Fredericias ildsjæle har de senere år nydt godt af, at flere og flere banker i Fredericia dedikerer sig til fondsansøgninger. Samtidig vælger nogle banker at støtte “de små”. En af disse er Sparekassen Danmark, hvor direktør Christian Jungmarks passion for byens historie også har kastet større fondsinvesteringer af sig.
Christian Jungmark er vild med Fredericia. Det lægger han ikke skjul på. Selvom han ikke er barnefødt i byen, så har han gennem årtier været en stor fortaler for provinsbyen. Hans kærlighed til byens historie er central. Men at give igen, når man tjener penge, er for ham og banken essentielt.
– Vi støtter naturligvis byens fyrtårne, men vi må ikke glemme de mindre initiativer. Jeg synes, det er fantastisk, at vi også kan nå dem, som ikke altid får støtte. Fredericia har utroligt mange klubber og foreninger, der sjældent kommer i betragtning. Der er flere årsager til dette, herunder at de større naturligvis tiltrækker støtte grundet erhvervsnetværk og god eksponering. Det er helt i orden, men der er også en unik værdi i at gå en anden vej og støtte de mindre initiativer, fortæller Jungmark og tilføjer:
– Vi kan støtte alt fra en bordtennisklub til en kulturforening. Der er mange typer af foreninger, og selv små donationer er af stor værdi for os. Glæden ved at se disse foreninger få støtte er enorm.
Færre frivillige har tid til at “gå rundt”
Dansk foreningskultur er under forandring, og i takt med samfundets acceleration er der færre og færre, der har tiden til at gå rundt med “hatten i hånden”, og bede om støtte. Derfor er det også i dag noget nemmere, når man kan ansøge online, men ikke alle er klar over mulighederne.
– Hos Sparekassen Danmark har vi to forskellige veje til at yde støtte: direkte gennem Sparekassen og via Sparekassens Danmarks Fond. Sparekassen håndterer de lokale initiativer, mens fonden, med sin egen bestyrelse, løbende træffer beslutninger om støtte. Jeg fremmer gerne ansøgninger, der bidrager til lokalsamfundet, skaber flere ildsjæle og lignende. Vi søger naturligvis også en vis synlighed, men det er projektets værdi, vi primært kigger på, siger Christian Jungmark.
Besøgene i banken fra foreningenslivet er dog ikke helt stoppet, der er stadig dem, der dukker op i Danmarksgade hos Christian Jungmark og hans kolleger.
– Det er blevet markant vanskeligere for de mindre klubber at finansiere deres drømme. Alle har drømme, men det er udfordrende at finde dem, der har tiden til at udføre det nødvendige sponsorarbejde. Vi får besøg af alle fra ældre mennesker, der nu har tiden, til børn, der kommer ind med skrabelodder for at støtte et godt formål. Det er fantastisk, men det står i skarp kontrast til det store antal foreninger i Fredericia, siger han.
Husker en særlig oplevelse
Christian Jungmark har gennem årene været med til at bakke op om mange sports- og kulturprojekter i Fredericia. Men en dag husker han tydeligt. Fredericia Unikke Idrætsforening var noget helt unikt.
– Når vi uddeler midler, er det fantastisk at se engagementet. Jeg husker tydeligt, da vi valgte at støtte Fredericia Unikke Idrætsforening, en forening for mennesker, der har brug for en hjælpende hånd til at blive en del af forenings- og fællesskabslivet, eller som er psykisk sårbare eller føler sig ensomme i hverdagen. Da jeg ankom, var det en utrolig oplevelse. De vidste ikke, jeg skulle komme. At støtte dem med 5.000 kroner på en dag, de havde ‘social volleyball’, var helt specielt. At se disse forskellige mennesker med forskellige baggrunde var bevægende. For dem i rummet, omkring 15 personer, var min pludselige optræden grænseoverskridende. De var usikre, men det var en god oplevelse alligevel. Jeg kom som en fremmed og gav dem midler til det, de havde drømt om. Blandt dem var også frivillige, som selv havde oplevet modgang. Det var en smuk oplevelse og en god historie at kunne give igen til netop de mennesker og ildsjæle. De var så taknemmelige. Det er simpelthen fantastisk at kunne give noget tilbage. Vores mål er at donere en del af de penge, vi tjener, tilbage til vores ejerkreds og samfundet. Her giver det bare mening, lyder det Christian Jungmark, der udover denne oplevelse også glæder sig over, at støtte fra Fonden har styrket Fredericias historiefortælling og oplevelsen af at besøge bymidten.
– Et konkret projekt, som er synligt, er Fondens støtte til at bringe Løverne tilbage til Vendersgade. Fredericia er en historisk by, og da vi selv holder til i en historisk ejendom, gav det god mening at ansøge om midler til at bringe mere historie tilbage til Fredericia. At få løverne placeret midt i byen var vigtigt. Vi fik fragtet løverne ned, bygget podier, og mødte mange glade borgere i processen. Generelt ønsker vi at støtte historien i Fredericia, og når det samtidig gavner midtbyen, er det en win-win situation. Man kan gå rundt i byens gader, opleve byhistorier, ejendomme med særpræg og miljøer, der inspirerer. Grønne oaser gør byen endnu sjovere at besøge. Det er skønt, mener bankmanden.
Støtten til lokalsamfundet er også en cirkulær investering, da pengene i mange tilfælde bruges lokalt.
– Vi arbejder også med et andet koncept for vores donationer, hvor de gerne må ‘køre i ring’, forstået på den måde, at vi støtter projekter, der så bruger den lokale håndværker, som køber sine varer i den lokale trælasthandel, og så videre. Således kører donationen i ring. Det er sund fornuft, slutter Christian Jungmark.