Regeringen har annonceret en ny regelændring, der sætter en stopper for at afvise forældre på grund af deres køn i forbindelse med kønsopdelt idrætsundervisning, herunder svømning. Fra årsskiftet vil det ikke længere være tilladt for svømmehaller og idrætsfaciliteter at ekskludere det modsatte køn fra tilhørende områder. Denne ændring vækker glæde hos Dansk Folkepartis gruppeformand i Fredericia, Susanne Eilersen, som i flere år har kæmpet imod kønsopdelt svømning i kommunen.

Susanne Eilersen ser ændringen som et nødvendigt skridt mod at fastholde danske værdier om ligestilling og ligeværdighed.

– Jeg er glad for, at Socialdemokratiet også arbejder for, at vi skal værne om de værdier, vi står for – nemlig, at vi alle er lige, og at vi omgås hinanden på en god og naturlig måde i Danmark. Vi pakker os ikke ind, og vi er ikke mindre værd, siger hun og tilføjer, at hun har kæmpet for disse værdier, siden et flertal i Fredericia Byråd besluttede at indføre kønsopdelt svømning for kvinder.

Ministerens pålæg blev ignoreret

Nu kan Susanne Eilersen finde smilet frem.

Fredericia Kommune har tidligere været under kritik for at ignorere et direkte pålæg fra ministeriet om at stoppe kønsopdelt svømning, en situation, der ikke faldt i god jord hos Eilersen.

– Jeg rejste det i byrådet, da vi fik et meget klart pålæg fra ministeren, som sagde, at det skulle stoppes. Min byrådskollega valgte dog at ignorere ministerens brev, og vi havde en diskussion om dette i byrådssalen, hvor jeg stod som den eneste, der sagde, at vi selvfølgelig skulle stoppe med det, også når det kommer fra ministeren, fortæller hun.

Eilersen understreger, at det havde klædt kommunen at rette sig efter lovgivningen med det samme:

– Jeg er glad for, at det er blevet lovgivet, men jeg er ked af, at den første henvendelse fra ministeren ikke blev taget alvorligt. Det burde være sådan, at vi følger lovgivningen, især når den kommer fra en minister, siger Susanne Eilersen.

Enlig far til svømning: et eksempel på uretfærdighed

Et af de mest problematiske aspekter ved kønsopdelt svømning er, ifølge Eilersen, den diskrimination, det medfører. Hun fremhæver især, hvordan det kan ramme forældre, der ønsker at deltage i deres børns fritidsaktiviteter.

– Hvis man er en enlig far med en datter, kan han så ikke komme med hende til svømmetræning? Det er jo helt uacceptabelt, at man ikke kan det. Derfor er jeg glad for, at vi i Fredericia nu også bliver pålagt ved lov at følge lovgivningen. Fra 2025 ophæves kønsopdelt svømning i Fredericia, siger Eilersen.

Eilersen er overbevist om, at særregler for kvinder kan fastholde dem i undertrykkende normer og kulturer. Hun mener, at kønsopdelt svømning er et tilbageskridt for ligestillingen.

– Jeg mener, at det store problem med kønsopdelt svømning er, at man fastholder kvinder i middelalderlige tankegange og regler. Jo flere tiltag, vi laver, hvor kvinder adskilles og kun kan udføre aktiviteter isoleret set, jo lettere bliver det for mænd at fastholde denne middelalderlige tankegang, siger hun.

Eilersen understreger vigtigheden af at afskaffe særregler, især for kvinder med mellemøstlig baggrund, som hun mener bør integreres i det danske ligestillingssamfund.

– Vi skal sige, at her i Danmark lever vi efter dansk lovgivning, og vi er alle lige og ligeværdige. Mænd og kvinder omgås på en naturlig måde – på arbejdsmarkedet, i vores fritid og alle andre steder, hvor vi har relationer til hinanden. Alt andet vil være et tilbageslag for ligestillingen og for kvinderne generelt, siger hun.

Eilersen roser regeringens indsats for at sikre, at ligestillingsværdier fastholdes i alle dele af samfundet. Hun påpeger, at Magnus Heunickes klare signaler om at afskaffe eksklusion på baggrund af køn er et skridt i den rigtige retning.

– Heldigvis har Socialdemokratiet arbejdet videre med dette, og nu er spørgsmålet endt på ligestillingsministerens bord. Han har heldigvis taget det alvorligt og sagt, at selvfølgelig skal vores offentlige bygninger og svømmehaller være åbne for begge køn, siger hun.

Fremtiden for ligestilling i Fredericia

Med den nye bekendtgørelse, der træder i kraft efter årsskiftet, vil kønsopdelt undervisning fortsat være muligt, men det bliver ikke længere tilladt at ekskludere forældre eller andre fra faciliteterne baseret på køn. Der vil være en overgangsperiode, der strækker sig frem til januar 2026, hvor eksisterende initiativer kan afsluttes.

For Susanne Eilersen er det ikke blot en sejr for ligestillingen i Fredericia, men også en påmindelse om vigtigheden af at værne om danske værdier.

– Vi skal stå fast på, at vi er ligeværdige, og at vores offentlige rum er tilgængelige for alle – uanset køn. Det er en grundlæggende del af, hvem vi er som samfund, og det er noget, vi skal værne om, afslutter hun.