Bosætnings- og Turisme i Fredericia Kommune har behandlet en sag, der gør, at der på snart igen er autocampere i Kanalbyen, men i forhold til tidligere får de kun lov til at parkere, og de kommer formentlig til at betale for det.
Bosætnings- og Turismeudvalget har tidligere bedt forvaltningen afsøge mulighederne for autocampere bynært i Fredericia. Mulighederne er meget begrænsede på nuværende tidspunkt.
Der er dog midlertidigt fundet en mulighed for, at autocampere kan parkere og raste – men ikke campere – i Kanalbyen.
Vejdirektoratet har i 2021 i notat givet et fortolkningsbidrag i forhold til reglerne for, hvornår der er tale om parkering eller campering med autocampere.
– På det sidste udvalgsmøde vedtog vi, at vi gerne vil have Kanalbyen stillede pladsen midlertidigt til rådighed indtil, at den ikke er solgte til anden side, og det skal være med de almindelige parkeringsregler og ikke campering, og så går jeg udefra der er en parkeringsafgift, da det er rimeligt. Vi har givet byrådsmedlemmerne, der sidder med i bestyrelsen besked på, at vi ønsker det, og det skal Kanalbyen have med på deres møde, og så håber jeg, at de siger god for den midlertidige autocamperplads igen, da det er rimeligt, siger udvalgsformand Susanne Eilersen (O).
Det lignede ellers ikke, at der igen kom autocampere i Kanalbyen. Susanne Eilersen seer dog nu ud til at få hendes ønske opfyldt efter et vedholdende pres fra udvalget.
– Det kom på banen, da vi kan se andre byer har bynære autocamperplads og det er et turistindtægt, at autocampere kommer til Fredericia og bor bynært og handler i vores butikker når de kører videre, og forplejningen de skal have med, så vi ser autocampere er en del af turismesegmentet og så længe grunden ikke er solgt og ikke skal gøres klar til andet, så synes vi området skal anvendes til det og det gavner byen som helhed, slår Susanne Eilersen fast.
Nu er det op til Kanalbyens bestyrelse at forvalte Eilersens ønske. Om det bliver med eller uden betaling også op til dem at beslutte.
– Det er noget Kanalbyen skal finde ud af. Ligesom vi har det andet stykke jord, er der også parkeringspladser ved Campus-grunden, og hvor meget indtægt der bliver hare jeg ikke styr på, men det er mest, at der er liv og de bruger butikkerne og fortæller vidt og bredt om hvordan Fredericia er og spiser på restauranter og caféer, og det gør det en gevinst for byen som en helhed, siger Susanne Eilersen.
Hun havde gerne set beslutningen taget tidligere, da debatten har kørt siden starten af sommeren i 2023. Det er dog grundet Kanalbyens mødekalender, at der ikke sker noget før nu.
– Det er dem, der bestemmer i den sidste nede, og jeg har slået på tromme for det, og jeg er ærgerlig over der ikke var autocampere dernede, da der var flest turister, men jeg er glad for hvis det kan lade sig gøre nu. Autocamperfolket tager også på ferie udenfor sæsonen og derfor er det også attraktivt at starte op nu, da turisterne er væk og derfor kan de seniorer, der ofte har en autocamper, komme til byen, hvor det er mere stille, vil de kunne bidrage til en merindtægt og så håber jeg de kommer næste sommer, siger Susanne Eilersen.
Efter nedlæggelsen af autocamperpladsen i Kanalbyen har man kunne se autocamperne søge andet steds hen, blandt andet ned mod Lystbådehavnen, der ikke er så bynær, og dermed ikke er en direkte indtægtskilde til bymidten på samme måde.
– Det kan jeg ikke have belæg for (at sige, red.), men der er en risiko for, at når man parkerer derude, og måske overnatter der, at man om morgenen “bare” kører på motorvejen og at folk vil bruge byen når de er indenfor volden og man kan derfor godt frygte autocamperne derude ikke vil benytte byen så meget som ellers, slutter Eilersen.