Fredericia Kommune står over for en række nødvendige besparelser, der også rammer Unge- og Uddannelsesudvalget. Formanden for udvalget, Pernelle Jensen fra Venstre, forklarer de beslutninger, der ligger bag nedskæringerne, og hvilke konsekvenser de vil få for aktiviteter som F**Weeks, uddannelsesvejledningen for unge og antallet af FGU-pladser.

En af de aktiviteter, der bliver ramt, er FWeeks, som er en række ferieaktiviteter for unge i alderen 13-25 år i Fredericia.

– Det er en justering, fordi det var meget højt sat, da det blev oprettet. Det er så justeret til af flere omgange, forklarer Pernelle Jensen.

Besparelserne på F**Weeks er en del af de generelle nedskæringer, som udvalget er blevet pålagt at gennemføre for at nå et sparemål på 1,6 millioner kroner i 2025.

– Det er med, fordi vi skal nå 1,6 millioner kroner i 2025. Det er det, vi har fået at vide, at vi skal nå. Det er fordelt ud på udvalgene, og vores del af fordelingen er de beløb, man kan se, så vi skal levere noget, siger Jensen.

Hun udtrykker dog bekymring over nedskæringerne, især fordi F**Weeks har været en vigtig aktivitet for mange unge.

– Det gør ondt på mig at spare på F**Weeks, men der er altså stadig aktiviteter; det er bare for et mindre budget. Der er bare ikke så mange eksterne, der hives ind, siger Jensen.

Pernelle Jensen (V). Foto: AVISEN

Udover nedskæringerne på F**Weeks bliver der også skåret i budgettet til uddannelsesvejledningen for unge. Pernelle Jensen erkender, at det er en udfordrende beslutning, men understreger, at de mest sårbare unge stadig vil få den nødvendige støtte.

– Jeg er heller ikke så glad for, at vi sparer på uddannelsesvejledningen til unge, men det vigtige er ikke at berøre den individuelle vejledning til de unge. I de andre byer gør man det kun til dem, der ikke er uddannelsesparate, siger Jensen.

En anden betydelig besparelse rammer FGU-pladserne i kommunen, hvor antallet af pladser reduceres. Dette kan få konsekvenser for de unge, der har brug for ekstra støtte til at komme videre i uddannelsessystemet eller finde varig beskæftigelse. Dog understreger Pernelle Jensen, at FGU’en i forvejen har budgetteret med et antal højere elever, end der er.

– Derfor er den besparelse ikke noget, der gør så ondt, siger Jensen.

Trods de nødvendige besparelser har udvalget forsøgt at vælge de tiltag, der vil gøre mindst ondt på de unge og uddannelsessystemet.

– Når vi nu skal spare noget, så er det dét, der gør mindst ondt, som vi har sendt videre, siger Pernelle Jensen.

Samlet set står Unge- og Uddannelsesudvalget over for en svær balancegang mellem at opfylde de økonomiske krav fra kommunen og samtidig sikre, at de unge i Fredericia stadig får adgang til vigtige aktiviteter og vejledning. Besparelserne er nødvendige, men de efterlader samtidig spørgsmål om, hvordan man bedst kan opretholde kvaliteten i ungdomstilbuddene i en tid med stramme budgetter.