POLITIK. Solen havde for længst meldt sin ankomst, da Fredericias borgmester Christian Bro (A) gik på scenen til FH’s 1. maj-arrangement i gården ved Tøjhuset. Klokken var lidt over halv tre, og gården summede af liv og glade stemmer fra både de politiske partier og faglige organisationer, som havde slået pavillonerne op i dagens anledning. Socialdemokratiets rødhvide pavillion var også fyldt til randen, og mange havde søgt skygge under pavillonen, mens andre nød varmen i solskinnet udenfor.
Christian Bro indledte med en let humoristisk bemærkning, da han takkede musikken og med et skævt smil konstaterede, at han savnede lidt Jethro Tull blandt numrene. Dermed var tonen sat for en tale, der både havde dybde, historisk bevidsthed og en solid portion alvor pakket ind i borgmesterens velkendte rolige stil.
»Sådan en 1. maj her i Tøjhusets gård, under en strålende sol, det er vel den første rigtige sommerdag,« lød det fra borgmesteren, mens publikum – om ikke alle med lige stor koncentration – lyttede med. Nogle havde fortsat travlt med at hilse på bekendte, drikke kolde drikkevarer eller blot nyde en stille stund i det gode vejr.
Historien som rød tråd
Christian Bro brugte en del af sin tale på at trække tråde tilbage i historien. Han understregede, at 1. maj har dybe rødder tilbage til arbejderkongresserne i Paris i 1889, netop 100-året for den franske revolution, hvor krav om bedre arbejdsforhold blev rejst for første gang.
»Det er faktisk 135 år siden i dag, så det er et jubilæum, vi er fuldt i gang med. Det er fløjet lidt under radaren, synes jeg, men jeg synes bestemt, det er værd lige at kippe med fanen for,« konstaterede Christian Bro, mens publikum klappede en smule.
Han koblede historiens kampe sammen med nutidens udfordringer og pegede på kapitalismen, der ifølge talen fortsat efterlader mange mennesker i uretfærdighed og ulighed.

Bro fremhævede også betydningen af de kommende mærkedage i maj, især 80-året for Danmarks befrielse 4. maj 1945, og pegede på sammenhængen med 1. maj.
»Uden 4. maj ville vi formentlig ikke få lov til at fejre 1. maj. Her i Danmark ville vi heller ikke få lov til at fejre en grundlovsdag eller vores 5. og 6. juli-fest, som vi i hvert fald holder så meget af her i Fredericia,« pointerede borgmesteren og fortsatte med en direkte appel til de mange unge og børn blandt publikum om at tage budskabet om frihed og demokrati med sig videre:
»Det er vigtigt, at denne erindring bliver indpodet i jer. Verden udvikler sig alt for hurtigt.«
Klimaet må ikke glemmes
I løbet af dagen var det tydeligt, at den grønne dagsorden optog mange, og det var både blandt de mange fremmødte ved bordene og i de politiske taler, der blev holdt fra scenen. Christian Bro berørte også klimaudfordringerne, som ifølge borgmesteren alt for nemt bliver overskygget af andre store dagsordener.
»Profit trumfer alt – eller trumper, som man vel kan kalde det lige nu,« smilte han i sammenhængen.
Han opfordrede dernæst klart til, at Fredericia fortsat sætter den grønne dagsorden højt på prioriteringslisten.
Fredericias særlige arv
Afslutningsvis vendte borgmesteren blikket hjem til Fredericia, byen med en særlig historie som både fæstning, religiøs fristad og med en lang tradition for solidaritet.
»Det skader bestemt ikke at huske her på en majdag i Fredericia, byen der startede som fæstning, religiøs fristad og med asylret til alle, der havde brug for det. Ja, vi er nok kommet langt her i Fredericia, men verden omkring os trænger godt nok til at blive hakket op i.«