Mandag før byrådsmødet i Fredericia var der en markant demonstration på rådhuspladsen. Det var en kraftig manifestation fra en gruppe borgere, der er berørt af spareforslaget vedrørende Stoppestedet, et aktivitets- og samværstilbud for personer med psykisk sårbarhed, som kommunen planlægger at beskære økonomisk. Demonstrationen samlede mellem 50 og 75 borgere, der fremviste bannere og klart udtrykte deres utilfredshed med det fremsatte spareforslag, der nu er sendt i høring.

Spareforslaget indebærer en reduktion af Stoppestedets budget med 1 million kroner, svarende til en tredjedel af det nuværende budget. Dette vil medføre en reduktion i åbningstiderne med cirka 30 %, lukning af køkkenet, salg af stedets 9-personers bus og ophør af praksispladser for pædagogstuderende. Forvaltningen har også foreslået at omdanne køkkenet til en socialøkonomisk virksomhed og opfordret til øget samarbejde med civile aktører, såsom SIND, Frivilligcenteret og KFUM’s Sociale Arbejde, for at kompensere for de tabte aktiviteter. Dette forslag har dog skabt bekymring og kritik blandt brugerne af Stoppestedet og deres støtter, som frygter, at konsekvenserne vil være langt mere alvorlige end forvaltningen forudser.

Bevar Stoppestedet. Meldingen var klar. Foto: AVISEN

Stoppestedet fungerer som et centralt samlingspunkt for mange borgere med psykisk sårbarhed i Fredericia. Det er et sted, hvor de finder støtte, fællesskab og en form for tryghed i en hverdag, der for mange er præget af udfordringer. Stedet er ikke kun en fysisk lokation, men en oase af stabilitet, social interaktion og omsorg. Derfor har spareforslaget vakt stærke reaktioner blandt brugerne og deres pårørende, og mandagens demonstration blev et tydeligt vidnesbyrd om deres bekymringer.

Med bannere hævet højt og beslutsomme miner samledes de fremmødte på rådhuspladsen. Budskaberne var klare: “Stop besparelserne,” “Bevar Stoppestedet,” og “Hør vores stemme!” Blandt demonstranterne var der både brugere af Stoppestedet, deres familier, medarbejdere, og medlemmer af forskellige foreninger, der alle delte en fælles frygt for, hvad disse besparelser vil betyde for de mest sårbare borgere i kommunen.

Demonstrationen tiltrak også opmærksomheden fra flere politikere fra Fredericia Kommune. Senior- og Socialudvalgsformand Søren Larsen, Socialdemokraterne Vibe Dyhrberg, Bente Ankersen og Anette Hyre-Jensen, Dansk Folkepartis Susanne Eilersen, Venstres Peder Tind og løsgænger Karsten Byrgesen var blandt de politikere, der deltog i demonstrationen. De lyttede til talerne og deltog i dialogen med borgerne, hvilket gav anledning til både støtte og kritiske spørgsmål.

Talere forsvarede Stoppestedet

Poul Rand var blandt talerne.

Jørgen Krogh Møller, en bruger af Stoppestedet, var klar i mælet, da tog ordet foran de fremmødte. Han advarede om de konsekvenser, besparelserne vil få for Stoppestedet og dets brugere:

– Skal der skæres en million kroner og dermed afskediges to ansatte, så lukker aktivitetstilbuddet Stoppestedet i Sjællandsgade. Og sker det, så vil der inden længe stå 200 inde foran skranken på rådhuset, sagde han og understregede behovet for Stoppestedets eksistens.

Poul Rand, kandidat til kommunalvalget for Liberal Alliance, kritiserede beslutningen om spareforslaget og stillede spørgsmålstegn ved logikken i at skære i et tilbud som Stoppestedet.

– Der er 24 millioner i kassen, og det er faktisk ikke engang det rigtige tal. Hvordan kan et køkken, der drives frivilligt, egentlig være en besparelse? Det er en kortsigtet løsning, tilføjede han og understregede nødvendigheden af langsigtede investeringer i stedet for kortsigtede besparelser.

Rand udfordrede desuden byrådets tilgang:

– Jeg spurgte, om byrådet har været dernede for at undersøge og tale om besparelser. Svaret var nej. Jeg spurgte, om nogen fra forvaltningen har været der. Svaret var nej. Så mit spørgsmål er: Hvordan kan man så påstå, at de laver besparelser?

Jan Filbært, formand for foreningen “Retssikkerhed for alle,” talte om, hvordan Stoppestedet giver håb til sine brugere gennem fællesskab og støtte.

– For nogle af jer handler det måske om drømmen om at blive borgmester, få en forfremmelse eller komme på landsholdet. For andre er det fællesskab, støtte, vejledning og ikke mindst en platform i livet. For brugerne af Stoppestedet er det netop fællesskabet og støtten, der skaber håb, sagde han.

Han kritiserede også beslutningsprocessen:

– Når der skal træffes beslutninger om fremtiden for et sted som Stoppestedet, er det ofte en lille gruppe mennesker, som er langt væk fra hverdagen på stedet, der tager beslutningerne. Demokrati bliver sat ud af spil.

SF’s Connie Maybrith Eden i dialog med brugere fra Stoppestedet. Foto: AVISEN

Malene Paloposki, formand for SIND Fredericia, delte sine dybfølte bekymringer over besparelserne og understregede, at de ikke kun vil skade brugerne af Stoppestedet, men også de frivillige organisationer, der arbejder sammen med kommunen for at støtte dem.

– Det er simpelthen ikke i orden. Det handler om nærpsykiatri i borgernes hverdag, og besparelserne rammer dem lige der, hvor det gør allermest ondt, sagde hun.

Hun advarede mod at overlade ansvaret til civilsamfundet uden de nødvendige ressourcer:

– Jeg mener, at det er en glidebane, når kommunen på denne måde forventer, at civile aktører skal løse opgaver med syge og sårbare mennesker, som normalt varetages af pædagogisk personale, men som nu er på vej til at blive sparet væk, sagde Paloposki.

Har spareforslaget taget højde for konsekvensen?

Spareforslaget fra kommunen er blevet kritiseret for ikke at tage højde for de fulde konsekvenser af de foreslåede besparelser. Forslaget indebærer en reduktion af Stoppestedets åbningstider med 30 %, lukning af køkkenet, og at stedet ikke længere vil have pædagogstuderende. Køkkenet skal i stedet drives som en socialøkonomisk virksomhed, hvilket ifølge forvaltningen skal styrke samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet. Men der er ikke afsat ekstra midler til at finansiere disse aktiviteter.

Borgmester Christian Bro dukkede op lige inden, at demonstrationen pakkede sammen. Foto: AVISEN

En af de mest fremtrædende bekymringer blandt demonstranterne er, at besparelserne vil føre til en stigning i ensomhed blandt brugerne, som i forvejen er sårbare. Med kortere åbningstider vil flere brugere skulle bruge faciliteterne på samme tid, hvilket kan øge risikoen for konflikter og skabe en mindre tryg atmosfære. Derudover vil de færre åbningstimer betyde, at nogle borgere vil fravælge tilbuddet, hvilket kan føre til, at de mister deres sociale netværk og støtte.

Bekymringer for fremtiden

Brugerne og deres støtter frygter, at besparelserne kun vil gøre tingene værre på længere sigt. Hvis Stoppestedet bliver mindre tilgængeligt, og hvis aktiviteterne reduceres, vil mange borgere, der er afhængige af dette tilbud, muligvis ikke længere have et sted at gå hen. Dette kan føre til øget pres på andre kommunale tjenester, såsom psykiatrisk hjælp og hjemmepleje, hvilket kan resultere i højere omkostninger for kommunen i det lange løb. Derudover er der bekymring for, at hvis sociale tilbud som Stoppestedet forsvinder, kan det føre til øget ensomhed, isolation og i værste fald selvmordstanker blandt de mest sårbare borgere.

Karsten Byrgesen i dialog med Malene Paloposki. Foto: AVISEN

Malene Paloposki understregede, at civilsamfundsaktører som SIND gerne vil bidrage til løsningerne, men at det kræver ressourcer og samarbejde på fair vilkår. Hun advarede mod at skubbe ansvaret for social støtte over på frivillige organisationer uden at give dem de nødvendige ressourcer til at udføre opgaven.

– Brobygning kræver overskud, og det har vi ikke, når der bliver skåret helt ind til benet, sagde hun.

Demonstrationen sendte en klar besked til Fredericias politikere og embedsmænd: Stop besparelserne på Stoppestedet. Bevar de essentielle tilbud for psykisk sårbare borgere, og undgå at skubbe dem ud i yderligere isolation og marginalisering. Talernes budskab var, at besparelserne ikke vil spare penge på lang sigt, men snarere føre til øgede omkostninger og menneskelige lidelser.