Fredericia Kommunes Senior- og Socialudvalg står over for en økonomisk udfordring med et merforbrug på 7,8 millioner kroner i serviceudgifterne, som blev offentliggjort i den seneste økonomiske opfølgning.

Merforbruget, der fordeler sig med 3,7 millioner kroner på seniorområdet og 4,1 millioner kroner på socialområdet, har vakt bekymring blandt udvalgets medlemmer og i den bredere offentlighed. I en tid, hvor mange borgere er afhængige af velfærdstjenester, er det nødvendigt at se nærmere på årsagerne til denne overskridelse og de tiltag, der skal tages for at imødegå de udfordringer, der følger med.

Ifølge den nyeste opfølgning pr. 31. august 2024 er der registreret et merforbrug på 1,2 millioner kroner relateret til tomgang i ældre- og plejeboliger. Senior- og Socialudvalgets næstformand, Kirsten Hassing Nielsen (C), understreger vigtigheden af at forstå de underliggende faktorer bag merforbruget.

– Det er nogle udgifter, som er relateret til organisationsændringer og nogle følgeudgifter i forhold til kompetencekollegiet, som blev nedlagt. Det, vi har fået oplyst, er, at det er nogle udgifter, der er relateret til dette, og som ikke vil være vedvarende, forklarer Hassing.

Hun påpeger, at mange af de nuværende udfordringer skyldes tidligere beslutninger, der har haft økonomiske konsekvenser:

– Det er udgifter, der følger af beslutninger, der er truffet tidligere, og hvor der er nogle udgifter forbundet med implementering og følgeomkostninger. Vi skal være opmærksomme på dette en anden gang; når vi beslutter noget eller tager initiativ til nye tiltag, skal vi virkelig være opmærksomme på, hvad det har af følgeomkostninger – både i forhold til udgifter, men også for borgerne og organisationen, siger Kirsten Hassing.

Hassing erkender, at selvom forklaringerne på budgetoverskridelserne er blevet givet, er de ikke tilfredsstillende.

– Det er aldrig tilfredsstillende, når vi ikke kan holde et budget. Men samtidig er vi også klar over, at vi har været nødt til at foretage nogle store besparelser i år, siger hun og tilføjer, at situationen på Kobbelgården har ført til ekstra regninger, der har belastet budgettet yderligere.

Seniorområdet, som har et samlet merforbrug på 16,1 millioner kroner, står over for særlige udfordringer med hjemmepleje, sygepleje og plejehjem. Ifølge Hassing arbejdes der med at tackle sygefraværet i disse områder, blandt andet ved at inddrage eksterne konsulenter.

– Vi har tilkoblet en ekstern konsulent til områderne samt Fredericia Kommunes forebyggelseskonsulenter, forklarer hun.

Derudover er der blevet indført nye principper for økonomistyring, som Nielsen håber vil forbedre situationen.

– Vi kører med strammere budgetopfølgninger nu. Vi har fået indført et nyt budgetredskab, som gør det lettere at kontrollere økonomien,” siger hun.

Men Hassing påpeger, at god ledelse er afgørende for at få økonomien under kontrol:

– Der skal være tydelighed omkring, hvad der er kommunens opgave. God ledelse smitter også af på den kvalitet, vi tilbyder borgerne, understreger hun.

Hun fremhæver, at det er vigtigt at få klarlagt, hvilke opgaver kommunen kan og skal løse, da der i øjeblikket er mange opgaver, som kommunen løser, som ikke nødvendigvis er forpligtet til.

– Vi giver et højere serviceniveau, end vi burde, og hvor der måske er andre aktører, der kunne bistå med det, siger Kirsten Hassing.

Med det nuværende merforbrug på 7,8 millioner kroner står Fredericia Kommune over for en vigtig opgave med at finde løsninger, der kan sikre en bæredygtig økonomi for Senior- og Socialudvalget. Der er behov for en grundlæggende ændring i kulturen omkring økonomistyring, så der i højere grad tages hensyn til budgetterne ved beslutningstagning og implementering af nye tiltag.