Fredericia Kommunes udkast til den kommende kommuneplan har skabt stor bekymring blandt beboerne i Herslev. I planen, der endnu ikke er vedtaget, foreslås det, at der opsættes vedvarende energianlæg (VE-anlæg) i Herslev-området. Denne mulighed har mødt stor modstand fra Herslev Sogns Borgerforening, som mener, at projektet vil ødelægge det naturskønne landskab og den livskvalitet, som området i øjeblikket tilbyder. Ifølge formand for Borgerforeningen, Anders Bendtsen, samt bestyrelsesmedlemmerne Dorthe Bendsen og Pia Møller, er de stærkt kritiske over, at beslutninger om deres lokalsamfund bliver taget uden tilstrækkelig inddragelse af de berørte parter.
Hjemme i Pia Møllers stue er der en ro, der står i skarp kontrast til den alvor, der hviler over samtalen. Mens smilene er lette, er emnet, de tre borgerforeningsmedlemmer taler om, langt fra lyst. Anders Bendtsen, Dorthe Bendsen og Pia Møller er dybt bekymrede for, hvad Fredericia Kommunes forslag om at opsætte VE-anlæg i Herslev vil betyde for deres landsby. De ser forslaget som en trussel mod områdets naturskønne karakter og frygter, at det vil ende med at indkapsle landsbyen i en “jernport” af solceller og vindmøller, der vil ændre stedets natur og livskvalitet for altid.
– Vi fik først at vide, hvad der var på vej, da vi læste om det i pressen. Kommunen havde ikke informeret os på forhånd. De havde lavet deres forslag og sendt det ud, men vi var ikke blevet hørt, fortæller Anders Bendtsen.
Ifølge ham og de øvrige medlemmer af borgerforeningen var der ikke gjort nogen indsats fra kommunens side for at orientere beboerne om de potentielle ændringer. De oplyser, at kommunen angiveligt havde talt med nogle lodsejere, men ikke alle de relevante parter, som f.eks. dem, der ejer jord, der vil blive berørt af de planlagte VE-anlæg.
– Jeg har hørt fra en, der ejer noget af jorden, at de slet ikke har talt med ham, siger Pia Møller.
Dette har skabt en følelse af frustration og usikkerhed blandt de lokale beboere, som føler sig overset i beslutningsprocessen. Ifølge Borgerforeningen blev de derfor tvunget til at reagere via pressen, da de ikke følte, at de havde fået den nødvendige information fra kommunen.
– Der er en ubehagelig usikkerhed omkring, hvad der kommer til at ske i fremtiden. Vi har allerede set, hvordan usikkerheden omkring skolens fremtid har påvirket lokalsamfundet. Det er frustrerende at være i denne venteposition, forklarer Dorthe Bendsen.
Uvished og frygt blandt de lokale beboere
Beboerne i Herslev er ikke kun bekymrede over den manglende information – de er også nervøse for, hvordan de nye planer vil påvirke deres livskvalitet. Der har i de senere år været en stigning i antallet af tilflyttere til området, som netop har valgt Herslev på grund af områdets rolige og naturskønne karakter.
– Vi har fået mange tilflyttere det sidste halve år, men nu bliver de jo skræmte af det her. Folk kommer her for at få fred og ro, men det hele bliver ødelagt, hvis man fylder området med solpaneler og store VE-anlæg, siger Anders Bendtsen.
De tre medlemmer af borgerforeningen peger på, at der er blevet skabt en slags systematisk usikkerhed i området, som stammer fra, at de aldrig rigtig ved, hvad der kommer til at ske.
– Det er som dengang, skolen skulle lukke – der gik en del år med uvished. Det er den slags usikkerhed, der tærer på folk, siger Pia Møller.
En landsby i fare for at blive ødelagt
For Borgerforeningen er spørgsmålet ikke kun, hvordan VE-anlæggene vil påvirke miljøet, men også hvordan de vil ændre Herslev fra en rolig landsby til et område med industrielt præg.
– Det er i vores område, og det vil ødelægge byen. Ja, det ødelægger landsbyen. Der er jo næsten ikke landsbyer tilbage i dag. En landsby kræver land, og nu tager de det. Så bliver det til et industrieområde, siger Anders Bendtsen.
De tre medlemmer understreger, at det er vigtigt at bevare de få landsbyer, der stadig eksisterer, da de tilbyder et alternativ til de overfyldte byer, hvor mange mennesker ikke trives.
De gør det klart, at de ikke er imod grøn energi, men de mener, at der er bedre løsninger end at placere solceller og VE-anlæg i et så smukt og fredfyldt område.
– Vi er villige til at bidrage til grøn energi. Vi har allerede varmepumper, solceller på tagene, og vi gør alt, hvad vi kan for at gøre det grønt. Men vi mener, at der er andre løsninger, der ikke vil ødelægge vores landsby, siger Anders Bendtsen.
Herslev Sogns Beboerforening peger på muligheder som at placere solceller på tagene af bygninger i Taulov eller langs motorvejen.
– Hvorfor skal det være her? Hvorfor skal de ødelægge et smukt landskab, når der er så mange andre muligheder?” spørger Dorthe Bendsen.
Kritik af kommunens prioritering og manglende forståelse for lokalområdet
Borgerforeningen er stærkt kritisk over kommunens beslutningsproces og mener, at kommunen ikke forstår, hvad det betyder for et lokalsamfund at ændre på områdets natur og karakter.
– Vi føler, at vi er blevet overset som fæstningsby, og det her bliver bare endnu en prioritering, hvor vi bliver låst ude til fordel for andre, siger Dorthe Bendsen.
De mener, at kommunen har et ansvar for at tage hensyn til de små samfund og sikre, at deres ønsker og behov bliver hørt og taget alvorligt.
– Det giver ikke mening, at det skal være som det vilde vesten herude, mens folk i byerne får lov at leve i fred, siger Anders Bendtsen.
Han kritiserer også, at kommunen prioriterer store projekter, som kan generere økonomisk vækst, på bekostning af de små samfund, som allerede har betalt en pris i form af trafikstøj og andre belastninger.
– Vi har allerede to motorveje tæt på os, og nu skal vi så have solceller og lastbiler? Hvor langt skal det gå? spørger han.
Kampen for at bevare landsbyen og det gode fællesskab
Beboerne i Herslev føler sig ofte som kommunens “stedbørn”, som bliver overset til fordel for større, mere rentable projekter.
– Vi er blevet affolket, og vi mister den fred og ro, vi har her, siger Pia Møller.
Hun understreger, at Herslev er et sted, hvor folk kommer for at være en del af et fællesskab, og at et stort VE-anlæg vil ødelægge dette fællesskab.
Borgerforeningen er klar til at kæmpe for at bevare Herslev som den landsby, det er, og de planlægger at bruge pressen og den offentlige opmærksomhed til at få deres bekymringer frem.
– Vi vil fortsætte med at kæmpe for vores område. Det er vigtigt, at folk forstår, hvad der bliver ødelagt her. Hvis man begynder at fylde området med lastbiler og solceller, hvor vil fuglene så tage hen?, slutter Dorthe Bendsen.