Vi har enestående og bevaringsværdig natur i rigt mål i Danmark. Men når vi taler biodiversitet og natur, vandrer mange menneskers tanker mod skov og land, og havet bliver i mange tilfælde glemt. Det vil WWF Verdensnaturfonden forsøge at lavet om på med ny kampagne med fokus på den danske havnatur.

Alligevel kommer det bag på mange, at vi omgiver os med kyster i verdensarvsklasse, bevaringsværdige rev og et mangfoldigt dyreliv. Derfor har WWF Verdensnaturfonden besøgt en række unikke steder i Danmark og filmet i alt fem videoer, der har fokus på kysten, havet og ikke mindst alt livet i det.

”De fleste af os har prøvet at stå i en skov og blive overrumplet over alt det liv, den indeholder. Duften, farverne og lyden af noget, der pusler i skovbunden, giver os en instinktiv forståelse af, at skoven gør noget godt for os. Det er sværere at gå en tur på havbunden. Derfor ser vi kun i glimt havenes unikke rigdom i form af de dyr, vi fanger, og det, der skylles op på stranden,” siger Henrike Semmler Le, seniorrådgiver for Hav og Fiskeri hos WWF Verdensnaturfonden.

Lillebælt har det hele

De fem videoer har derfor først og fremmest til formål at fascinere, oplyse og begejstre. Én af destinationerne i serien er Lillebælt og en meget særlig vig, der befinder sig på Fyn. Hvilken vig, der er tale om, kan de lokale i området sikkert gætte. Men stednavnet bliver holdt hemmeligt, indtil videoerne er blevet offentliggjort. WWF vil nemlig have alle seerne til at gætte, hvor i landet og ved hvilket hav de præcis befinder sig. Alligevel løfter holdet bag filmene sløret en smule for destinationen på Fyn.

”Vi vidste fra starten, at vi ville have netop denne lokation ved Lillebælt med. Her er jo det hele. Et forhistorisk fund opdaget af en fritidsdykker, et helt forunderligt liv under vandet med for eksempel kolonier af søpunge, kæmpe sønelliker, tangspræl og konksnegle. For slet ikke at tale om, at man kan spotte én af verdens mindste hvaler netop her,” fortæller Maria Houen Andersen, redaktør hos WWF Verdensnaturfonden.

”Det er helt oplagt, at valget faldt på Lillebælt. Her er en rig biodiversitet og samtidigt en stor lokal bevidsthed og tilknyttelse til den del af den danske havnatur. En rigdom som også er værd at beskytte for fremtiden. Det er også derfor, at Verdensnaturfonden tidligere har anbefalet, at området skal være en marin naturnationalpark,” tilføjer Henrike Semmler Le.

Fisken, vi spiser, kommer fra udviklingslande

WWF Verdensnaturfonden vil ud over at fascinere og give inspiration til sommerens besøg rundt i Danmark også sætte fokus på de trusler, der desværre truer havnaturen og livet under vandet. Derfor tager WWF også fat i nogle lidt mere alvorlige emner som overfisker og iltsvind. Hver video giver desuden konkrete råd til, hvad man som forbruger kan gøre for at være med til at passe på havet.

”Livet under vand er presset – både i Danmark og internationalt. Derfor benytter vi også kampagnen til at fortælle danskerne, at deres valg af fisk til middagsbordet faktisk har en konsekvens – ikke bare for hvordan vores danske have trives, men også for rigtig mange mennesker i udviklingslande i for eksempel Afrika og Asien,” fortæller Henrike Semmler Le.

Halvdelen af de fisk, vi spiser i Europa, kommer fra udviklingslandene, og på verdensplan er cirka 800 millioner mennesker afhængige af fisk som mad eller livsgrundlag. Men hvis fiskene forsvinder – fordi vi med vores madindkøbsvalg støtter fiskerier, som overfisker eller fisker med fiskeredskaber, som har en stor negativ påvirkning på havnaturen som for eksempel bundtrawl – forsvinder mange menneskers mulighed for at tjene til dagen og vejen og give deres børn mad på bordet.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer