For den socialdemokratiske borgmester, Steen Wrist, er det første gang han står overfor vælgerne som borgmester, når der den 16. november 2021 skal stemmes til kommunalvalget. En ny meningsmåling fra Voxmeter viser et knebent flertal til den socialdemokratiske lejr, og det tager Wrist som et pejlemærke.

Det ser ud til at blive et af de mest spændende valg i Fredericias historie. Hvordan vil vælgerne reagere på den negative omtale af Fredericia, der kommet på baggrund af skandaler under den forhenværende borgmester, Jacob Bjerregaard. Efter at Socialdemokratiet i 2017 fik et absolut flertal i byrådet, samtidig med at Jacob Bjerregaard fik et meget stort antal personlige stemmer, var der ingen der troede, det ville blive et tæt løb mellem blokkene i 2021. Men dette har ændret sig efter at Bjerregaard pludselig og uventet trådte af i december 2020, samtidig med at Steen Wrist fik borgmesterkæden og dermed også ansvaret for at få Socialdemokratiet gennem et valgår. Med få uger tilbage af dette valgår, er det en afdæmpet borgmester, der ikke tager noget for givet.

– Jeg er meget ydmyg over, at så mange vil stemme på os. Vi går til valg på det, som vi hele tiden har gjort, nemlig at bevare borgmesterposten. Man skal huske på, at det er en meningsmåling, og det tager jeg som et pejlemærke, men det er vælgerne i boksen, der afgører det, siger Wrist.

Det sker på baggrund af en frisk meningsmåling fra Voxmeter, der viser at 39,5% af vælgerne vil sætte deres kryds ved Socialdemokratiet, hvorved partiet vil få 9 mandater. Samtidig kommer der et mandat fra SF og et mandat fra Enhedslisten, hvilket betyder at Wrist kan fortsætte som borgmester, hvis de to partier støtter ham. Men Wrist vil som Bjerregaard satse på et bredt samarbejde:

– Socialdemokratiet er optaget af, at hverdagen skal hænge sammen, og at vi kommer godt videre. Der er brug for, at vi rykker sammen i bussen, og vi tror på det brede samarbejde – det gør vi også efter valget.

Opgaven med at møde vælgerne har betyder ekstra mange arbejdstimer de sidste mange uger. Her oplever borgmesteren en god stemning, hvor folk også spørger ind til den dårlige omtale.

– . Der er en god mulighed for at forklare, hvad der egentlig sker i Fredericia. Når jeg er ude hører jeg mange sige, at vi skal videre, og det er også det vi vil, siger Wrist.

Samtidig slår han fast, at det er vigtigt at stemme, uanset hvad man stemmer på. Der er en del valgteknik i, hvordan mandaterne fordeler sig i forhold til valgforbund, men Wrist bemærker at partierne i rød blok støtter ham. Men selvom Socialdemokratiet går tilbage i meningsmålingen, så er han glad for at mange stemmer på partiet:

– Jeg vil gøre mit til at lede byrådet videre på en god måde. Jeg er meget ydmyg over, at så mange vil stemme på os. Vi håber selvfølgelig, som vi hele tiden har gjort, nemlig at bevare borgmesterposten. Man skal huske på, at det er en meningsmåling, og dem tager jeg som et pejlemærker, men det er vælgerne i boksen, der afgører det.

Men meningsmålingen tyder på at der er meget tæt kamp om vælgernes gunst mellem de to blokke. Samtidig kommer der nye personer ind i byrådet, herunder Tommy Rachlitz Nielsen fra Det Konservative Folkeparti og Connie Maybrith Jørgensen fra SF.