Borgmester Christian Bro (A), som også er næstformand i havneselskabet ADP A/S, reagerer nu på den kritik, som løsgænger Karsten Byrgesen har rejst om manglende åbenhed i selskabet. Kritikken kommer i forbindelse med forhandlingerne om et muligt opkøb af Hanstholm Havn, hvor Byrgesen har udtrykt utilfredshed med den manglende information til byrådet.
Christian Bro afviser kritikken og understreger, at ADP arbejder inden for de rammer, der gælder for et aktieselskab. Han påpeger, at Byrgesen kunne have taget spørgsmålet op på et gruppeformandsmøde, men valgte at være fraværende.
– ADP er et aktieselskab, og det opererer som et aktieselskab på et konkurrencemarked. Men så vil jeg jo også sige, at kritikken, som Byrgesen fremtrækker, den burde han jo være kommet med på et gruppeformandsmøde. Altså, hvor vi netop snakker om de her ting, om byrådets indre liv, og hvordan vi orienterer hinanden. Og det havde vi jo i går, hvor han ikke var der. Så han vælger jo selv at være væk fra de steder, hvor sådan noget kunne have foregået, siger Bro.
Åbenhed inden for aktieselskabets rammer
Borgmesteren mener, at ADP er så åbent, som det kan være under de regler, der gælder for aktieselskaber. Han understreger, at selskabet i nogle tilfælde går til grænsen for at sikre gennemsigtighed.
– ADP er så åbne, som de overhovedet kan være. I nogle sammenhænge går det faktisk helt til grænsen i forhold til at være åbne. Men som aktieselskab er der visse regler, der gælder, forklarer han.
Christian Bro afviser desuden, at Byrgesen skulle være mindre informeret end andre byrådsmedlemmer. Han forklarer, at forvaltningen sørger for, at Byrgesen som medlem af byrådet modtager de nødvendige oplysninger, selvom han ikke er en del af Økonomiudvalget.
– Vi bruger jo ret mange kræfter på at orientere byrådsmedlemmerne om, hvad der foregår. Fordi han ikke sidder i Økonomiudvalget, mødes forvaltningen også med ham for at klæde ham på, så han har den samme orientering som os, der sidder i Økonomiudvalget. Han får altså allerede en særlig orientering som medlem af byrådet, siger Bro.
Læk i Thisted Byråd
Byrgesen har også kritiseret, at han læste om sagen i pressen, før han selv blev orienteret. Christian Bro forklarer, at dette skyldtes et læk i Thisted Byråd.
– Det har jo været en situation, hvor der åbenbart har været et læk i Thisted Byråd, fordi der åbenbart er et byrådsmedlem, der har brudt sin fortrolighedspligt. Til det vil jeg da godt sige, at det er jeg rigtig, rigtig glad for, at det ikke skete i Fredericia. Fordi det er jo helt afgørende overfor det erhvervsliv, vi gerne vil tiltrække, og de mennesker, vi snakker med, sådan på den store klinge, at de faktisk kan se, at der er et byråd i Fredericia, der er i stand til også at holde tand for tunge og holde på forretningshemmeligheder.
Han peger på Google som et eksempel på, hvordan fortrolighed i byrådet kan være afgørende.
– Altså det er jo en af grundene til, at det for eksempel lykkedes at tiltrække Google i sin tid. Der vidste vi jo i byrådet, hvad der var på vej, i halvandet år, to år måske i virkeligheden, uden at der slap noget som helst ud. Og det er en af årsagerne til, at Google etablerede sig i Fredericia. Så det der med at kunne overholde sin fortrolighedspligt, altså det er helt afgørende. Det er helt afgørende for, at vi er en samarbejdspartner, de store gider at lege med.
Den fortsatte diskussion om åbenhed i ADP har også ført til kritik fra Karsten Byrgesen rettet mod selskabets bestyrelsesmedlem Tommy Rachlitz Nielsen. Fredericia AVISEN har ligeledes fået en kommentar fra Rachlitz Nielsen, som afviser kritikken. Læs mere om Rachlitz Nielsens svar på Fredericia AVISEN.