Ved Gammel Havn i Middelfart står et dykkercenter snart klar. I sidste uge blev der holdt rejsegilde, og Dykkerklubben Marsvinet ser frem til, at det står færdigt. Lillebælt tilbyder nemlig noget unikt med sit rige dyreliv under vandet, som tiltrækker dykkere fra udlandet.
Dykkerklubben Marsvinet kan næsten ikke få armene ned. Tidligere på året blev der taget første spadestik til det kommende dykkercenter, og nu er de nået så langt, at der er blevet holdt rejsegilde. John Johansen, fra dykkerklubbens bestyrelse, har fingeren på pulsen med projektet, og han ser frem til, at alt står færdigt.
– I stedet for en drøm er det snart en realitet. Det vil komme mange til gode, ikke kun os. Det er en følelse af lykke. I den proces vi er i nu, har der været udfordringer, men vi har været glade for håndværkerne. De prioriterer, at vi når i mål. Mange omkring os udtrykker også deres begejstring, siger John Johansen.
Planen er, at byggeriet skal stå færdigt senest den 31. december 2023, men hvis alt går efter planen, bliver det endnu tidligere.
– Som det ser ud nu, taler vi omkring november, hvor det forventes at stå færdigt. Selvom vi har bygget i sommerferien, er vi nået hertil – det er imponerende, siger Johansen.
John Johansen mener, at Lillebælt er unikt, hvilket gør dykkercentret til en logisk tilføjelse.
– Der er meget vandudskiftning i Lillebælt med ilt og salte, hvilket bidrager til det rige dyreliv. Der er lodrette skrænter fra den gamle bro ned til søbadet, hvilket giver meget liv, forklarer John Johansen.
Lillebælts særlige karakter bekræftes også af, at der kommer dykkere fra nær og fjern.
– Folk fra Holland, Belgien og Frankrig kommer for at dykke her. Det er unikt. Derfor værdsætter vi også dykkerhuset, siger John Johansen.
Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd, deltog også i rejsegildet. Han fremhæver også betydningen af, at dykkercentret snart står færdigt.
– Vi er stolte over at have noget af Danmarks bedste dykkervand her i Lillebælt. For at forbedre oplevelsen for dykkerne er det vigtigt med gode faciliteter. Når Dykkerklubben ikke bruger centeret, skal det være tilgængeligt for vores mange andre lokale foreninger. Dette er vores måde at støtte op om og styrke fællesskaberne i Middelfart. Centret vil også gavne ro- og sejlklubberne samt Marineforeningen, hvilket styrker vores forbindelse til Lillebælt. Det nye center bliver en væsentlig tilføjelse til vores samlede tilbud og vil forbedre adgangen til Lillebælt, fortæller borgmesteren.
Dykkerklubben Marsvinets nuværende klubhus stammer fra omkring 1935 og er opført af overskudsmaterialer fra bygningen af Den Gamle Lillebæltsbro. Med opførelsen af dykkercentret vil funktionen ændre sig fra et traditionelt klubhus til at være mere alsidigt.
Projektet var i foråret 2023 tæt på at blive skrinlagt på grund af manglende finansiering. Men i sidste øjeblik trådte to lokale investorer til, så projektet blev reddet af B. Vangsted Invest Aps og USTC A/S.