Udrykning, ild og røg er noget af det brandmændende bruger mindst tid på. I løbet af deres 24-timers vagter, er der rigeligt af andre gøremål som opfylder tiden. Uniformer skal vaskes, masker rengøres og formen plejes.

Alle møder ind klokken 08.00 og går direkte i køkkenet, her mødes dem som lige er mødt ind med det afgående hold, hurtigt efter stilles uniformer og udstyr klar ved brandbilerne, hver brandmand har sit eget. Så er de klar, vi mødes med Lars Henningsen, der for længst har fejret sit 25-års jubilæum i brandvæsnet.

– Vi mødes med vores mester for at aftale dagens arbejdsopgaver, bagefter mødes vi til øvelse, som varer til kl. 10:00, eksempelvis har vi i dag øvet “stige”, det er alt efter hvad vi trænger til at få trænet, da øvelsen var overstået i dag gik jeg videre med at trykteste maskerne her, det kunne også have været nogen flasker der skal fyldes, fortæller Lars Henningsen.

– Faktisk kommer al tøj og udstyr fra alle trekantbrands stationer hertil når det har været brugt, dragter og uniformer kommer i specielle stofposer, som åbner af sig selv når de kommer i vaskemaskinen, maskerne skilles ad og renset manuelt inden at de, kommer i opvaskeren for at blive desinficeret, tilføjer han.

Det er meget vigtigt at alt bliver gjort ordentligt rent, for gennem tiden har man fundet ud af at røg og sod, ikke er sundt, derfor er der generelt et stort fokus på rent udstyr.

– Lige nu er der et hold forskerer som analyserer den påvirkning vi er udsat for, derfor er der flere af os som på hver vagt tisser i en kop, vi tørrer os i nakken med en serviet, før og efter vi har været ude til brande, den serviet analyseres så efterfølgende, det samme gør vores urin, for at få klarlagt hvad vi som brandmænd udsættes for, forklarer Lars.

Klokken 16.00 skifter alle til træningstøj og går over i fitnessrummet, ligemeget hvor man er og lige meget hvad tid det er så har alle brændmændende deres alarm siddende i buksekanten, sådan at de altid får meldingen hvis der er brand.

– Efter en times træning har vi “fri”, det vil sige vi skal stadig være på stationen, men arbejdsopgaverne er overstået, så går vi op og laver mad, spiser sammen, taler sammen, vi ser tv og når tiden er til der går vi i seng. De fleste af værelserne er dobbelte, hvor man deler et toilet, jeg har været så heldig i dag at have mit helt eget, siger Lars, med et smil.

Det er spændende at være brandmand, men det er også et arbejde og som med alt andet arbejde kan det også blive trivielt.

– Jeg elsker det, der er mere spændende her end i det fleste andre jobs, især kørslen til en brand og de første 15 minutter på steder er virkelig spændende, og pulsen er høj, men det bliver hurtigt hårdt og lidt kedeligt, for eksempel har jeg to kollegaer der er på Fyn for at rydde maling op, noget en lastbil har tabt, der har de været siden KL. 02.00 i nat, det er snart 10 timer, heldigvis er det nok ikke så hårdt arbejde, griner Lars.

Alt i alt er en brandmands hverdag fyldt med mere end blot udrykninger til brande og røgfyldte områder. Der er en række andre opgaver, der skal udføres i løbet af en 24-timers vagt. Fra at træne og pleje udstyr til at undersøge, hvordan jobbet påvirker kroppen.

Brandmændene på TrekantBrands station er bevidste om vigtigheden af at holde deres udstyr rent og desinficeret, da de udsættes for farlige partikler og sod under deres opgaver. På trods af det hårde arbejde og den lange tid, som nogle opgaver kan tage, elsker Lars stadig at være brandmand og finde spænding i sit job.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her