I tirsdags var der møde i Senior- og Socialudvalget i Fredericia Kommune, hvor en række spare- og udvidelsesforslag skulle drøftes som led i budgetforhandlingerne. Efter længere tids overvejelser endte flertallet med at stemme imod forslagene, og dermed vil der nu komme en orientering omkring det i Økonomi- og Erhvervsudvalget. Enhedslisten var blandt dem, der stemte imod, og partiets repræsentant, Cecilie Roed Schultz, har i et interview med AVISEN forklaret deres beslutning, der begrundes med hele processen i budgetforhandlingerne.

Der skal spares penge, rigtig mange penge. Et af sted berørte områder er i Senior- og Socialudvalget, hvor forslagene tirsdag blev gennemgået og foreløbigt sendt til hjørne.

– Vi har ikke behandlet forslagene. Vi endte med at stemme imod, egentlig ikke for at starte en stor debat, men også fordi vi i februar i Økonomiudvalget stemte imod hele udvalgsinvolveringen. Vi stemte også imod sparekravet på 1,5 procent. Med henvisning til det stemte vi imod, siger Cecilie Roed Schultz.

Svære beslutninger og uventede konsekvenser

Cecilie Roed Schultz forklarer, at beslutningen om at stemme imod spareforslagene bunder i flere faktorer. Hun udtrykker stor bekymring over, hvordan budgetprocessen har forløbet, og hvordan udvalgene er blevet tvunget til at finde besparelser.

– Jeg ville ønske, jeg havde forudset det, men det er værre, end jeg troede. Det har været rigtig svært for udvalgene at finde besparelser for det beløb, som et flertal i Økonomiudvalget pålagde dem. Vi troede, at vi ville blive præsenteret for forslag, man kunne sortere i, så de værste ting var luget ud, men i praksis er det svært at finde så mange penge, som der er lagt op til. Derfor er der kun foreslået besparelser for cirka de beløb, der er pålagt. Det, alle frygter, er, at borgerne tror, det er udvalgene, der synes, der skal spares på de her områder, siger hun.

Cecilie Roed Schultz har været medlem af byrådet i 11 år, og hun har oplevet forskellige måder at håndtere budgetprocessen på. Men ifølge hende er den nuværende proces den mest problematiske.

– De 11 år, jeg har siddet i byrådet, har vi gjort det på 11 forskellige måder. Jeg tror ikke, det her bliver gentaget, bemærker hun og tilføjer, at hun fra starten var skeptisk over for budgetprocessen.

– Jeg var skeptisk fra starten. Vi stemte imod budgetprocessen, fordi vi var imod sparekravet på halvandet procent, men også de andre dele, der gik på processen. Jeg kan godt lide, at udvalgene kan kvalificere nogle ting, men reelt er det blevet sådan, at det ikke skal kvalificeres og sendes videre til udvalgene. Ellers skal man starte budgetforhandlingerne i udvalget. Alle sidder ikke i alle udvalg, så det bliver skævt. Det er blevet noget rod, siger Cecilie Roed Schultz.

En svær afvejning

Ifølge Cecilie Roed Schultz blev forslaget behandlet i flere timer i Senior- og Socialudvalget, men det var svært at tage en endelig beslutning om, hvordan man skulle forholde sig til de foreslåede besparelser og udvidelser.

Vi behandlede punktet i flere timer, og det var svært at vurdere, hvordan vi skulle forholde os til det. Derfor stemte vi nej med henvisning tilbage til det, vi tidligere havde besluttet i Økonomiudvalget,” fortæller hun.

Enhedslisten er generelt ikke tilfreds med de foreslåede sparetiltag, som hun mener, er fremsat, fordi der skal findes penge, ikke fordi de er fornuftige.

– Jeg vil sige, at langt størstedelen af de sparekrav, der er lagt frem, synes Enhedslisten ikke er en god idé. Jeg tror, de er lagt frem, fordi der skal spares penge, og ikke fordi det er fornuftigt at gøre, understreger hun.

Udvidelsesforslagene er en nødvendighed

Cecilie Roed Schultz påpeger, at de fremsatte udvidelsesforslag ikke er blot en ønskeseddel, men nødvendige tiltag, som kommunen skal finde penge til.

Udvidelsesforslagene bliver vi nødt til at finde penge til. Det er ikke en ønskeseddel, det skal der findes penge til, ellers får det konsekvenser. Det er en bundet opgave,” siger hun og understreger, at mange af forslagene er afgørende for borgernes velfærd.

Hun forklarer, at behovet for midler til forskellige områder varierer fra forslag til forslag, men de fleste udvidelsesforslag er noget, kommunen ikke kan undvære.

– Det er forskelligt fra forslag til forslag. Man kan sige, når der mangler penge til miljøopgaver, er det fordi, der ikke er forureningssager, der ellers ikke er penge til. Børne- og Skoleudvalget vil have penge til Familieafdelingen, og så er det fordi, udgifterne er sådan, som de er de år. De fleste ting, vi har som udvidelsesforslag, er ting, vi ikke kan undvære, forklarer Cecilie Roed Schultz.

En fremtid uden gentagelse

Afslutningsvis udtrykker Cecilie Roed Schultz håb om, at den nuværende budgetproces ikke bliver gentaget i fremtiden. Hun er klar over, at der er behov for forandring, hvis kommunen skal undgå lignende situationer fremover.

– Jeg håber virkelig, at vi lærer noget af dette, og at vi finder en mere hensigtsmæssig måde at håndtere budgetprocessen på. Det her er ikke en bæredygtig måde at gøre det på, hverken for udvalgene eller for borgerne, slutter hun.

Med spare- og udvidelsesforslagene, der ikke blev vedtaget, og med en forestående orientering i Økonomi- og Erhvervsudvalget er der endnu ingen endelig afgørelse på, hvordan budgettet for Senior- og Socialudvalget vil se ud. En ting er dog sikker: Diskussionen er langt fra overstået.