Dansk Retursystem er en non-profit organisation, der har drevet pantsystemet i Danmark siden 2002, organisationen er ejet af en gruppe danske bryggerier. De sørger for, at drikkevareemballager får pant, og at de tomme flasker og dåser kommer retur og genanvendes. Organisationen har oplevet en kraftig vækst i løbet af 2020 og 2021 på grund af COVID-19.
På en byggegrund på Bundgårdsvej i Fredericia fremlagde adm. direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejbjerg Petersen, virksomhedens planer med grunden, som virksomheden har købt. I den forbindelse talte vi Petersen om den vækst Dansk Retursystem har oplevet.
– Vi er steget med mere end 20 procent siden pandemien begyndte. Vi er løbet helt tør for kapacitet i vores nuværende anlæg, og derfor har vi meget behov for at komme i gang med det næste anlæg her i Fredericia, udtaler administrerende direktør, Lars Krejberg Petersen.
Det nye anlæg skal imødekomme denne vækst, samtidig med det skal være nemmere for danskerne at aflevere flasker og dåser. Dansk Retursystem arbejder på at implementere flere af de såkaldte “bulkløsninger”, hvor man kan hælde sin emballage direkte i sorteringsmaskinen, uden at sortere den på forhånd. De er også i dialog med Fredericia Kommune om at åbne sådan en pantstation her.
– Vi åbner eksempelvis i Vejle om en uges tid. Det er sådan et koncept vi tester, hvor vi typisk prøver at gøre det nemmere for familier, der har plads og relativt meget emballage at aflevere af gangen. Det er sådan, at de fleste nok kender historien om, at det kan være temmelig irriterende at stå med 400 assorterede emballager foren en flaskeautomat, og det er også temmelig irriterende for dem, der står bagved. Så det er både godt for dem, der gerne vil spare tiden, men også for dem, der vil spare køen, siger Petersen, med et smil.
Dansk Retursystem har også sat sig sig for at at øge returprocenten.
– Vi er drevet af, at mest muligt kommer retur, og vi er glade for, at kunne konstatere at der over de sidste 4-5 år, har kunne hæve den returprocent, altså det danskerne afleverer fra at ligge på 83 procent til at vi er kommet op på 93 procent, der kommer retur. Der har vi faktisk lidt en verdensrekord. Det er kun danskerne og finnerne, der har pantsystemer, som ligger helt deroppe, og roder på den procentsats, fortæller Lars Krejberg Petersen.
Dansk Retursystem finansieres gennem salg af materialet fra flasker og dåser til virksomheder, der forarbejder det og fremstiller nye emballager. De modtager også gebyrer fra producenter og importører for at sende en flaske eller dåse med pant på markedet, og fra overskudspant fra de flasker og dåser, der ikke kommer retur.
Selvom Dansk Retursystem forventer mindre vækst i 2023 end i 2022, så er der stadig udfordringer rundt om hjørnet. Det er en af udfordringer ved at ligge så højt allerede. De sidste procent er de sværeste.
– Ja, det bliver måske på et par procenter eller sådan noget om året, vi kan vokse der. Der kan selvfølgelig ske andre tin som eksempelvis, at der kan komme pant på andre kategorier og alt muligt andet, men det er ikke noget vi ser i krystalkuglen lige nu, slutter Lars Petersen.
Dansk Retursystem arbejder målrettet for at skabe en mere effektiv drift af pantsystemet, og at blive en fuldt cirkulær økonomisk drevet virksomhed med det bedste pantsystem i verden.