UDDANNELSE. Der er en særlig stolthed i luften på EUC Lillebælt i disse dage. Og ikke uden grund. Fredag springer det allerførste hold tømrersvende nogensinde ud fra Fredericia og Middelfart, og det er en milepæl for den lokale erhvervsskole.

Uddannelsesleder John Bruun Lyng, der gennem mange år har kæmpet for at få den komplette tømreruddannelse til Fredericia, har svært ved at skjule begejstringen, når han fortæller om det øjeblik, der lige nu står for døren.

– Det er helt fantastisk, indleder John og uddyber:

– Jeg har jo i rigtig mange år været ked af at se, at vi har sendt masser af unge mennesker afsted til vores gode naboer – både i Kolding, Vejle og Odense – i stedet for selv at kunne gøre dem færdige her. Min tanke har altid været, at der må være mange flere, der ønsker faget, men som har fravalgt det, fordi de skal ligge og transportere sig fra A til B hele tiden.

Men nu er tiden en anden. I efteråret 2022 blev det muligt for EUC Lillebælt at tilbyde hele tømreruddannelsen – fra grundforløb til svendebrev – og nu står skolen klar til at sende de første lokale tømrersvende ud i verden. Et øjeblik, som ikke bare er stort for John selv, men også for hele lokalområdet omkring Fredericia og Middelfart.

En betydning der rækker langt ud over skolen

Muligheden for at gennemføre tømreruddannelsen lokalt har nemlig allerede vist sin værdi. Over halvdelen af de omkring 100 elever, som startede på Grundforløb 1, fortsatte på Grundforløb 2, og mange af dem er nu tættere på en tømrersvend-titel. Ifølge John skyldes succesen blandt andet, at flere elever nu kan vælge deres ønskede uddannelse uden at skulle flytte eller pendle langt hver dag.

– Jeg tror, at det har en kæmpe betydning for vores erhvervsskole, men også for Middelfart og Fredericia som byer. Mange gange når eleverne rejser ud af byerne for at uddanne sig, bliver de ofte i de områder. De udvikler sig der, finder kærester og slår sig ned dér. Ved at kunne tilbyde uddannelsen lokalt kan vi være med til at holde på de unge mennesker i vores egne byer og samtidig styrke virksomhederne og lokalområdet, siger uddannelseslederen.

Interessen for den nye uddannelsesmulighed er stor – både fra elevernes og virksomhedernes side, fortæller han videre:

– De lokale virksomheder har været rigtig gode til at bakke op og tage elever herfra. Eleverne, der vælger at komme ind på uddannelsen i dag, er også blevet mere målrettede, fordi de ved, at der faktisk venter en reel uddannelsesaftale.

At nå frem til dette punkt har dog ikke været uden udfordringer. Det har krævet målrettet benarbejde og en vis portion stædighed at bygge hele uddannelsen op fra bunden, indrømmer John.

– Man skal tro på projektet. Der har selvfølgelig været bekymringer fra andre skoler, som frygtede at miste elever til os. Men det, vi oplever, er snarere, at der simpelthen bliver stampet flere elever op ad jorden. Det var også min tanke fra starten – at vi kunne nå nogle flere unge, der har lyst til at tage faget.

Den første generation skaber sin egen kultur

Det første hold elever, som fredag kan kalde sig svende, har haft en helt særlig oplevelse, netop fordi de er pionerer på uddannelsen lokalt, og derfor selv har skullet sætte retningen, skabe traditionerne og forme den kultur, som fremtidens tømrerelever på EUC Lillebælt skal være en del af. Og det har været en spændende proces at skabe sin egen kultur.

– Vi skal skabe vores egen kultur. De gamle skoler i nabobyerne har været der i mange år og har deres egen tradition og historie. Hos os skal vi skabe en fortælling om, at det er attraktivt og eftertragtet at gå på EUC Lillebælt. Men min drøm er ikke nødvendigvis at blive de største – jeg ønsker først og fremmest, at vi bliver de bedste. Eleverne skal have følelsen af, at de rent faktisk er klædt godt på til de opgaver, de kommer ud til.

Og netop den følelse kan John Bruun Lyng mærke, at eleverne allerede bærer med sig.

Fremtiden for tømrerfaget lokalt ser lys ud

For at sikre, at den positive udvikling fortsætter, arbejder skolen samtidig målrettet med at forberede eleverne endnu bedre på livet som kommende tømremestre. Det sker blandt andet i samarbejde med Sparekassen Kronjylland, som har været inde i undervisningen for at give eleverne konkret viden om økonomi og bæredygtighed.

– Vi prøver at geare eleverne til at forstå, hvad det vil sige at være tømremester. Vi ved jo, at flere af dem senere vil springe ud som selvstændige, og derfor har vi haft Sparekassen Kronjylland inde til at give eleverne et indblik i økonomi, ESG og dét at starte egen virksomhed, fortæller han og fortsætter:

– Det er en stor fordel for eleverne, at de allerede nu får mulighed for at arbejde med tanker som: ”Hvad koster det egentlig at starte en virksomhed?”, ”Hvad skal den hedde?”, og ”Hvilken selskabsform skal man vælge?” På den måde bliver eleverne bedre rustet og beskyttet mod at springe ud i noget, de måske ikke er helt klar til endnu.

Netop dét, at uddannelsen tænker langsigtet og allerede nu ruster eleverne til fremtidens udfordringer, giver John stor optimisme. For selvom det første hold svende markerer en vigtig milepæl, stopper udviklingen ikke her. Han oplever allerede, at stadig flere unge vælger tømreruddannelsen til, og interessen vokser støt år for år.

– Vi har set en opadgående kurve lige siden 2022. Der kommer flere elever, og antallet på hovedforløbene stiger løbende. Jeg tror på, at vores uddannelse kommer til at blomstre endnu mere i fremtiden, siger han.

Klar til fest og fremtid

Fredag kulminerer det hele med svendegilde, god stemning og en fest, der ifølge uddannelseslederen helt sikkert vil fortsætte længe efter, at den officielle fejring er slut.

– Stemningen er helt i top blandt både elever og lærere. For første gang nogensinde har vi gennemført uddannelsen her, og det er gået flot. Vi har lige haft de to første elever oppe til svendeprøven, og begge fik et flot 12-tal, fortæller han stolt og fortsætter med et lille grin:

– Efter svendegildet er jeg sikker på, at eleverne skal videre ud i byen og fejre, at de nu endelig kan kalde sig tømrere.

Med det første hold svende sendt afsted ser John Bruun Lyng med ro i maven på fremtiden. Han drømmer allerede om næste hold – og næste igen – som fortsat vil løfte tømrerfaget og hele lokalområdet omkring Fredericia og Middelfart. For som han siger det:

– Vi skal ikke nødvendigvis være de største – men vi vil være de bedste.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Følg kommentarer
Notifikation på
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer