På dagens møde i Økonomi- og Erhvervsudvalget i Fredericia blev der behandlet to vigtige punkter: budgetopfølgning og budgethøringsprocessen. Mens det blev besluttet at sende budgetforslagene i høring, var der ikke opbakning til 1. budgetopfølgning, hvor Socialdemokratiet stod alene med deres tre mandater. De borgerlige partier, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, valgte alle at undlade at stemme, hvilket markerede en fælles front mod den nuværende budgetproces. Også Socialdemokratiets normale støttepartier, SF og Enhedslisten, undlod at stemme

Onsdag stod i politikens tegn. Først var der et budgetseminar, og derefter et møde et i Økonomi- og Erhvervsudvalget. Først blev det vedtaget at sende spareforslagene i høring til trods for, at der har været kritik omkring forslagene. Dernæst skulle der tages stilling til 1. budgetopfølgning.

Susanne Eilersen, gruppeformand for Dansk Folkeparti, udtrykker frustration over den proces, som budgetlægningen har været igennem:

– Vi valgte at sende det samlede forslag i høring med en begrundelse, der gik på, at processen har været uacceptabel, og forslagene er kendt i befolkningen. Derfor mener vi også, at det er fair, at vi kan få folks mening om forslagene, selvom vi er uenige i flere af dem. Det demokratiske er, at borgerne får muligheden for at komme med høringssvar på noget, siger Eilersen.

Susanne Eilersen. Arkivfoto.

På delen omkring 1. budgetopfølgning valgte Dansk Folkeparti til gengæld at stemme.

– Vi undlod at stemme, da der er mange ubekendte i det. Der skal være et realistisk første grundlag for at sende det videre. Vi hører om på senior- og socialområdet, men også børne- og skoleområdet, hvor vi ikke kender tallene. Vi har bedt om retvisende budgetter i tre år nu, men allerede i januar-februar i år var det skredet, og hele grundlaget for budgettet nu er ikke betryggende nok til at sende videre, da der er økonomiske ubalancer i det. Fordi processen har været, som den har været, og man har diskuteret i små, lukkede udvalg, og vi er ikke i en del udvalg, og der har vi ikke haft indflydelse på processen i de udvalg. Det lagt sammen giver en utryghed for Dansk Folkeparti om, at vi skal spare steder, hvor vi ikke vil. Vi går selvfølgelig til forhandlinger med åben pande og vil bringe besparelser op, som ikke har været fremme, forklarer Susanne Eilersen.

Kritik af proces og ønsker om høring

Tommy Rachlitz. Arkivfoto.

Tommy Rachlitz Nielsen, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti, understreger også nødvendigheden af en høringsproces, men markerer samtidig afstand til budgetforslaget:

– Jeg undlod at stemme til delen med 1. budgetopfølgning, fordi jeg ikke kunne se Konservative i forslagene, men vi ønsker ikke at kortslutte processen og derfor prøver vi at finde en løsning på at sende det i høring og samtidig fortælle, at vi ikke kan stå på mål for det, derfor undlod vi at stemme. Det er vigtigt for os, at vi fik gennemført en proces, så vi fik det i høring, da vi har brug for at høre, hvad der menes om det ude blandt ansatte og borgere, men samtidig har vi brug for, at det er tydeligt, hvad vi kan købe ind på, og hvad vi ikke kan købe ind på, siger Rachlitz.

Venstre: Behov for et oplyst grundlag

Peder Tind og Pernelle Jensen. Arkivfoto

Venstres Pernelle Jensen og Peder Tind valgte også at undlade at stemme og har sendt budgetkatalogerne i høring med bemærkninger:

– Vi har sendt budgetkatalogerne i høring med en bemærkning. I vores egen udtalelse understregede vi, at det er vigtigt, at Venstre indleder forhandlingerne på et oplyst grundlag, selvom vi ikke er enige i flere af sparekatalogerne og har stemt imod, men vi vil gerne have medarbejdernes og borgernes input. Vi vil høre, hvad de siger, selvom vi ikke er enige, og det skal fremgå, at det er et flertal i udvalgene, der stemte imod sparekatalogerne. Vi vil have med, at der ikke er et politisk flertal bag, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

– Vi undlod at stemme grundet processen, da vi blev bekymrede for, om vi kan lande et 2. behandlingsbudget. Det skrider yderligere på familieområdet, og vi ved ikke, hvordan det ser ud i løbet af året, så vi vil ikke have, at det falder tilbage på et ikke retvisende grundlag.

Peder Tind uddyber Venstres holdning og tilføjer, at partiet fortsat vil presse på i budgetforhandlingerne:

– Sagen behandles på byrådsmødet, og derfor vil man kunne fremme argumentationen for, hvad vi har gjort. Vi vil også undlade at stemme på byrådsmødet og argumentere for det, og det er på grund af processen og usikkerheden, og det er vigtigt at stå på et gennemlyst og oplyst grundlag, når vi skal indgå forhandlinger, siger Tind.

Byrådsmødet, som Peder Tind referer til, finder sted på mandag klokken 17:00. Her forventes der igen debat omkring 1. budgetopfølgning.