KULTUR. Fredericia AVISEN var mandag d. 28. april 2025 taget til boglancering af bogen ”Befrielsens Skyggesider i Fredericia” tæt på 80 årsdagen for Danmarks Befrielse d. 05. maj 1945. Her mod slutningen af boglanceringen lykkedes det at samle redaktøren på bogen, Lisbeth Aagaard Lykke og de tre medforfattere, Claus Bülow, Stephanie Nikoline Kilde og Morten Baarvig Thomsen til bogens tre hovedfortællinger, til et interview om bogen, dens tilblivelse og budskaber. Se hele Tv-interviewet efter følgende artikel om bogen.
Der findes begivenheder i vores historie, som vi som samfund ofte vælger at lade hvile, enten fordi minderne smerter, eller fordi konsekvenserne af handlinger og valg har kastet lange skygger. Netop sådanne skygger er omdrejningspunktet i bogen “Befrielsens Skyggesider,” som kaster lys over de svære og ofte oversete aspekter af tiden lige efter Danmarks befrielse i 1945.
I bogens forord understreger forfatterne, at hensigten med udgivelsen ikke er at udfordre det heroiske billede af frihedskampen, som forståeligt og berettiget har præget vores fælles fortælling om besættelsen. Derimod ønsker de at bidrage med en nuanceret og mere kompleks forståelse af befrielsestiden og dens efterspil, der langt fra var entydigt eller problemfrit.
I forordet skriver forfatterne: “Vi skal møde nogle af de fredericianere der efter befrielsen blev anholdt og dømt i retsopgøret for at samarbejde med den tyske værnemagt under besættelsen. Der berettes også om de fredericianske kvinder, der tabte hjertet til en tysk soldat og nu mærkede konsekvenserne heraf. Endelig fortælles der i bogen om nogle af de mange flygtninge, der efter krigens afslutning, strømmede gennem Fredericia.”
Bogen peger på, hvordan de dramatiske dage i maj 1945, der ellers symboliserer glæde og lettelse, også blev efterfulgt af retssager, uretfærdigheder og personlige tragedier. Tiden var præget af usikkerhed, splittelse og ofte også hævnfølelser, der førte til problematiske beslutninger og retsopgør med alvorlige menneskelige omkostninger.
“Besættelsestiden er en af de mest omdiskuterede perioder i dansk historie. Der er knyttet stærke følelser, værdier og normer til dens historie, og i perioder har der været betydningsfulde politiske interesser med at fortolke besættelsestiden.” fremhæves det videre i forordet.
Ved at afdække disse mindre glorværdige sider ønsker forfatterne at understrege vigtigheden af en åben og kritisk historisk dialog. Det handler om at forstå, hvordan og hvorfor mennesker reagerede, som de gjorde under og efter besættelsen – på godt og ondt. Det er en fortælling om mennesker, der midt i historiens turbulens gjorde valg, der ikke altid var nemme eller klare.
“Bogens formål er ikke at udstille eller hænge nogen ud for deres handlinger,” pointerer forfatterne. De ser bogen som et væsentligt bidrag til, at vi som samfund får mod til at tale åbent og ærligt om alle sider af vores fælles fortid, også de svære og mindre stolte.
“Befrielsens Skyggesider” opfordrer dermed læserne til en nødvendig refleksion og erkendelse af, at historien ofte er mere kompliceret, end den umiddelbart fremstår. Bogen er en påmindelse om, at det netop er i forståelsen af disse skygger, at vi kan blive klogere på os selv og hinanden – også i dag.
Netop derfor kan bogen varmt anbefales, også fordi den giver et sjældent og dybgående indblik i tre af Befrielsens Skyggesider og konsekvenserne for de implicerede.
Se hele Tv-interviewet nedenfor: