Vinteren er på vej til Danmark. Vejret bliver koldere og koldere – og hvem ved, måske er der sne på vej? For at højne trafiksikkerheden, skulle Fredericia AVISENs politiske redaktør da også have skiftet sommerdækkene ud med et sæt vinterdæk.

Undertegnede var en kende sent på den. Jeg havde booket en tid til dækskifte hos den lokale thansen-afdeling på Vejlevej kl. 14, men en interviewaftale trak ud. Lige lidt for sent på den svinger jeg min Kia Picanto ind på P-pladsen, og i en mindre spurt kommer jeg ind i butikken.

Bag disken står Hans, og som altid er det med et smil og et goddag på klingende fynsk. Jeg havde bestilt et sæt helt nye vinterdæk, for den lille Picanto skal forkæles. Med et lille kælderrum til min lejlighed er der ikke plads til at have et sæt dæk stående – så jeg fik også bestilt en plads på thansens dækhotel. Dankortet bliver kørt igennem og bilen kørt om til værkstedet på den anden side af bygningen.

Ved porten står Hans klar – og mine nye vinterdæk ligger allerede klar ved siden af liften. Det tager ikke Hans mange minutter at få hejset bilen op – og det tog næsten kortere tid at få afmonteret sommerdækkene.

“Det tager omkring 20 minutter, hvis jeg er hurtig kan jeg gøre det på et kvarter. Det er et spørgmsål om rutine”, siger Hans med et grin. “Nogen gange er det lidt sværere, især hvis folk har et sæt gamle dæk med. Men det tager stadig kun 40-45 minutter”, fortsætter han.

Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Imens Hans er i fuld gang med at skifte dæk, får vi en lille snak om hvorfor vinterdæk nu også er så vigtigt.

“Det giver altså bare et meget bedre vejgreb. Det er faktisk lidt skræmmende, at Danmark er det eneste land i Norden hvor vinterdæk ikke er et lovkrav. Det behøver faktisk ikke være koldt eller snevejr før vinterdæk er en god ide, det er en god ide allerede når vejene begynder at være meget våde”, fortæller Hans.

“Heldigvis har mange danskere fundet ud af, at det omkring starten af november er en god ide at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk, men der kommer altid en kæmpe efterspørgsel når den første sne falder, for så skal alle have skiftet deres dæk med det samme. Der er jo næsten slåskamp om at få skiftet sine dæk når sneen er faldet” griner Hans.

Få tjekket dæktrykket

Efter små tyve minutter var de nye vinterdæk sat på bilen, og Hans kørte liften ned. “Nu er det vigtigt, at du sørger for jævnligt at tjekke dit dæktryk. Det er også vigtigt, at du bruger det anbefalede dæktryk, og ikke gør som mange andre ‘sådan har jeg altid haft mit dæktryk’, for det er forskelligt fra bil til bil. Du kan se i døren hvilket dæktryk du skal have foran og bagved, og hvis du er i tvivl kan du altid finde det i instruktionsbogen”, fortæller Hans.

“Det er især vigtigt på retningsbestemte dæk med sildebensmønster, men det er altid en god ide. Continentaldækkene er også særligt vigtige at tjekke jævnligt, da de ved forkert dæktryk simpelthen bliver deforme. Men hvis man ikke tjekker det, så har vi jo altid flere dæk på lager de kan købe”, siger Hans med et stort grin.

Få spændt efter

Du har sikkert hørt det før – få spændt dine dæk efter. “Det er bare for en sikkerheds skyld. Der kan have været en lille fejl på boltene eller noget , så det er en god ide lige at få tjekket efter. Jeg har skiftet dæk i mange år nu, og jeg har ikke oplevet noget, men det kan altså lade sig gøre – og det tager jo ikke lang tid lige at svinge ind forbi efter de første 100-150 kilometer og få spændt efter”, siger Hans.

Med bilen hejst ned og de gamle dæk sat klar til at blive sendt til dækhotellet i Middelfart var jeg klar til at køre derfra – nu med et bedre vejgreb.

https://www.facebook.com/mrhoejer/
Annonce