Fredericia Kommune er godt på vej med et nyt behandlingstilbud rettet mod børn og unge i psykisk mistrivsel. Projektet, som går under navnet HÅB (Helhedsorienteret Åben Behandling), blev diskuteret på det seneste møde i Børne- og Skoleudvalget. Målet er at tilbyde lettere behandling og støtte til børn og unge, der har behov for hjælp, men som ikke falder ind under den psykiatriske målgruppe.

Tilbuddet er en del af Folketingets 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed og er finansieret af DUT-midler. I Fredericia modtog kommunen 2,624 mio. kr. i 2024 og 2,729 mio. kr. i 2025, som skal bruges til implementering og drift. Initiativet bygger på det velafprøvede STIME-koncept fra Region Hovedstaden og Region Sjælland, der tilbyder evidensbaserede behandlingsforløb.

Det nye tilbud bliver en selvstændig enhed under Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) og vil fokusere på hurtig og fleksibel adgang til behandling. Børn, unge og deres familier kan opsøge hjælp direkte uden krav om henvisning, men egen læge kan også henvise. Behandlingen omfatter både individuelle og gruppeforløb og inddrager barnets eller den unges hverdagsmiljø, herunder skole, hjem og fritidsaktiviteter.

Udvalgsformand for Børne- og Skoleudvalget, Ole Steen Hansen (A), ser frem til implementeringen:

– Vi har modtaget penge fra Folketinget, og vi er godt på vej til at kunne behandle op til 140 personer om året. Det drejer sig om lettere behandlinger, som der også står i indstillingen. Det betyder ikke, at alt er nemt, eller at vi ikke stadig skal bruge psykiatrien i regionen, men det hjælper os rigtig godt. Det bliver et rigtig godt tilbud, som man kan blive henvist til via sin egen læge, men som man også kan opsøge selv.

Han understreger, at tilbuddet skal integreres med eksisterende kommunale indsatser og regionale samarbejdspartnere for at skabe en helhedsorienteret tilgang:

– Vi har store forventninger til det, og vi fik en rigtig god orientering om det. De midler, vi har fået fra Folketinget, passer til det, vi skal gøre.

Behandlingsspor og målgruppe

HÅB vil tilbyde behandlingsforløb inden for fire hovedområder, såsom:

• Når bekymring og tristhed fylder for meget

• Når svære følelser fører til selvskade

• Når tanker om krop og mad fylder for meget

• Når uro, opmærksomhed eller impulsivitet er en udfordring

Forløbene er målrettet børn og unge op til 17 år og deres familier. Derudover vil Fredericia også tilbyde gruppeforløbet “Cool Kids”, som allerede har vist gode resultater for ængstelige børn.

Tidsplan og forventninger

Projektet forventes at åbne officielt i august 2025 med gradvis implementering og fuld drift fra 2026. Det er forventningen, at tilbuddet vil kunne håndtere op til 150 henvendelser årligt og leve op til krav om korte ventetider.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her