Fredericia Kommune står over for muligheden for at spare millioner af kroner ved at optimere beskæftigelsesindsatsen, ifølge en ny rapport udarbejdet af revisionsfirmaet BDO. Rapporten, der blev bestilt efter ønske fra byrådsmedlem Karsten Byrgesen (løsgænger), afslører store besparelsespotentialer ved at justere kommunens tilgang til offentlig forsørgelse og beskæftigelsesområdet.

BDO-rapporten blev bestilt for at vurdere Fredericia Kommunes nuværende beskæftigelsesindsats og identificere områder, hvor kommunen kunne spare penge og forbedre indsatsen. Ifølge rapporten bruger kommunen i dag relativt få ressourcer på beskæftigelsesområdet sammenlignet med andre kommuner. Alligevel har Fredericia oplevet en stigning i antallet af borgere på offentlig forsørgelse, der nu udgør 19,8 % af kommunens befolkning – 3,3 procentpoint over landsgennemsnittet.

BDO vurderer, at Fredericia Kommune over en treårig periode kan reducere forsørgelsesgraden med 1,5 procentpoint, svarende til en økonomisk gevinst på ca. 68 millioner kroner. Dette kræver dog både investeringer i beskæftigelsesindsatsen og en bredere strategisk tilgang til udvikling af kommunens erhvervsstruktur og befolkningssammensætning.

Karsten Byrgesen: “Jeg har været kritisk i lang tid”

Karsten Byrgesen har længe været kritisk over for kommunens håndtering af midlerne på beskæftigelsesområdet og de beslutninger, der bliver taget.

– Den rapport, der kom, var sådan set bestilt på min foranledning, fordi jeg gennem lang tid har været kritisk over for den måde, vi bruger vores midler på, og den måde beslutningerne bliver taget på i Fredericia Kommune. Noget af det her har blandt andet med jobcentret at gøre og også de afdelinger i Fredericia Kommune, der relaterer til jobcentret og overførselsområderne, siger Karsten Byrgesen.

Byrgesen peger på, at rapportens anbefalinger, hvis de bliver fulgt, kan føre til betydelige besparelser og en mere effektiv anvendelse af ressourcerne i kommunen. Han mener, at det nu er tid til, at ledelsen i Fredericia Kommune tager ansvar:

– Jeg har taget mit politiske ansvar ved at påpege, at dette er meget problematisk, og nu er det op til kommunaldirektøren og ledelsen i Fredericia Kommune at tage handling, forklarer Byrgesen.

Anbefalinger fra rapporten: Investeringer og ændringer i indsatsen

BDO-rapporten fremsætter flere konkrete anbefalinger for at opnå besparelser og forbedringer:

  1. Investering i sygedagpengeområdet: Rapporten foreslår at investere flere ressourcer i sygedagpengeindsatsen, herunder tidlig og tæt opfølgning og et tættere samarbejde med arbejdsgivere. Denne investering vil på sigt kunne reducere udgifterne til sygedagpenge og øge antallet af borgere, der vender tilbage til arbejdsmarkedet. Det anslås, at der kan spares op til 32,3 millioner kroner frem mod 2028 med en årlig investering på ca. 7 millioner kroner.
  2. Fokus på ungeområdet: Der er også anbefalet en målrettet indsats for unge mellem 15 og 17 år for at forhindre, at de søger offentlig forsørgelse ved det 18. år. Ved at skabe flere muligheder for unge i form af praktikforløb og ordinære løntimer kan Fredericia Kommune spare op til 9,8 millioner kroner frem mod 2028.
  3. Reduktion af tilgangen til førtidspension: Rapporten fremhæver behovet for at reducere antallet af borgere, der tilkendes førtidspension, gennem en styrket indsats for at udvikle borgernes ressourcer mod job og ordinære løntimer.
  4. Styrket job- og ressourcefokus: Det anbefales, at der igangsættes initiativer for at styrke job- og ressourcefokus i indsatsen, herunder hyppigere samtaler og større krav til ydelsesmodtagere. Der kan opnås besparelser ved at reducere serviceniveauet og stramme op på kravene til borgerne.

Udfordringer og potentiale

Selvom rapporten peger på store besparelsespotentialer, understreger den også, at der er behov for en bredere strategi, der går ud over beskæftigelsesområdet. Det er nødvendigt at tænke i helheder og arbejde på tværs af kommunens forskellige områder for at sikre en langsigtet forbedring af kommunens økonomiske situation.

Fredericia Kommune har allerede nogle af de laveste enhedsomkostninger i landet på beskæftigelsesområdet, hvilket betyder, at kommunen opnår relativt gode resultater med relativt få ressourcer. Men for at opnå de ønskede besparelser og nedbringe antallet af borgere på offentlig forsørgelse, kræver det investeringer i ressourcer og et mere effektivt samarbejde mellem beskæftigelses- og socialområdet.

“Tid til handling” – et opfordring fra Byrgesen

Karsten Byrgesen er klar i sin opfordring til kommunens ledelse:

– Det er på tide, at vi ser konkrete handlinger på baggrund af rapportens konklusioner. Vi har brug for en klar strategi og målrettet indsats for at sikre, at vi ikke spilder flere penge, end vi behøver. Det er ledelsens ansvar at sikre, at vi bruger vores ressourcer på en fornuftig og ansvarlig måde, siger Byrgesen.

Han understreger, at det ikke handler om at ansætte flere medarbejdere, men om at omfordele eksisterende ressourcer og skabe en mere effektiv struktur inden for kommunen.

Rapporten fra BDO giver Fredericia Kommune en gylden mulighed for at spare betydelige midler og forbedre indsatsen for beskæftigelse og offentlig forsørgelse. Hvis anbefalingerne bliver fulgt, kan kommunen opnå en bedre økonomisk balance og sikre en mere bæredygtig fremtid. Karsten Byrgesen opfordrer til handling, og nu er det op til kommunens ledelse at træffe de nødvendige beslutninger.