kontrollen fandt sted den 22. oktober 2024 og varede i 1 time og 15 minutter. Virksomheden havde modtaget en retssikkerhedsblanket inden kontrollens begyndelse.
Bødeforlægget på 20.000 kr. er et resultat af de konstaterede fejl, og det understreger vigtigheden af korrekt mærkning af allergener. Dette er afgørende for at beskytte forbrugerne, især når det drejer sig om fødevarer, der kan indeholde allergene ingredienser.