HISTORIE. Hvad skete der egentlig den dag i 1944, da Hotel Landsoldaten blev bombet i Fredericia? Hvordan så det ud, da englænderne den 5. maj 1945 kørte over Lillebæltsbroen til Middelfart, mens borgerne vinkede begejstret i vejkanten? Det Danske Filminstitut har netop lanceret et interaktivt danmarkskort, hvor man kan finde autentiske historiske optagelser fra besættelsestiden – og der er masser at opleve fra vores lokale områder.
Anledningen er 80-året for Danmarks befrielse, og på kortet er der nu over 150 dokumentariske filmoptagelser samlet. Her kan alle, der interesserer sig for lokalhistorie og Anden Verdenskrig, tage på en visuel tidsrejse.
»At se sin egen by, sit eget lokalsamfund i historiske filmoptagelser skaber en dybere forbindelse til fortiden,« siger forskningsleder Lars-Martin Sørensen fra Det Danske Filminstitut og tilføjer:
»Film gør historien konkret, personlig og nærværende på en måde, som tekst alene sjældent kan. Vi står ved en skillevej. De, som kan huske og fortælle om befrielsen, findes snart ikke længere, derfor bliver film kun vigtigere.«
Fredericia – midt i Schalburgtagens ruiner
På kortet findes blandt andet optagelser af dramatiske sabotageaktioner fra Fredericia. Den berygtede ”Petergruppen”, en sabotageenhed under Schalburgkorpset, gennemførte i 1944 flere angreb på byen.
Den 7. maj 1944 blev Restings Isenkram bombet, og filmen viser tydeligt de omfattende ødelæggelser på butikken og de omkringliggende ejendomme. Kun få måneder senere, den 30. juli, blev det lokale Hotel Landsoldaten også angrebet af samme sabotagegruppe. Optagelserne viser, hvordan bygningen på Danmarksgade 2 ligger i ruiner.
Mest dramatisk er måske optagelserne fra den 16. marts 1945, hvor Fredericia Teater blev udsat for en brutal schalburgtage. Optagelserne viser tydeligt bygningens omfattende ødelæggelser.
Middelfart – Befrielsens glæde i farver og sort/hvid
Mens Fredericias filmklip især fortæller om ødelæggelserne under besættelsen, så emmer Middelfarts optagelser af den ubeskrivelige glæde ved befrielsen.
Den 5. maj 1945 har Halfdan Kristiansen fra JAK-banken dokumenteret byens fejring af befrielsen med kameraet i hånden. Middelfart er flagsmykket, mens englænderne ruller over Lillebæltsbroen og bliver modtaget med jubel fra de ventende byboere. Samtidig kan man se optagelser af de tyske besættelsestropper, der drager hjem – til fods og på hestevogne.
I et andet filmklip ses private optagelser fra festlige optog gennem Middelfart, hvor frihedskæmpere marcherer frem, og der arrangeres langt kaffebord i det fri sammen med de engelske befriere.
En enkelt kort optagelse på blot 23 sekunder viser oprydningen efter ødelæggelser i Middelfart.
Levende lokalhistorie
Ifølge Filminstituttet er materialet fortsat under digitalisering, og der vil løbende blive tilføjet endnu flere historiske optagelser fra besættelsestiden.
Filmene bliver også flittigt brugt i folkeskolen, hvor særligt temaet om besættelsen vækker stor interesse blandt elever og lærere.
Lokalhistorien er pludselig blevet levende og tilgængelig for alle, og borgerne i Fredericia og Middelfart kan nu selv opleve de begivenheder, der har formet vores byer og lokalområder – som de så ud dengang.
Se det interaktive danmarkskort og gå på opdagelse i de historiske filmklip her.