Danmarksdemokraterne i Fredericia har sat navn på deres frontfigur til det kommende kommunalvalg. 26-årige Mathilde Hammer skal stå i spidsen for partiet, der med mærkesager som økonomisk ansvarlighed, velfærd og borgerinddragelse går til valg med ambitionen om at skabe en ny politisk kurs for kommunen.
Ifølge Hammer, der til sommer afslutter sin kandidatuddannelse i Dansk og Samfundsfag på Syddansk Universitet, har hun både faglig og personlig tilknytning til de mærkesager, hun ønsker at fremme.
– Jeg bor indenfor voldene i dag, men har tidligere boet på landet i Fredericia, så jeg har erfaring med samspillet mellem land og by. Jeg er i gang med en kandidatgrad i Dansk og Samfundsfag på Syddansk Universitet i Odense, og jeg afslutter min uddannelse til sommer. I øjeblikket skriver jeg mit speciale om CO2-afgiften på landbruget, som selvfølgelig passer til mit politiske ståsted, fortæller hun indledende om sig selv.
Økonomisk ansvar som omdrejningspunkt
I samtalen drejer Mathilde Hammer hurtigt opmærksomheden mod kommunens økonomiske udfordringer, som hun ikke er bleg for at påpege, og som hun mener kræver en mere ansvarlig tilgang. Hun peger på tilbagevendende overskridelser af budgetterne som et væsentligt problem, der skaber usikkerhed og ineffektivitet i kommunens arbejde.
– Jeg synes simpelthen ikke, det kan være rigtigt, at budgetterne konsekvent overskrides. Der er behov for, at nogen tager ansvar og rydder op. Det er noget, jeg og resten af Danmarksdemokraterne er klar til, siger hun og pointerer, at hun ønsker at basere sin tilgang på gennemsigtighed og en målrettet prioritering af ressourcerne.
Spidskandidaten stiller sig også kritisk over for fordelingen af vederlag og bestyrelsesposter blandt kommunens politikere, som hun mener bør afspejle arbejdsindsatsen frem for økonomiske fordele. Hun indrømmer gerne, at det ikke kun er et lokalt problem, men peger samtidig på borgmesteren i Svendborg, der har valgt at sige nej til ekstra vederlag for bestyrelsesposter, som et eksempel.
– Hvis man virkelig brænder for at gøre en forskel, så bør man prioritere arbejdet, ikke vederlagene, siger hun.
Frihed til valg og fokus på landdistrikter
Et andet væsentligt punkt for Mathilde Hammer er, at hun mener, borgernes frihed til at vælge er afgørende. Hun fremhæver ønsket om at etablere et friplejehjem i Fredericia som en del af en strategi for at give borgere bedre muligheder for at vælge den løsning, der passer bedst til deres behov.
– Jeg mener, det handler om at give borgerne mulighed for at vælge den bedste løsning for dem selv, og det skal vi også tage hensyn til i vores politik, siger hun og tilføjer:
– Frihed til at vælge er et emne, der ligger mig meget på sinde. Det er en grundlæggende værdi for partiet.
Hammer vil også gerne lægge vægt på at sikre, at hele kommunen – også landdistrikterne – forbliver attraktive steder at bo. Hun har tidligere udtrykt bekymring over, at daginstitutioner i landdistrikterne ofte bliver genstand for besparelser og budgetforhandlinger.
– Det er nødvendigt at sikre, at der er gode forhold i landdistrikterne, både for familier og for dem, der vælger at bo der. Der er en grund til, at folk bosætter sig på landet – ikke for at kigge på solceller, men for at nyde den skønne natur, vi har i Fredericia, siger hun.
“Min dør er altid åben”
Mathilde Hammer er ikke ny i politik. Som tidligere lokalformand for Nye Borgerlige har hun allerede erfaring med det politiske maskinrum, men det var Danmarksdemokraternes stifter, Inger Støjberg, der inspirerede hende til at tage skridtet over i det nye parti.
– Jeg har altid brændt for at gøre en forskel, og det er også derfor, jeg har valgt at engagere mig i politik, fortæller hun.
Som spidskandidat for Danmarksdemokraterne lægger Hammer vægt på at være tilgængelig og lydhør over for borgerne. Hun har allerede annonceret sin kandidatur på sociale medier og planlægger at tage dialogen direkte til vælgerne gennem opsøgende aktiviteter.
– Jeg brænder for at komme ud og tale med folk, og det er netop derfor, jeg har annonceret min kandidatur på mine sociale medier. Jeg har også skrevet, at min dør altid er åben for alle, der ønsker at tale med mig. Derudover har jeg en plan om, at når sommeren kommer, vil jeg begynde at banke på døre rundt omkring i kommunen for at møde borgerne og høre deres tanker og bekymringer.
Valgprogram stadig under udarbejdelse
Danmarksdemokraternes valgprogram er stadig under udarbejdelse, men Hammer fremhæver allerede nu økonomisk ansvarlighed, bedre velfærd og borgernes frihed til at vælge som partiets kerneområder. Hun ser frem til at præsentere programmet og til at engagere sig i dialogen med borgerne om, hvordan Fredericia kan udvikle sig i en retning, der gavner alle dele af kommunen.
– Vi har brug for en ny retning i Fredericia, og jeg tror på, at Danmarksdemokraterne kan gøre en forskel, siger hun og tilføjer som en afsluttende bemærkning:
– Jeg mener nemlig, at borgerne i Fredericia Kommune alt for ofte ikke bliver hørt, og jeg ønsker at gøre en forskel ved at være til stede og lytte til dem.
Læs også