Fredericia AVISENs kulturredaktør blev tidligere på dagen stillet følgende spørgsmål: Skal du se X Factor i aften? Det kom der følgende meningsdannelse ud af.

X Factor 2019

Min første tanke var: “åh nej, kommer det nu igen.” men så må jeg også ærligt indrømme, at jeg faktisk ikke har ladet mig bemærke, at det starter op igen.

I aften klokken 20.00 primetime på TV 2 starter det, alene ordet primetime får mig til at tænke: “Er det ikke snart udvisket.” I en tid, hvor vi modtager nyheder og serier døgnet rundt, når vi vil, på de medier vi vil.

Men der må alligevel være noget værdi tilbage i dette koncept, som har klaret noget af en levetid siden det første gang kørte over skærmen i 2008 på DR. Dengang var det nyskabende og noget der høstede store seertal, finalen i første sæson blev set af hele 2,2 millioner seere. I løbet af de mange sæsoner er der barberet cirka 1 million seere af underholdningsprogrammet X Factor.

Jeg husker de første sæsoner, og kan faktisk nævne nogle vindere, dengang synes jeg at programmet havde noget musikalsk relevans. Vinderen fra første sæson Martin Hoberg Hedegaard er også en af de eneste, som har fået en karriere, der minder om alt det dommerne lovpriser naboens børn med, at de alle kan blive. Jeg synes, at i takt med de mange sæsoner og mængden af programmer, der skaber “stjerner”, at den musikalske relevans er forsvundet som dug for solen. Derfor er det måske et godt skifte, at det kommer væk fra publicservicekanalen DR, og over til den mere kommercielle kanal, TV 2.

https://www.youtube.com/watch?v=YAvNRZSYCes

Men hvad er så relevant ved X Factor?

Lad mig bakke mine egen holdninger op ved to overskrifter, auditions og dommerne.

Auditions

Min første holdning bliver også bakket op af seertallene. Mange danskere sidder klar til de første afsnit, hvor der er auditions. Det ser ud som om, at flere end mig elsker at se folk stille op, både dem med kæmpe talent og dem, der burde være blevet hjemme. Dem hvor, der var nogen i familien, som burde have sagt, at du kan ikke synge eller dem, der skulle have hørt sig selv synge, før de går i klinch med dommerne eller kamera.

https://www.youtube.com/watch?v=GDGsNcD6zsQ

I 2018 var de to første afsnit med auditions dem med flest seere, ja faktisk bedre seertal end selve finalen, hvor det helt store show løber af stablen. I det sjette liveshow lige inden finalen nåede programmet under 1 million seere. Så, at seerne er med, når de bedste er tilbage er med til at understøtte, at de fleste seere bedst kan lide den musikalske kvalitet.

Dommerne

Thomas Blachman er the grandold man, når det kommer til X Factor. Han er gennem årene gået fra kun at være en gnavpot, som elskede at sende svinere til deltagerne, til at næsten ene mand bære programmet igennem med lige dele had og kærlighed. Jeg er i tvivl om der ville være noget X Factor uden den skaldede karismatiske Thomas Blachman. Gennem årene har der været forskellige stærke personer ved hans side. Remee og Lina Rafn er dem, der har holdt længst ud og blev begge også mere folkeeje, end for deres egne musikalske præstationer.

Jeg har altid godt kunnet lide dommerdelen, det med at man selv kunne sidde og lege dommer hjemme i stuen. I år på TV 2 er den danske kunstner Ankerstjerne med som dommer som ny skikkelse, Oh Land kender vi allerede fra Voice Junior.

Relevans

Jeg mener for længst, at relevansen, hvis det kommer til at skabe nye artister, har vist sig ikke at holde stik. Stor respekt til Martin, som har klaret skærene og skabt en flot og kunstnerisk karriere med Saveus, men for mange andre er det blevet til et par måneder på en blokvogn i en gågade eller på en scene i et indkøbscenter.

https://www.youtube.com/watch?v=H9m78ErwFjg

Relevansen, som underholdning, er vel grunden til, at programmet stadig lever. Når vi nu ser de første auditions, vil de sociale medier fyldes med videoklip af dem, der er til grin og dem vi kunne lide.

Men nu bliver jeg så nødt til at se det i aften, når det nu er på TV 2s hænder, og indrømmet så synes jeg, at programmet mere handler om auditions og dommerkommentarer end musik, så mon ikke jeg alligevel bliver underholdt.

http://www.vw-fredericia.dk/?gclid=Cj0KCQiA37HhBRC8ARIsAPWoO0xwqrnDkldfoKMFxtisjKIA2KLUt3OBj2oScJX61fUt6tucz9XFTKoaAm_AEALw_wcB
Annonce