Kalenderen siger 1. maj, en dag der for borgmester i Fredericia, Steen Wrist, handler om fællesskabet over individet. En dag der handler om de fælles løsninger, om fællesskabet og om hvordan fortidens sejre kan styrke kampen mod fremtidens udfordringer, og her åbner han for at se på dækningsafgiften.

-1. maj er for mig en dag, hvor man samles og markerer fællesskabet. Det er en dag, hvor vi også kigger fremad med de sejre man har i ryggen, men også med de kampe man har, der skal vindes. Helt grundlæggende er der nogen, der politisk står på “mig først”, vi står for det modsatte. Vi står for 1. maj og fællesskabet. Nogen står for ”noget for noget”, imens jeg tror på, at vi skal være for ”noget for nogen”, lyder det indledningsvis fra Steen Wrist.
 
De kollektive forhandlinger har bragt Danmark langt. Det har givet store muligheder, ikke kun for arbejdstagerne, men også for arbejdsgiverne.

– Det med at være noget for nogen handler helt grundlæggende om solidaritet og at man tror på, at de bedste resultater er skabt af kollektive forhandlinger. Det bedste resultater kommer af fællesskabet. I Danmark har vi et fintmasket arbejdsmarked, som hviler på et fleksibelt arbejdsmarked, der gennem gode aftaler mellem arbejdsgiver og arbejdstager er muligt. Der er korte opsigelsesvarsler, hvilket gavner virksomhederne og giver dem muligheder for at vækste. Omvendt står lønmodtagerne med et sikkerhedsnet som giver tryghed og balance. Vi ser andre lande med høj arbejdsløshed, fordi opsigelsesperioderne er så lange. Det er tragisk for den enkelte, men også for samfundet, at man ikke får taget de vækstmuligheder, der er og får ansat de nødvendige medarbejdere, forklarer Steen Wrist.
 
Men selvom Danmark og det danske arbejdsmarked er kommet langt, så er der stadig kampe at kæmpe. Socialdumping er en evig udfordring – og mængden af sager fagbevægelsen kører for medlemmerne taler deres desværre alt for tydelige sprog, mener Wrist.

– Jeg synes bestemt stadigvæk, at fagbevægelsen har noget at kæmpe for. Man ser jo stadigvæk, at horrible arbejdsforhold rundt omkring. Også i Danmark. Her ser vi, at social dumping sniger sig ind i forskellige brancher. Man ser hvordan, at fagforeninger henter milliarder hjem om året til deres medlemmer. Så synes jeg stadigvæk, at der er problemer, siger han.

– For mig handler det om, at vi til stadighed skal have fokus på hvordan man skaber et arbejdsmarked, så vores børns generation ikke bliver den første generation i mange år, hvor man går ind på ringere arbejdsforhold end deres forældre. Det har man i generationer bygget op. Tænk hvis det en dag vendte. Jeg synes vi skylder fremtiden altid at aflevere arbejdsmarkedet bedre end da vi fik det, slår Steen Wrist fast.
 

Et nyt system – vil se på fremtidens beskatning

Som det var tilfældet i 2020 er det også tilfældet i 2021. 1. maj-fejringen er aflyst og er i stedet flyttet over på digitale platforme. Den store samlingsdag er endnu engang blevet til noget, man må samles om hver for sig.
 Jeg er da træt af, at det endnu engang ikke er muligt at samles omkring 1. maj. Det havde jeg glædet mig til. Men det er klart, at Corona er her – og sådan er det, lyder det fra en ærgerlig Steen Wrist.

Men selvom han ikke kan stå på talerstolen bag Tøjhuset, så har han stadig en holdning til, hvordan kampene på det lokale arbejdsmarked ser ud for fremtiden. Her peger han især på, at der er brug for at tale om ”Vores fælles lønseddel”.

– Men hvad er det for en tid, vi står i som arbejdsmarked i Fredericia? Der er jeg noget optaget af, at der bliver skabt arbejdspladser som aldrig før. Vi vækster stort i arbejdspladser. Men jeg tror, vi skal tænke over, hvordan vi kan lave incitamenter så det kommer fredericianerne til gode, siger Steen og fortætter:

– Ledighedskøen har ikke udviklet sig i samme positive retning. Det er jeg meget optaget af. Noget af det hvor man kan sige, at det er vores fælles styrke – er når vi kan lave de gode aftaler, mellem politikere, faglige organisationer og erhvervslivet med hinanden. Vi har været gode til det. Men jeg synes, vi skal gå mere ud af den vej.
 
Ledighedstallene i Fredericia halter efter den meget positive udvikling, der har været på erhvervsområdet, hvor antallet af arbejdspladser i Fredericia er steget, men hvor de ledige jobs ikke tilfalder den lokale arbejdskraft. Der skal tænkes nyt, hvis man spørger borgmesteren.

– Noget af det man tit hører som en begrænsning for flere arbejdspladser i Fredericia er dækningsafgiften. Der er den andre steder lavere eller helt væk. Det er klart, det er et konkurrenceparameter. Men kunne man finde modeller, hvor der blev ansat flere fredericianere på arbejdspladserne, så ville jeg ikke være forskrækket over at kigge på afgiften. Men det er under overskriften som “vores fælles lønseddel”, forklarer Wrist.

– Jeg er mere tilhænger af skatteindtægt på personer, altså forstået på den måde, at den enkelte har et arbejde at betale skatten med, end afgifter på tomme bygninger. Jeg synes også, at man skal se på, at noget af det der også er udfordringen ved ledighed er, for mange kommer med manglende uddannelser, så er det svært at komme videre til næste job. Kunne vi lave incitamenter for at uddanne os imens vi arbejder?, lyder det spørgende fra borgmesteren, inden han fortsætter:

– Mulighederne findes, det skal måske systematiseres mere. Det har jeg tænkt mig at arbejde med over de kommende år. Det sker ikke over natten, men vi skal tage hul på det. Det håber jeg, at fagbevægelsen og erhvervslivet vil gå ind i. Vi har gode erfaringer med vores samarbejdsaftaler. Men lad os tage de næste skridt sammen. Så kan man se på samfundet som “vores fælles lønseddel”, så kommer vi langt. Ledighed er invaliderende for den enkelte. Vi skylder hinanden at skabe arbejdspladserne til hinanden.
 
Med et budskab om en ”vores fælles lønseddel”, en villighed til at lytte både til erhvervslivets ønsker, fagbevægelsen og samtidig bringe flere fredericianere i arbejde går Steen til 1. maj med sine partifæller i deres online-version af den traditionsrige 1. maj-fejring, som de holder internt for egne medlemmer.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Poul Rand
Poul Rand
09:07 - 1. maj 2021 09:07

Kære Steen, du skal mere end se på dægningsafgiften, du skal fjerne den. “vores fælles lønseddel” er noget vrøvl. Håndværkere arbejder ofte på akkord eller lignende aftaler, hvilket gør de kan holde en solid løn og de der grundet alder eller manglende færdighed og lignende har den sikrede aftalte timeløn. Vi skal ikke alle være lige, det er jo nok svært for en 3F at forstå, de der yder en stor ekstra indsats bør belønnes derefter. Sikre hellere ligeløn uanset køn i alle faggrupper en på en fælles lønseddel. En fælles lønseddel bør du omdøbe til hvad der er bedst for Fredericia og her kommer arbejdspladser med bosætningsmuligheder ind i billed. Så kik også på grundskylden, så vi kan få større bosætning. Dig og dine ønskes en god første maj, herfra.

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
08:04 - 2. maj 2021 08:04

Der tales her meget om arbejdsmarked, der nævnes rigtig mange gange. Det er en bekræftelse på, at mennesker bliver købt og solgt på marked. Det kan undre, at Steen Wrist Ørts er så solidarisk med virksomheder og vækst, som tilfældet er. Således ser det ud til at borgmesteren er virksomhedernes mand.
Men f.eks. Ulleruphus, der ser ud til at være et stor problem i øjeblikket, bliver ikke nævnt, for der opfatter Steen Wrist Ørts sig sikkert som arbejdsgiver, men han føler sikkert også solidaritet med de kommunalbestyrelsesmedlemmer, der vist ikke passer deres arbejde.
Rydde op? Nej! Fortsætte? Ja!
Steen Wrist Ørts påstår den ene gang efter den anden, at Fredericia har en god økonomi. Jeg kan tvivle på, at han ved, hvad han snakker om. 800 mio. er fremmede penge, heraf er 500 mio. lån, der skal betales tilbage. Og det er ud af et samlet budget på godt 3 mia. Hvilket betyder, at ca. 25% af Fredericias økonomi er lån og overførselsindkomst. Det er absolut ikke en god økonomi. Det ville det være, hvis man lagde de 800 mio. til side til dårlige tider.