Boligdirektør: »Vi har vendt udviklingen i Fredericias udsatte boligområder«

Finn Muus og Jens Christian Lybecker. Foto: AVISEN

0

BOLIG. Jens Christian Lybecker, direktør for boligorganisationen boli.nu, har været med på hele rejsen, fra Fredericias udsatte boligområder figurerede øverst på regeringens såkaldte ghettolister, til de nu markant har forbedret deres status.

Det startede for alvor tilbage i 2009-2010, fortæller han.

»På det tidspunkt kunne vi se på tallene, at vi var på vej i den forkerte retning. Udfordringerne var tydelige, når vi kiggede på borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelsesniveauet, kriminaliteten og etniciteten i områder som Sønderparken og Korskærparken,« siger Jens Christian Lybecker.

Sammen med Boligkontoret etablerede boli.nu en omfattende indsats, som skulle vende udviklingen. Udfordringerne handlede ikke blot om statistikker, men også om at sikre gode boliger, stærke fællesskaber og en høj boligstandard til områdets mange lejere.

Ghetto-lister krævede ekstraordinær handling

I Fredericia administrerer boli.nu knap 1900 lejemål fordelt over mange forskellige boligafdelinger. Men netop Sønderparken og Korskærparken stod over for særlige udfordringer på grund af deres størrelse med flere end 1000 beboere, hvilket gjorde, at områderne fik ministeriets særlige opmærksomhed.

»Når et område har over 1000 beboere, bliver det automatisk ekstraordinært overvåget, og her skal man virkelig være opmærksom på de boligsociale udfordringer,« forklarer Jens Christian Lybecker og fortsætter:

»Konsekvenserne af ikke at handle kunne være alvorlige. Senere blev det klart, at hvis vi ikke fik vendt udviklingen, kunne det ende med krav om nedrivninger og drastiske ændringer.«

Tre ben sikrer stabil udvikling

Boligorganisationens strategi blev derfor bygget op omkring tre kerneelementer, som sammen skulle løfte områderne. Det første ben var en massiv boligsocial indsats, hvor man arbejdede tæt sammen med beboerne om at skabe bedre rammer for deres hverdag.

»Vi gik målrettet ind for at styrke fællesskabet blandt beboerne og få flere ind i uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet,« siger Jens Christian Lybecker.

Det andet element var en omfattende renovering af boligerne, så boligkvaliteten blev markant forbedret. Mange af lejlighederne blev desuden gjort seniorvenlige med bedre tilgængelighed.

»Vi ville sikre, at kvaliteten af vores boliger blev høj, og at beboerne følte en større tryghed ved at bo her,« siger han.

Endelig etablerede man nye aktivitets- og medborgerhuse i områderne, der blev knudepunkter for sociale aktiviteter, fællesskab og netværk.

»Fællesskaber er utroligt vigtige. Hvis man skal skabe reel forandring, handler det ikke kun om mursten, men i høj grad også om mennesker,« understreger Lybecker.

Indsatsen har virket

I dag, efter en lang og målrettet indsats, er resultaterne tydelige. Sønderparken kom hurtigt af ghettolisten, og pr. 1. december 2024 blev også Korskærparken fjernet helt fra regeringens liste over udsatte boligområder.

»Det har været en lang proces, men vi kan nu se, at vores indsats har båret frugt. Det er en stor sejr for både os og beboerne,« siger Jens Christian Lybecker med tilfredshed i stemmen.

Selvom Sønderparken kortvarigt er kommet tilbage på listen, understreger Lybecker, at det skyldes marginale statistiske udsving og ikke et reelt tilbageskridt.

»Det betyder blot, at vi fortsætter vores arbejde. Vi ved, at vores metoder virker,« siger han.

Fredericia er et stærkt sted for almenboliger

Når Lybecker skal vurdere Fredericia som en by at have almenboliger i, er han positiv. Han fremhæver, at boligorganisationerne gennem Landsbyggefonden har formået at skabe et solidt økonomisk grundlag for en ambitiøs udvikling af boligområderne.

»Vi har formået at renovere, opgradere og løfte boligkvaliteten massivt – og det endda uden at presse huslejen i vejret. Det er unikt for almenboliger,« siger Lybecker og tilføjer:

»Vores indsats startede måske med Korskærparken og Sønderparken, men i dag har vi bredt den boligsociale helhedsplan ud til 39 boligafdelinger i hele Fredericia.«

Han understreger, at de positive erfaringer fra de to store områder er blevet en inspirationskilde for indsatsen i resten af byen.

»Det er en styrke, at vi nu kan se resultaterne af vores arbejde sprede sig som ringe i vandet. Fredericia fortjener gode boliger, trygge rammer og stærke fællesskaber – og det er præcis, hvad vi fortsætter med at arbejde for,« slutter Jens Christian Lybecker.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Følg kommentarer
Notifikation på
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer