Fredericia Kommune står overfor en udfordring med bjørneklo langs stien ved Hyby Strand, en plante, der både udgør en sundhedsrisiko og truer biodiversiteten. Ifølge Jørgen Krogh Møller, en borger med omfattende viden om natur og planter, er bjørnekloen til stede i området, og det er afgørende, at kommunen tager affære. Fagchef for erhverv, mobilitet og byudvikling i Fredericia Kommune, Bo Schjødt Andersen, understreger at kommunen tager bjørneklo alvorligt og bekæmper det.

Jørgen Krogh Møller har tidligere gjort kommunen opmærksom på problemet uden effekt, men nu har hans bekymringer igen fået opmærksomhed fra både kommunen og formanden for Klima-, Energi-, og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen. Rachlitz er enig i, at der skal gøres noget ved bjørnekloen, men understreger også, at ejere af privat grund selv har pligt til at bekæmpe planten.

Rachlitz opfordrer borgerne til at tage en aktiv rolle i bekæmpelsen af bjørneklo ved at bruge app’en “Giv et praj – Fredericia Kommune”. Denne app giver borgerne mulighed for hurtigt at rapportere problemer, hvilket hjælper kommunen med at reagere effektivt.

Jørgen Krogh Møller peger på bjørneklo. Foto: AVISEN

Kommunens syn på sagen

Bo Schjødt Andersen, fagchef for erhverv, mobilitet og byudvikling i Fredericia Kommune, har givet en udtalelse om situationen. Andersen har indgående kendskab til de udfordringer, kommunen står overfor i forbindelse med invasive arter som bjørneklo, og han understreger vigtigheden af en systematisk og vedvarende indsats. Med hans brede ansvar inden for både erhverv, mobilitet og byudvikling har Andersen et helhedsperspektiv på, hvordan bjørnekloens spredning ikke kun påvirker naturen, men også den lokale infrastruktur og borgernes daglige liv.

– Lovgivningen er klar. Lodsejeren skal bekæmpe det, og hvis det er kommunens grund, så er det os, der skal gøre det, slår Andersen fast.

Efter AVISEN bragte en artikel med Tommy Rachlitz Nielsen, der opfordrede til, at man bruger “Giv et praj”-app’en til at rapportere bjørneklo er der i AVISENs kommentarspor kommet en påstand om, at vedkommendes henvendelse netop via den app ikke blev til noget. Kommunen svarede tilbage, at de ville bruge deres ressourcer anderledes.

– Det er en påstand, at der ikke er taget hånd om det via ‘Giv et praj’ app’en. Jeg kan ikke tro, at vi ikke har håndteret det, da man skal tage bjørneklo seriøst, og vi gør noget aktivt for at bekæmpe det, siger Bo Andersen.

Bo Andersen uddyber kommunens indsats mod bjørneklo og fremhæver vigtigheden af borgernes indberetninger i kampen mod planten. Han forklarer, at selvom kommunen aktivt bekæmper bjørneklo og allokerer betydelige ressourcer til opgaven, er det en vedvarende udfordring, da frøene kan overleve i jorden og spire igen år efter år. Derfor er det essentielt, at borgerne fortsætter med at rapportere nye forekomster af bjørneklo for at sikre en kontinuerlig og effektiv bekæmpelse.

– Vi håndterer bjørneklo og bruger faktisk ressourcer på det en del steder, men førerne kan blive gamle og spirer frem igen. Derfor er det godt, når borgere gør os opmærksom på det, slår Bo Andersen fast.

En fælles indsats mod en fælles trussel

Bjørneklo, især kæmpebjørneklo, er en invasiv art, der kan forårsage alvorlige hudreaktioner ved kontakt og fortrænge naturlig vegetation. Ved at bruge app’en “Giv et praj – Fredericia Kommune” kan borgerne hurtigt informere kommunen om forekomster af bjørneklo, hvilket gør det muligt at reagere hurtigt og effektivt.

Tommy Rachlitz Nielsen understreger, at det er et fælles ansvar at bekæmpe bjørneklo og opfordrer alle i lokalsamfundet til at være opmærksomme og rapportere fund af planten. På den måde kan kommunen og borgerne sammen sikre, at bjørnekloen ikke spreder sig yderligere og skader både mennesker og miljø. Det er Bo Schjødt Andersen enig i.

Med Jørgen Krogh Møllers indsats og kommunens fornyede opmærksomhed er håbet, at bjørnekloen vil blive effektivt bekæmpet i Fredericia.

Bjørneklo. Foto: AVISEN

Hvad er bjørneklo?

Bjørneklo er en betegnelse, der ofte bruges om tre store invasive arter: kæmpebjørneklo (Heracleum mantegazzianum), rundlobet bjørneklo (Heracleum sosnowskyi) og hårfrugtet bjørneklo (Heracleum persicum). Af disse er kæmpebjørneklo den mest udbredte i Danmark, mens de to andre arter er sjældne. På grund af deres lighed og de ensartede metoder til bekæmpelse, omtales alle tre arter ofte samlet under navnet kæmpebjørneklo.

Kæmpebjørneklo er en imponerende skærmplante, der kan vokse til en højde på mellem to og fem meter. Dens blade kan nå en længde på op til tre meter, hvilket bidrager til plantens massive fremtoning. Stænglen på kæmpebjørnekloen er furet, håret og har karakteristiske rødlige pletter nederst, og den kan blive op til ti centimeter i diameter. Denne plante er kendt for sin hurtige vækst og evne til at overtage store områder, hvilket gør den til en alvorlig trussel mod både biodiversitet og menneskers sundhed.