Der var en tid, hvor Microsoft var den altdominerende faktor på computermarkedet. Da man lancerede Windows 95 erobrede den amerikanske softwaregigant hele desktopmarkedet, og først da Steve Jobs i 2009 stod med den første iPhone i hånden, gik det den modsatte vej. Apples succes var en revolution, der i løbet af få år forandrede selve definitionen af, hvad en computer var. Med en smartphone havde man reelt anskaffet sig en minicomputer, og båndet til desktoppen var derfor sluppet. Nu kunne man tjekke mails, gå på internettet og se film fra sin håndflade.

Microsoft satsede for sent på at komme med på vognen. Markedet blev derfor splittet op mellem Apple og Google, der lancerede en tilpasset udgave af styresystemet Linux, som de kaldte for Android. Det betød også at grundlaget for, hvad man kaldte for et program, blev ændret: Nu kom programmer i hverdagssproget til at hedde Apps.

Nedturen for Microsoft fortsatte. Nogle upopulære Windows-versioner nåede at se markedet, herunder Windows 7 i 2009 og Windows 8 og 8.1 i 2012. De sidste udgaver var et fortvivlet forsøg på at forene det nye smartphone-marked med Microsofts eget økosystem, men det slog fejl. Selv opkøbet af mobilgiganten Nokia endte i en kæmpe fiasko. Konkurrenterne var bedre og bevægede sig stærkere.

Med lanceringen af Windows 10 i 2015 fandt Microsoft en bedre og mere realistisk plads til deres styresystem i den nye tid, hvor de ikke længere kunne diktere vilkårene på computermarkedet. Microsoft er fortsat den mest dominerende aktør på desktopmarkedet, hvor det især er på spilcomputere og arbejdsstationer, man har holdt fast i de store brugertal. Selvom konkurrenterne, herunder både Apple og deres Mac-computere, såvel som det hastigt voksende og gratis alternativ, Linux, i betydelig grad piller ved Microsofts dominans, er vanerne hos brugerne meget stærke.

Skal man købe en ny computer for at få Windows 11 (Foto: Microsoft)

Efter at Microsoft i juni 2021 annoncerede at nu ville der komme en ny version af Windows, er der lagt op til en gyser for virksomhedens fremtid på desktopmarkedet. For netop som man tænkte, at de ikke kunne blive mere pressede af Facebook, Google, Apple, Amazon og andre stærke virksomheder, der kæmper om forbrugernes gunst, så har Microsoft lanceret Windows 11 med helt urealistiske krav til kundernes computere og tekniske evner.

Ganske vist har man valgt at tilbyde gratis opgradering fra Windows 10 til Windows 11, men hvis man læser det med småt, så er de tekniske krav for at opgradere en computer helt absurde. Hvis forbrugeren via et program Microsoft har lanceret tjekker, om de kan opgradere deres computer, vil mange få den besked, at deres computer ikke lever op til specifikationerne. Og Microsoft anbefaler så venligt, at man køber sig en ny computer.

Men det er der virkelig ingen grund til på nuværende tidspunkt. Man skal virkelig være plaget af en gammel maskine, før det kan betale sig. Det er meget lidt revolutionerende over Windows 11 for den almindelige bruger, udover kosmetik og et nyt look. Programmerne ligner sig selv. Samtidig vil Windows 10 være understøttet med sikkerhedsopdateringer indtil 2025.