Byrådet sikrer økonomien bag opgraderingen af Monjasa Park

0

POLITIK. Det blev på alle måder historisk, da Fredericia Byråd tirsdag aften godkendte økonomien bag opgraderingen af Monjasa Park, så FC Fredericia kan spille Superliga-fodbold fra juli måned. En stor beslutning med en betydelig økonomisk ramme, som samtidig markerer, at Fredericia for alvor træder ind på den nationale sportsscene.

Formanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Peder Tind (V), var begejstret og fremhævede samarbejdet bag den markante beslutning:

»Det her er en ufattelig glædelig nyhed for Fredericia Kommune. Vi har arbejdet meget intenst på at skabe rammerne for, at FC Fredericia kan spille i Superligaen. Det har krævet en stor fælles indsats fra både byrådet, erhvervslivet og klubben. Det viser Fredericia fra sin allerbedste side. Og prøv lige at sige det højt: Fredericia er i Superligaen!« lød det fra en glad Peder Tind.

Borgmester Christian Bro (A) tog et kort historisk tilbageblik på processen omkring Fredericias fodboldfaciliteter:

»Da vi flyttede stadion fra Baldersvej til Fredericia Idrætscenter i 2006 og senere udbyggede det igen i 2020, havde ingen af os vel turde drømme om, at vi skulle ende i Superligaen. Det er fantastisk og historisk for byen, at vi nu står her,« sagde Christian Bro og understregede betydningen af at have to elitehold i toppen af dansk sport – FC Fredericia i fodbold og FHK i håndbold.

Store muligheder for bosætning og turisme

Beslutningen om stadionopgraderingen skaber samtidig helt nye muligheder for at brande Fredericia, både med henblik på bosætning og turisme. Formanden for Bosætnings- og Turismeudvalget, Susanne Eilersen (O), understregede potentialet:

»Vi skal udnytte den kæmpe mulighed, vi nu står overfor. Når fans og besøgende kommer til byen for at se Superliga-fodbold, skal vi sørge for, at de også bruger byen – spiser her, shopper her, overnatter her. Vi kan hente et tocifret millionbeløb hjem, hvis vi gør det rigtigt. Det her handler ikke kun om fodbold, men om byens udvikling.«

Udvalgsmedlem Niels Martin Vind (V) supplerede med, at Fredericia nu får en gylden mulighed for at løfte sit image:

»Den selvfølelse og det sammenhold, der følger med at have to top-hold i byen, kan man ikke købe for penge. Fredericia kan skabe en stolthed og tiltrækningskraft, der vil gavne os på lang sigt.«

Kritiske toner og opfordringer til forberedelse

Også kritiske røster blev fremført, men støtten var bred. Tommy Rachlitz Nielsen (C) var bekymret over den pressede proces og efterlyste en mere langsigtet plan:

»Jeg synes, processen har været hektisk, og vi vidste allerede i 2018, at kravene ville komme. Fremover skal vi være bedre forberedt. Lad os allerede nu begynde at planlægge den kommende investering i overdækning, så vi ikke igen står med ryggen mod muren.«

Også David Gulløv (A) opfordrede til hurtig handling:

»Det er vigtigt, vi allerede nu tænker længere frem og lægger planer for stadion, så vi er klar, når nye krav melder sig.«

Sammenhængende sundhedstilbud og ambitiøs masterplan

Byrådet behandlede også et forslag fra Venstre om at udarbejde en masterplan for Sundhedshuset, som skal sikre flere og bedre sundhedstilbud tættere på borgerne.

Pernille Jensen (V) fremlagde initiativet:

»Vi ønsker, at Fredericia er klar, når regionen og staten fordeler midler til lokale sundhedstilbud. Vi foreslår blandt andet, at vi får etableret daghospital, røntgen, scanning og børneblodprøver i Sundhedshuset. Fredericia skal have en klar og ambitiøs plan, så vi står stærkt, når vi skal søge midler fra puljerne.«

Susanne Eilersen (O) støttede initiativet helhjertet og foreslog, at man også ser på muligheden for et hospice på Sundhedshusets syvende etage:

»Vi skal tænke bredt og også sikre, at vi tilbyder noget særligt til udsatte grupper – eksempelvis børn, der har behov for hospice. Vi har pladsen, og vi har kompetencerne.«

Karsten Byrgesen (Borgernes Liste) opfordrede byrådet til at tænke endnu bredere omkring sundhedstilbud:

»Vi skal sikre sammenhæng i hele vores sundhedsindsats. Sundhed er meget mere end Sundhedshuset alene. Lad os involvere Fredericias borgere i at tænke stort og sammenhængende.«

Cecilie Roed Schultz (Ø) støttede forslaget, men advarede mod at forvente, at midlerne kommer af sig selv:

»Vi får ikke noget foræret. Fredericia må kæmpe hårdt, men hvis vi gør det rigtigt, har vi en unik mulighed for at styrke sundhedstilbuddene markant.«

Enighed og optimisme

Forslaget om sundhedshuset fik bred opbakning, og byrådet var enige om, at der skal arbejdes hurtigt med en konkret plan, som beskæftigelses- og sundhedsudvalget skal stå for med løbende inddragelse af borgerne.

Dermed blev byrådsmødet en historisk begivenhed, hvor FC Fredericias oprykning blev markeret med en beslutning, som ikke kun har betydning for sportens verden, men også for Fredericias fremtidige vækst og udvikling.