Fredericia, der er en by med dybe rødder i Danmarks historie, var igen centrum for fejring og refleksion den 6. juli. Denne gang var det Socialdemokratiets politiske ordfører i Folketinget, Rasmus Stoklund, som havde æren af at holde den politiske tale. For Stoklund, der oprindeligt stammer fra Fredericia, var det en særlig betydningsfuld dag fyldt med minder og stolthed.

Rasmus Stoklund er i dag folkevalgt, men spoler man tiden tilbage til 90’erne mindes han barndommen i Fredericia. Han boede i landsbyen Pjedsted. Det indledte han talen med den 6. juli. Han fortalte, hvordan kammeraten Tim og han skulle få tiden til at gå i slutningen af 90’erne i 8. klasse. De skulle efterfølgende med buslinje 216 hjem mod Pjedsted. De havde rutiner som at slå et smut forbi rådhusbageren og købe et studenterbrød, og gik nogle gange ind i Merlin og kiggede på elektronik, som de ikke havde råd til. Da bussen nærmede sig, gik de op mod busstoppestedet i Norgesgade og satte kursen hjemad.

Dengang reflekterede Rasmus Stoklund ikke over 6. juli og den historiske betydning, som Fredericia har i Danmarkshistorien. Det har ændret sig med tiden, og nu er han stolt over at have været tilbage i fødebyen og holde den politiske tale i forbindelse med 175-året for slaget ved Fredericia, der blev markeret.

– Det var en ære at holde den politiske tale på 6. juli. Jeg er glad og stolt over det, og det er en særlig glæde at komme til sin hjemstavn, hvor jeg har tilhørsforhold, minder og mange gode oplevelser fra, hvor jeg er født og opvokset. Det var en god dag, siger Stoklund.

Årets fejring markerede 175-året for slaget ved Fredericia, og det gjorde Stoklunds tale endnu mere speciel.

– Ikke mindst fordi det var 175-året, og da jeg fik lov at holde talen i 2019, troede jeg, at der ville gå mange år inden jeg fik lov igen, så jeg var rigtig glad for, at jeg fik æren lige netop i år, siger Rasmus Stoklund.

En stor folkemængde var samlet på Landsoldatpladsen, hvor Rasmus Stoklund talte. Foto: AVISEN

Stoklund lægger vægt på Fredericias betydning i Danmarks historie og den militære succes, som slaget ved Fredericia repræsenterer. Han fremhæver, hvordan dette slag ikke kun er en lokal begivenhed, men en milepæl i den nationale historie, hvor danske styrker viser bemærkelsesværdig tapperhed og strategisk dygtighed. Denne sejr markerer et afgørende vendepunkt, hvor byen Fredericia bliver et symbol på modstand og frihed, og hvor de faldne soldater mindes som helte, der ofrer alt for deres land.

– Det er en flot markering af Fredericias rolle i Danmarks historie. Det er danmarkshistorie – udfaldet ved Fredericia er en af de største militære succeser, vi har haft i Danmark. Samtidig betalte nogen en høj pris; nogle mistede livet, andre blev såret. Det skylder vi dem at blive ved med at huske, forklarer Rasmus Stoklund.

Ned en alvorlig tone trækker Stoklund paralleller til nyere konflikter og krige. Han reflekterer over, hvordan de tragedier og ofre, vi ser i dagens konflikter, ikke er så forskellige fra dem, der blev oplevet i fortiden. Især fremhæver han situationen i Ukraine som et nutidigt eksempel på, hvordan frihed og suverænitet stadig trues af aggression og vold.

– Det var også derfor, jeg trak tråde til Anden Verdenskrig og det, vi ser nu med Ukraine, og det de går igennem. Det er desværre dødelig alvor. Jeg trak også tråde til forsvaret og forsvarets engagement rundt i verden, siger Rasmus Stoklund.

For Stoklund er Fredericia ikke blot en by fra fortiden, men et levende sted fyldt med personlig betydning. Han beskriver med varme, hvordan hans barndomsminder og familiære bånd er dybt rodfæstede i byens gader og omgivelser. Hans regelmæssige besøg i Fredericia, hvor hans forældre stadig bor, giver ham mulighed for at genopleve de øjeblikke, der har formet hans tidlige år.

– Det er altid en glæde. Mine forældre bor heldigvis stadig i Fredericia, så jeg kommer relativt ofte på familiebesøg. Det har indtil nu været i Pjedsted, men nu flytter de ind mod Fredericia. Mine børn kan også godt lide byen, så det er perfekt siger Rasmus Stoklund.

Udefra kan han nu følge med i, at planerne om et Formidlingscenter på Voss-grunden er ved at blive en realitet. På den måde vil historien om slaget ved Fredericia blive endnu mere udbredt.

– Jeg er spændt på at se det, hvis det kommer til at lykkes, slutter Rasmus Stoklund.