Enhedslisten fremsatte for tid tilbage et forslag om en Whistleblowerordning i Fredericia Kommune. Det blev i første gang sendt videre, men i Økonomiudvalget blev den stemt ned. Her til aften var den på dagsordenen igen, hvor der var enighed om at fortsætte debatten.

“Vi stillede forslaget for dels at vi oplevede et behov og dels fordi vi kan se at rigtig mange kommuner rundt i landet har fået en lignende ordning, hvor Borgmestrene taler meget varmt om ordningen. I Fredericia har vi har store udfordringer med tillid, og der ville det her skabe åbenhed og gennemsigtighed”, fortalte Cecilie Roed Schultz, Byrådsmedlem for Enhedslisten, til Fredericia AVISEN umiddelbart efter, at forslaget blev stemt ned af Socialdemokratiet, selvom både Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti var for forslaget.

Læs også: Whistleblowerordning stemt ned af Socialdemokraterne

“Jeg vil gerne takke Enhedslisten for at sætte fokus på åbenhed og troværdighed. Det er en vigtig debat, og jeg tror det er vigtigt at vi tør tale om hvordan vi i Fredericia Kommune arbejder mod tillid og åbenhed”, indledte Jacob Bjerregaard præsentationen af punktet.

“Derfor er jeg også glad for medarbejdernes tilbagemelding, hvor de ønsker en kultur om åbenhed og ærlighed. Jeg har tænkt meget over, at vi skal sikre de ansattes ytringsfrihed. Jeg har også brugt tid på at tale med andre kommuner om hvordan man kan håndtere særligt svære tilfælde, og svaret er ikke enkelt”, sagde Bjerregaard og fortsatte:

“Jeg tror også vi skal spørge os selv, om vi bruger det eksisterende system godt nok. Ved medarbejderne hvor de skal gå hen? Mangler vi kanaler? Eller er vi egentlig meget godt tilfredse? Forslaget som det ligger nu er meget svært at bakke op om, fordi det har nogle mangler. Men vi mener, at vi i den kommende tid kunne lytte til andre kommuner, finde ud af hvad behovet er og hvordan man andre steder løser det. Derfor vil jeg opfordre Enhedslisten til at trække forslaget, men at vi fortsat skal kigge på det her”.

“Det var et meget åbent forslag Enhedslisten stillede. Alle var enige om at sende det til Økonomiudvalget, og alle andre end Socialdemokratiet har været enige, også i at rette placeringen. Jeg synes det er klædeligt, at Borgmesteren har kigget nærmere på det, især fordi det handler om noget større. Det er dejligt, at han ikke bare hælder det af brættet, selvom Socialdemokratiet ikke var enige”, sagde Cecilie Roed Schultz (Ø) og fortsatte:

Derfor vil jeg også tage imod. Jeg hører det ikke som en blank afvisning, men som en udstrakt hånd til at arbejde med det her. Også sammen med medarbejderne, lad os sammen finde ud af hvordan vi undgår at der kommer store sager. Så jeg synes det er en god ide, at vi tager erfaringer med fra andre kommuner, da har forsøgt med en lignende ordning. Vi kan ikke gøre det uden Socialdemokratiet. Jeg vil derfor tage imod den udstrakte hånd og trække forslaget”.

“Vi har hele tiden synes det var en god ide at etablere denne ordning, men vi var uenige i placeringen. Men vi synes det er en god ide, at vi får en god drøftelse af det igen, og at vi får inddraget erfaringer fra andre kommuner”, sagde Pernelle Jensen (V) og fortsatte:

“For os er det vigtigere at en information kommer videre, frem for at man skal holde sig til traditionelle veje. Vi glæder os derfor til at arbejde videre i efteråret”.

Susanne Eilersen fortalte, på vegne af Dansk Folkeparti, at de bakker op om det fortsatte arbejde med en mulig åbning af en tilsvarende ordning.

http://bit.ly/sofielindelecture