Fredericia Kommune har i 2022 oplevet en betydelig vækst i befolkningsantal, hvilket viser, at kommunens initiativer og marketingindsats for at tiltrække nye borgere har haft succes. Viceborgmester Susanne Eilersen (O), der også er formand for Bosætning og Turisme, glæder sig over den positive udvikling og det faktum, at kommunen igen er i vækst.
I løbet af 2022 steg kommunens befolkningstal med 567 indbyggere fra 51.606 til 52.173. Dette skyldes primært en positiv flyttebalance, hvor der i 2022 er tilflyttet og indvandret 635 personer mere end der er fraflyttet og udvandret. En tredjedel af tilvæksten kan tilskrives fordrevne fra Ukraine, som Susanne Eilersen understreger, også er meget velkomne.
-Det er glædeligt at se tilvækst i Fredericia Kommune efter nogle udfordrende år. Vores initiativer og marketingindsats bærer frugt, og vi byder alle, inklusive ukrainske indvandrere, velkommen. Selvom situationen er usikker, tager vi bestik af den og fokuserer på vores vækst. Prognoserne viser faldende antal børn i mellemskolen og teenagerne, men en stigning for aldersgruppen 0-5 år. Flere børnefamilier flytter til, og det er noget vi fokuserer på nu. Vi bruger prognoserne til at beregne kapacitet på skoler og plejehjem, og vi arbejder på seniorboliger for at frigive parcelhuse, når de ældres børn flytter hjemmefra. Befolkningsprognosen er afgørende for vores budgetlægning og fremtidige planlægning, siger Susanne Eilersen.
Der er en forventet stigning i antallet af børn i alderen 0-5 år, mens der er et fald i antallet af børn i mellemskolen og teenagerne. Flere børnefamilier er flyttet til Fredericia Kommune, og derfor fokuseres der nu på at imødekomme behovene for denne befolkningsgruppe.
Prognoserne bruges til at beregne kapacitet på skoler og daginstitutioner samt plejehjem. Kommunen arbejder også på at skabe seniorboliger for at frigive parcelhuse, når de ældres børn flytter hjemmefra.
Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler at godkende befolkningsprognosen, der anvendes som grundlag for budgetlægning, beregning af indtægtsgrundlag samt behov for demografireguleringer på skole-, dagtilbud- og ældreområdet til politisk beslutning. Prognosen tager højde for udviklingen i flyttemønstre, fertilitet og mortalitet i årene 2017-2022 og det aktuelle boligprogram, som forudsætter en fortsat høj boligudbygning i Kanalbyen og Fredericia Vest.
Selvom usikkerheden i prognosen er stigende over tid og afhænger af bl.a. realiseringen af boligprogrammet og udefrakommende begivenheder som flygtningestrømme, pandemier og ændringer i de generelle økonomiske vilkår, er den positive udvikling i Fredericia Kommune et tegn på, at kommunens strategi for at tiltrække nye borgere og styrke bosætningen fungerer.