Børne- og Skoleudvalget i Fredericia har taget et vigtigt skridt i realiseringen af en helt ny skolebygning. Efter Byrådets beslutning i oktober 2024 er der nu afsat 265 millioner kroner til opførelsen af en ny skole, der skal rumme elever fra 0. til 9. klasse samt en afdeling af Frederiksodde Skolen.

Den nye skolebygning, som vil blive opført på Kirstinebjergskolens nuværende matrikel, skal erstatte de eksisterende skoler på Afd. Havepladsvej og Afd. Indre Ringvej, og eleverne fra disse afdelinger vil blive overflyttet til den nybyggede skole, når den står færdig. Skolen vil også fungere som overbygningsskole for elever fra Afd. Bøgeskovvej og Afd. Høgevej, og Frederiksodde Skole Afd. A og B vil ligeledes blive en del af de nye faciliteter.

Børne- og Skoleudvalget har nu godkendt udkastet til projektplanen frem til byggestart. Der er tale om en lang og kompleks byggeproces, og projektplanen indeholder detaljer om det politiske grundlag, økonomi, tidsplan og organisering frem mod opstart af byggeriet. Ifølge formand for Børne- og Skoleudvalget, Ole Steen Hansen (A), er der flere vigtige skridt på vejen, herunder udarbejdelsen af en ny lokalplan for området og valg af ekstern bygherrerådgiver.

– Skolen skal gerne være færdig i 2030. Det er et stort projekt, og der er mange praktiske overvejelser omkring, hvordan bygningen skal indrettes, og hvordan den kan blive så funktionel som muligt. Der er blandt andet spørgsmål om læringsmiljø, støj og materialevalg, og det er noget, vi kommer til at arbejde videre med i foråret og efteråret, siger Ole Steen Hansen.

Skolen vil ikke kun være et sted for undervisning, men også tænkt som et hus, der kan rumme flere funktioner. Der arbejdes blandt andet med ideen om, at skolen skal kunne bruges om aftenen til aktiviteter som ungdomsskoleundervisning og lokaler for fritidsaktiviteter, hvilket vil maksimere brugen af bygningen.

Kunstnerisk udsmykning og inddragelse i processen

Som en del af byggeriet er der også diskussioner om kunstnerisk udsmykning. Selvom der ikke er krav om kunst i kommunale byggerier, er det blevet en praksis i flere kommuner at afsætte en procentdel af byggesummen til kunst. For eksempel har Ikast-Brande Kommune afsat 2% til kunst i nybyggeri. Børne- og Skoleudvalget har foreslået, at 1% af byggesummen bruges til kunst i den nye skole.

– Vi har anbefalet at afsætte 1% af byggesummen til kunst. Det er en vigtig del af at give bygningen identitet og skabe et miljø, der fremmer trivsel og oplevelser for dem, der bruger skolen, forklarer Ole Steen Hansen.

Derudover vil der blive nedsat en projektgruppe, som skal styre processen frem mod valget af en bygherrerådgiver. Denne rådgiver skal hjælpe med at styre projektet, sikre at det lever op til kravene og hjælpe med at vælge den rette totalentreprenør. Kriterierne for valg af bygherrerådgiver vil blandt andet vægte økonomi og organisering, som vil udgøre 50% af vurderingen hver.

Økonomiske rammer og tidsplan

Den samlede byggesum for den nye skole er sat til 265 millioner kroner, som også inkluderer etablering af skolens udearealer. Forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt at udarbejde en ny lokalplan for området, hvilket Teknisk Udvalg vil sætte i gang. Byggeriet skal afsluttes i 2030, og der er allerede afsat midler i kommunens budget for årene 2026 til 2029.

– Der er et stramt tids- og procesforløb, og det er vigtigt, at vi holder tidsplanen, så vi kan få den nye skole op at stå til tiden. Vi vil gerne sikre, at der er en effektiv proces, og at vi får mest muligt ud af de midler, der er afsat, siger Ole Steen Hansen.

Børne- og Skoleudvalget ser projektet som en vigtig investering i Fredericias fremtid. Når skolen står færdig, vil den ikke kun være en moderne undervisningsbygning, men også et samlingspunkt for byen, hvor børn, unge og voksne kan mødes og udvikles i et funktionelt og inspirerende miljø.

– Vi er glade for, at vi har fået godkendt projektplanen, og vi ser frem til det videre arbejde med at skabe en skole, der er klar til fremtidens behov. Det er et stort skridt for byen, og vi er sikre på, at det vil få stor betydning for både eleverne og lokalsamfundet, afslutter Ole Steen Hansen.

Projektet med den nye skole er i fuld gang, og de næste skridt vil blive taget løbende, så Fredericia kan få en skolebygning, der lever op til de højeste standarder og fremtidens krav.

0 0 stemmer
Bedømmelse
Følg kommentarer
Notifikation på
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer