POLITIK. Når Fredericia Byråd i dag træffer den endelige beslutning om en økonomisk bevilling til stadionbyggeriet, betyder det samtidig startskuddet til en ny fodboldæra i fæstningsbyen. Kultur- og Idrætsudvalgsformand Peder Tind (V) glæder sig til, at byrådet officielt godkender den økonomiske ramme, som skal sikre, at Monjasa Park er klar til at tage imod Danmarks største fodboldklubber i Superligaen.
»Vi har vedtaget den økonomiske ramme, der skal til for, at vi kan gå i jorden og skabe rammerne omkring Superliga-bolden, der gerne skulle begynde midt i juli. Det er dét, vi formelt beslutter på byrådsmødet mandag. I dag har vi haft møde i Kultur- og Idrætsudvalget, og vi var fuldstændig enige om at sende denne indstilling videre,« siger Peder Tind, der ikke lægger skjul på, at den seneste tid har været intens med mange møder og forhandlinger.

Den kommende stadionopgradering betyder, at Monjasa Park fremover kan byde 10.000 fodboldfans velkommen. Dermed lever Fredericia op til Divisionsforeningens krav for at spille i landets bedste række. Og ambitionerne er store, når fodboldbyens nye hjemmebane tager form.
»Vi får et stadion, hvor vi kan byde klubber som FC København, Brøndby og FC Midtjylland indenfor – og forhåbentlig sende dem hjem med et nederlag. Det bliver med plads til 10.000 tilskuere fordelt på både sidde- og ståpladser,« fortæller Peder Tind og fortsætter:
»Enderne af stadion, hvor vi i dag har jordvolde, bliver ombygget til stemningsfyldte ståtribuner. Samtidig mangler vi cirka 500 siddepladser på den ene langtribune, så vi når op på de krævede 3.000 siddepladser. Dermed får vi et stadion, der lever op til Superliga-kravene.«
Det bliver dog ikke kun tilskuerpladserne, der får et løft. Monjasa Park får også to spritnye storskærme, som skal erstatte den nuværende nedslidte skærm. Desuden opgraderes kameraer og sikkerhedsforanstaltninger, så både fans og spillere får optimale forhold, når det går løs i Superligaen.
Erhvervslivet løfter i flok
For Fredericia Kommune har det været afgørende, at erhvervslivet har valgt at støtte op om projektet i stor stil. Den oprindelige aftale lød på, at kommunen skulle betale 75 procent af regningen, mens erhvervslivet dækkede de sidste 25 procent. Men da tidsplanen blev stram, og projektet viste sig dyrere end forventet, trådte det lokale erhvervsliv for alvor i karakter.
»Det betyder virkelig meget for os, at erhvervslivet har valgt at øge deres støtte. De ekstra udgifter, der kom til i forhandlingerne, endte vi med at dele 50-50 med erhvervslivet. Det vidner om, at vi står sammen om at skabe gode rammer for Superliga-fodbold i Fredericia. Jeg er hammerende stolt af det samarbejde, vi har etableret,« understreger Peder Tind, der fremhæver den seriøse arbejdsånd, som har præget processen:
»Vi har haft en intens periode med mange møder, og selvom vi skulle finde ekstra midler, har alle været konstruktive. Det er et fælles projekt, der sender et stærkt signal om sammenhold i Fredericia.«

Etape to venter i horisonten
Selvom glæden over første etape af stadionbyggeriet fylder meget, er der også en erkendelse af, at opgaven endnu ikke er helt løst. Om tre år venter nemlig endnu en fase, hvor der skal være tag på alle tribuner, og hjørnerne skal lukkes, så stadion står komplet færdigt til sæsonen 2028-2029.
»Denne første fase giver os ikke økonomi til at opfylde alle krav med det samme. Så nu bygger vi stadion op, men uden tag på enderne, og vi lukker ikke hjørnerne endnu. Det næste krav træder først i kraft om tre år, og det ved vi allerede nu,« fortæller Peder Tind.
Den økonomiske ramme for anden etape kender kommunen endnu ikke præcist. Men Tind er optimistisk og ser det også som en motiverende faktor for klubben:
»Hvis FC Fredericia får succes i Superligaen – og det tror jeg, de gør – så skal vi selvfølgelig også sikre, at stadionet lever op til alle krav i fremtiden. Vi kender udfordringerne, så vi vil ikke blive overrasket om tre år. Det er en opgave, vi løser sammen, når tiden kommer.«
Byrådets beslutning mandag drejer sig helt konkret om at frigive en ekstra bevilling på 2,5 millioner kroner, som kommunen selv finder i eksisterende budgetter og anlægspuljer. Samtidig har lokale erhvervspartnere forpligtet sig til at matche kommunens ekstraudgift med tilsvarende 2,5 millioner kroner.
Merudgifterne skyldes især den pressede tidsplan, som medfører ekstra udgifter til betonelementer, dobbeltholdsskift og ferieomlægninger på byggepladsen.
Når byrådet mandag aften har godkendt projektet formelt, vil byggeriet gå i gang med det samme, så Monjasa Park står klar til første fløjt i Superligaen i midten af juli.
Dermed kan Fredericias fodboldfans endelig begynde at glæde sig helt officielt. Superligaen kommer snart – og stadion står klar til fest.