Socialtilsyn Syd påtænker at trække godkendelsen for Kobbelgården 3, men kommunen vil kæmpe for at bevare Kobbelgården som bosted.
Det, der begyndte som en artikelserie i Fredericia AVISEN, hvor pårørende stod frem og berettede om kritisable forhold, har nu ført til, at Socialtilsyn Syd vil lukke stedet.
Fredericia Kommune har modtaget en agterskrivelse fra Socialtilsyn Syd om, at tilsynet påtænker at trække godkendelsen af Kobbelgaarden 3. En agterskrivelse er ikke en endelig afgørelse.
Tilsynet baserer sin beslutning på en vurdering af, at Kobbelgaarden 3 ikke i tilstrækkelig grad opfylder kvalitetskravene efter Lov om socialtilsyn, og ikke indenfor en overskuelig tidshorisont kan genoprette kvaliteten til det nødvendige niveau.
Hvis Socialtilsynet ender med at træffe denne afgørelse, betyder det, at Kobbelgaarden 3 efter tre måneder vil blive fjernet fra Tilbudsportalen, og at der ikke kan visiteres nye beboere ind på Kobbelgaarden 3. Umiddelbart har det her og nu ikke betydning for beboerne og medarbejderne på Kobbelgaarden 3, da beoerne fortsat skal have den hjælp og støtte, som de er visiteret til.
– Det allervigtigste er, at vores mest udsatte borgere får den omsorg og støtte, de har brug for. Jeg er dog ked af, at de fremskridt vi har gjort, ikke er at se i agterskrivelsen. Den seneste kvalitetsrapport viste, at vi var på rette vej, men bestemt ikke i mål. Tilsynet har nu vurderet, at det ikke har været tilstrækkeligt. Det er en rigtig beklagelig situation. For at undgå unødig utryghed og bekymring blandt beboerne og deres pårørende har vi brug for at overveje, hvad de rigtige næste skridt er. Vi holder selvfølgelig både beboerne, deres pårørende og vores medarbejdere tæt orienteret i den videre proces, siger Mette Heidemann, direktør for Unge, Voksen og Senior.
Bostedet Kobbelgaarden 3 har det seneste år været underlagt et skærpet tilsyn, så tilsynets beslutning kommer ikke helt bag på formanden for Senior- og Socialudvalget David Gulløv.
– Vi har i Senior- og Socialudvalget hele tiden været bevidste om, at tilsynet kunne træffe denne beslutning. Jeg havde dog håbet, at vi var kommet tættere på målet, men det tager bare lang tid at ændre en kultur. Vi vil fortsat kæmpe for beboerne på Kobbelgaarden 3, og jeg forventer, at vi på vores udvalgsmøde den 18. februar bliver præsenteret for, hvilke muligheder vi nu har. Men vi skal have tænkt os godt om, inden vi træffer en endelig beslutning, for det her handler især om udsatte borgere, men også om medarbejdere i kommunen, siger udvalgsformand David Gulløv.
Fakta
Det er en såkaldt agterskrivelse, Fredericia Kommune har modtaget. Agterskrivelsen er en partshøring, hvor Fredericia Kommune har mulighed for at komme med nyt i sagen. Næste skridt er, at Fredericia Kommune i slutningen af februar 2025 deltager i et såkaldt partshøringsmøde med Socialtilsyn Syd, hvor tilsynet kan uddybe deres påtænkte afgørelse, og kommunen kan komme med input til den. Først herefter træffer Socialtilsyn Syd en afgørelse med en klagefrist på fire uger. Det vil sige, at Fredericia Kommune har fire uger til at beslutte, om man vil klage over afgørelsen.
Beboernes ophold på Kobbelgaarden 3 bliver i første omgang ikke påvirket af den aktuelle situation, og de vil modtage hjælp og støtte som hidtil, indtil Socialtilsynet har truffet en endelig afgørelse.
Dermed bliver medarbejdernes situation heller ikke i første omgang påvirket. De skal fortsat møde på arbejde som hidtil og levere hjælp og støtte til beboerne.
Der vil fortsat, og med yderligere initiativer, blive arbejdet på at styrke kvaliteten for beboerne.
Fredericia Kommune inviterer henholdsvis medarbejdere og pårørende til orienteringsmøde i uge 8.